TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł

Tarta z kurczakiem lub quiche (kisz) – tę propozycję można tytułować obiema nazwami, ponieważ wypiek na kruchym cieście jest wytrawny i zalewa się go mieszaniną śmietany z jajami. Jeśli jednak takiej zalewy nie ma, lub podajemy wypiek jest na słodko, wtedy mamy do czynienia z tradycyjną tartą. Niezależnie jednak od nazwy, kruche ciasto i dobrze dobrane dodatki potrafią zawojować podniebienia – my tym razem wybieramy kurczaka z lekko karmelizowaną cebulą pod pyszną śmietanowo-jajeczno-serową pierzynką z dodatkiem świeżych ziół.

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
718 kcal | 31 g białka | 36 g węglowodanów | 50 g tłuszczu

 


PRZYGOTOWANIE


1. KRUCHE CIASTO (3 min):

Pierwsza zasada w produkcji ciasta kruchego – robić je szybko, aby nie zdążyło się ogrzać od ciepła naszych rąk. Druga zasada, to proporcje mąki do masła – mąki zawsze 2 razy więcej niż tłuszczu. Trzecia zasada – lodowata woda, której dodajemy tylko trochę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Jeśli posiadamy mikser, miksujemy pokrojone w kostkę masło z mąką i pół łyżeczki soli, przerzucamy do miski, a dopiero później dolewamy wody podobnie jak przy opcji bez miksera.

Jeśli jednak miksera nie mamy, to zimne masło siekamy nożem na drobno, nie dotykając go rękoma i wrzucamy do miski. Dosypujemy 2 razy tyle mąki, pół łyżeczki soli i szybko „szczypiemy” składniki, aby powstało z nich coś na kształt kruszonki czy mokrego piasku.


Pośrodku masy robimy mały dołek, dolewamy 2 lub 3 łyżki lodowatej wody, mieszamy masę palcami od środka (tak jakbyście chcieli pogłębić dołek, ale jednocześnie zgarniając mąkę z brzegów) i szybko wyrabiamy całość w zwarte ciasto – masa nie musi być idealnie wyrobiona, ważne aby ciasto odchodziło od ręki i miało zwartą konsystencję, dlatego nie wolno przesadzić z wodą – lepiej dolewać ją stopniowo.


Jeśli ciasto jest za suche lub składniki nadal się ze sobą nie łączą, dolewamy jeszcze łyżkę wody. Pamiętajcie, aby zbyt długo nie wyrabiać ciasta, bo wtedy zbytnio się ogrzeje i ciasto nie będzie już tak kruche.

Kiedy mamy już gotowe ciasto, szybko formujemy je w kulę, owijamy folią spożywczą (jak nie macie, to zwykła reklamówka też da radę) i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min – w tym czasie zrobimy farsz.

2. CEBULA (10 min):

Kroimy ją w piórka (półplasterki) i podsmażamy na oleju na małym ogniu ze szczyptą soli przez kilka minut tak, aby stała się nieco lepka i lekko przyrumieniona. Po 5 minutach dodajemy szczyptę mielonego pieprzu i dolewamy kieliszek białego wina lub whiskey (można pominąć alkohol i dolać np. bulionu) i dusimy jeszcze ok. 5 min. Przekładamy cebulę do miski, a naczynie w którym ją smażyliście idealnie nada się do smażenia kurczaka, ponieważ zostało tam dużo cennego smaku.

3. PIERSI Z KURCZAKA (10 min):

Oczyszczamy je i kroimy w kostkę, mniej więcej 1,5 cm x 1,5 cm. Oprószamy je solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju na dużym ogniu przez ok. 4 min, co jakiś czas mieszając, aby usmażyły się z każdej strony. Mocny ogień jest tu podstawą, ponieważ chcemy szybko przesmażyć kurczaka, a nie go udusić. Nie martwcie się też, że się nie dosmaży – będziemy go jeszcze zapiekać, a jeśli go przesmażycie stanie się suchy i niesmaczny.


4. SOS/ZALEWA (5 min):

Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, szczyptę soli i pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej i mieszamy masę do połączenia składników. Dodajemy starty na grubych oczkach ser oraz posiekaną natkę pietruszki, całość jeszcze raz delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.

5. PIEKARNIK:

Można już ustawić go na 180 stopni, opcja góra i dół.

6. WAŁKOWANIE (5 min):

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy (jeśli nie macie wałka, weźcie butelkę po piwie, zerwijcie z niej naklejkę i dobrze umyjcie, a posłuży za doskonały wałek) na blacie lekko posypanym mąką na kształt nieco większy od formy, w której chcecie piec tartę. Może być to zwykła blaszka do ciasta. Kiedy ciasto jest rozwałkowane (grubość ponad 0,5 cm), zwijamy je na wałek a następnie rozwijamy nad formą.

Obklejamy ciastem dno i boki, dociskając palcami do powierzchni formy.

Dziurkujemy ciasto widelcem (żeby powietrze miało ujście), a następnie odcinamy jego nadmiar, przejeżdżając wałkiem po brzegach formy (my ten nadmiar lubimy i go zostawiliśmy, ale wg zasady powinno się go odciąć).


Jeśli macie suchą fasolę (czy inne roślinę strączkową) lub ryż, wsypcie je na papier śniadaniowy lub na papier do pieczenia i połóżcie na cieście, tak aby obciążyć jego środek – wtedy ciasto będzie równomiernie płaskie po upieczeniu. Jednak jeśli robicie to w domowych warunkach i dla niewybrednych gości, obejdzie się i bez obciążania – wtedy tarta będzie nieco nierówna (chociaż ciężki farsz i tak później wyrówna ciasto), ale nadal tak samo smaczna, więc po co się męczyć 🙂

7. PODPIEKANIE (15 min):

Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min na lekko złoty kolor. Jeśli podpiekacie z obciążeniem, po 15 min wyciągnijcie fasolę czy ryż razem z papierem i podpieczcie jeszcze ok. 5 min na lekko złoty kolor.

8. NAKŁADANIE FARSZU (2 min):

Na podpieczone ciasto wykładamy najpierw kurczaka, równo rozprowadzając go całej powierzchni ciasta, następnie podobnie postępujemy z cebulą (lub na odwrót, jak wolicie), a na samym końcu zalewamy farsz przygotowaną masą ze śmietany, sera i jajek.



9. PIECZENIE (25-30 min):

Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Pieczemy do momentu zarumienienia się brzegów oraz powierzchni sosu na mocno złoty kolor, czyli ok. 30 min. Następnie wyjmujemy tartę z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć co najmniej 10 minut, wtedy łatwiej będzie ją porcjować i wyjmować z formy.

PODANIE:

Jako danie główne z sałatką z rukoli.

OM NOM NOM!

Scroll to top