SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł

Pomysł na szybki, bezproblemowy i sycący obiad. Uwaga, ten sos to nie bolognese! Wiele osób myli zwykłe sosy jak ten z prawdziwym bolognese, które jest gotowane ok. 3 h na bazie wina, selera naciowego, marchewki i co ciekawe – znikomej ilości pasty pomidorowej. Na blogu pojawi się również to prawdziwe bolognese, natomiast teraz czas na zwykły pomidorowy sos, który nie zabierze Wam więcej niż 30 minut, a na pewno będzie o niebo lepszy niż ten ze słoika.

spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

 

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
965 kcal | 30 g białka | 97 g węglowodanów | 51 g tłuszczu

sos ze świeżych pomidorów i mięsa mielonego 

PRZYGOTOWANIE


1. WODA NA MAKARON

Wstawiamy na gaz wodę w dużym garnku, 1l na 100 g makaronu. Zanim się zagotuje, my będziemy już w połowie pracy nad sosem. Mimo wielu wzmianek o dodawaniu oleju do wody od makaronu nie jest to potrzebne, a zwłaszcza, gdy macie dobrej jakości makaron z mąki durum.

2. CEBULA + CZOSNEK (5 min)

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju/masła klarowanego przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i podsamżamy razem jeszcze 30 sekund.
spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym (1)

3. MIĘSO MIELONE (7 min)

Mięso dorzucamy do cebuli i smażymy, rozdrabniając je na małe kawałki szpatułką. Uważamy, żeby się nie przypaliło, mieszając co jakiś czas.

4. POMIDORY (3 min)

W czasie, gdy mięso się smaży, parzymy pomidory – nacinamy krzyż na ich dolnej części i zalewamy wrzątkiem. Po 20 sekundach wylewamy wrzątek i przelewamy zimną wodą. Obieramy skórkę zaczynając od nacięcia, powinna bardzo łatwo schodzić. Obrane pomidory kroimy w kawałki (nieważne jakie – i tak rozpadną się podczas gotowania), pamiętając aby pozbyć się stwardniałej wewnętrznej części szypułek.

5. MAKARON (8 min)

Woda powinna już wrzeć, solimy ją (ma być słona jak woda morska) i wrzucamy makaron spaghetti durum. Delikatnie mieszamy co jakiś czas.

6. MIĘSO + PRZYPRAWY (1 min)

Podsmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry (dobrze czytacie – urozmaici i wyciągnie smak mięsa oraz pomidorów, ale nie będzie dominować). Smażymy jeszcze chwilkę, aby przyprawy nieco się podsmażyły i nabrały głębszego aromatu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. POMIDORY, KONCENTRAT I WODA Z MAKARONU (5 min)

Do mięsa dorzucamy pomidory, pastę pomidorową oraz UWAGA dolewamy pół szklanki wody z gotowania makaronu! Dlaczego? Ponieważ woda z makaronu zawiera dużo skrobi i zagęści nam sos. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

8. ODCEDZANIE MAKARONU (1 min)

Sprawdzamy czy jest już gotowy (koniecznie al dente – czyli lekko stawiający opór zębom). Odcedzamy i szybko przelewamy letnią wodą.

9. ZIOŁA (2 min)

Do sosu dorzucamy oregano, bazylię oraz szczyptę cukru. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej przypraw.

PODANIE


Do sosu dorzucamy makaron i lekko mieszamy. Podajemy posypane startym parmezanem.

spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Scroll to top