TINY TINA CRUMPETS
Borderlands 2
racuszki – drożdżowe placuszki
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min (1,5h min czekanie)
CENA: 5 zł
LICZBA PORCJI: 5 porcji
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
miska
patelnia
chochla
rondelek do sosu
SKŁADNIKI:
ZACZYN
drożdże świeże – 20g
mleko 3,2% – 1/4 szklanki
mąka pszenna typ 650 – 2 łyżki
cukier – 1 łyżeczka
CIASTO
mąka pszenna typ 650 – 2 szk.
mleko – 1 szkl.
cukier – 2 płaskie łyżki
jajko – 1 szt.
sól – szczypta
naturalny aromat waniliowy (opcjonalnie)
SOS TOFFI
cukier – 6 łyżek
masło – 1 łyżka
śmietana 36% – 100ml
sól – szczypta
DO SMAŻENIA
olej
klarowane masło
sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE
1. ZACZYN (2 min)
Wrzucamy drożdże do miski, zasypujemy łyżeczką cukru, dodajemy 1/4 szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy do momentu, aż pozbędziemy się grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
2.CIASTO (2 min)
Do zaczynu dodajemy resztę mąki, wlewamy letnie mleko (letnie przyspieszy cały proces, ale musi być naprawdę letnie a nie gorące bo zabije Wam drożdże), dodajemy cukier, szczyptę soli oraz 1 jajko. Wszystko mieszamy do uzyskania lepkiej, ciągnącej się i dość gęstej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce – w zależności od temperatury w pomieszczeniu potrwa to ok. 30 min.
3. SOS (10 min)
W międzyczasie bierzemy się za sos (jeśli chcecie, możecie jeść tylko z cukrem pudrem). Do rondelka wsypujemy cukier – podgrzewamy go na małym ogniu, bez mieszania. Kiedy cukier się rozpuści, delikatnie potrząsamy rondelkiem i kontrolujemy kolor mikstury – kiedy zbrązowieje na złoto, dolewamy ciepłą śmietanę. Karmel zastygnie, ale pod wpływem podgrzewania rozpuści się. Mieszamy i czekamy aż mikstura będzie mieć jednolitą konsystencję podobną do rozpuszczonego toffi. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło, szczyptę soli i mieszamy do połączenia – czyli jeśli lubicie nieco gęstszy podgrzewajcie go jeszcze chwilę. W razie gdyby zgęstniał za mocno, można dodać mleka.
4. SMAŻENIE RACUCHÓW (10 min)
Ciasto, które podwoiło swoją objętość, ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 1 łyżkę masła klarowanego i porcjami nakładamy ciasto na patelnię – dość ciężko schodzi z łyżki, więc warto moczyć ją w wodzie przed każdą porcją lub pomagać sobie drugą łyżką. Nie nakładajcie za dużo ciasta, bo placki urosną w trakcie smażenia. Możecie użyć też okrągłych foremek, aby placuszki miały ładniejszy kształt. Smażymy je średnim ogniu na złoty kolor z obu stron (po ok. 2-3 minuty na jednej) dodając odrobinę oleju i masła przy kolejnych partiach. Gdy są gotowe odkładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
PODANIE
Placki podajemy gorące, z dodatkową porcją masła i cukru pudru lub sosem tofii, albo ze wszystkim jednocześnie. Bo kto Wam zabroni? Tina poleca do herbatki – bo jak każdy wie, dobry racuszek jest „Maślany. Pożywny. Uzależniający”!
Kopię 3. części gry Borderlands dostarczyła nam Cenega, która jest wydawcą tytułu w Polsce.
Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.