TARTA Z RABARBAREM I BUDYNIEM ORAZ KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH – 1 zł

Tarta, zarówno na słono, jak i słodko ostatnimi czasy zrobiła furorę na polskich stołach. Brzmi wykwitnie, ale jest to po prostu kruche ciasto z różnorodnym nadzieniem (w wersji na słodko i wytrwanie), w dodatku całkiem proste w przygotowaniu – pewnie stąd ta cała sława. Tym razem proponujemy wersję na słodko-kwaśno – tartę z rabarbarem i budyniem oraz chrupką, cynamonową kruszonką z płatków owsianych.

Zdjęcia pochodzą z pierwszej wersji bloga i nie doczekały się jeszcze wymiany – mamy jednak nadzieję, że nie zrażą Was do spróbowania tego przepisu.

tarta-z-rabarbarem (1)

 

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
410 kcal | 6 g białka | 48 g węglowodanów | 29 g tłuszczu
tarta z rabarbarem i budyniem

PRZYGOTOWANIE


1. CIASTO (5 min + 30 min na schłodzenie):

Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy pokrojone zimne masło, szybko rozcieramy (szczypiemy) wszystko w palcach i dolewamy zimną wodę, tak aby uzyskać aksamitne ciasto. W miarę potrzeby można dodać nieco mąki/wody, mając na uwadze, że ciasto powinno być nieco lepkie. Wyrabiamy je szybko, aby nie zdążyło się ogrzać, tylko do połączenia składników. Kiedy jest już gotowe, formujemy z niego kulę, owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 min.

tarta-z-rabarbarem (4)

2. OBIERANIE RABARBARU (5 min):

Laski rabarbaru kroimy na pół, odcinamy końcówki (te rozgałęzione) i obieramy ze skórki. Najłatwiej obrać je nożykiem lub paznokciami, łapiąc za końcówkę skórki i zdecydowanym ruchem pociągnąć do końca, wtedy skórka powinna sama odejść (łykowate pozostałości zdejmujemy tak samo lub zostawiamy, nie będą one nam przeszkadzać w jedzeniu).

tarta-z-rabarbarem (2)
tarta-z-rabarbarem (3)

3. KROJENIE RABARBARU (1 min):

Obrane laski rabarbaru kładziemy równolegle do siebie i jednym ruchem noża kroimy w kawałki wielkości 1 cm. Odkładamy na bok.

tarta-z-rabarbarem (3)

 

4. BUDYŃ (5 min):

Przyrządzamy go zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka do 1,5 szklanki (czyli o 0,5 szklanki mniej, gdyż standardowo budyń jest na 2 szklanki, czyli 0,5 litra mleka). Lekko schładzamy budyń.

5. KRUSZONKA (2 min):

Płatki owsiane, cukier i cynamon wsypujemy do miseczki, dodajemy pokrojone masło i ucieramy w palcach aż do uzyskania konsystencji kruszonki (wilgotny piasek).

tarta-z-rabarbarem (5)

6. PIEKARNIK:

Ustawiamy go na 180 stopni Celsjusza, opcja góra i dół.

7. FORMOWANIE CIASTA (3 min):

Wyciągamy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie wałkujemy je na wielkość formy do tarty lub blaszki (w miarę potrzeby można lekko podsypać mąką, aby nie kleiło się do blatu lub wałkujemy wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia). Kiedy mamy już odpowiednią wielkość delikatnie wypełniamy ciastem formę, nie zapominając o brzegach. Dziurkujemy je w kliku miejscach widelcem.
tarta-z-rabarbarem (6)

9. BUDYŃ (1 min):

Nakładamy go na ciasto. Nie trzeba wcześniej podpiekać ciasta, ponieważ budyń spełnia funkcję izolacji pomiędzy ciastem a rabarbarem, który puści sok w miarę pieczenia.

tarta-z-rabarbarem (7)

 

10. RABARBAR + KRUSZONKA (3 min):

Równomiernie wypełniamy rabarbarem całą powierzchnię ciasta z budyniem. Całość obficie obsypujemy kruszonką.

tarta-z-rabarbarem (8)

tarta-z-rabarbarem (9)

11. PIECZENIE (35 min):

Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 min na środkową półkę. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy kruszonka nam się zarumieniła. Jeśli tak, wyciągamy ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Jeżeli nie, podpiekamy jeszcze chwilę, cały czas sprawdzając stan zarumienia kruszonki i boków ciasta.
tarta-z-rabarbarem (10)

 

12. PODANIE:

 Tarta dobrze współgra z bitą śmietaną lub słodkim syropem.

tarta-z-rabarbarem (1)

 

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Scroll to top