Sos czosnkowy jest genialny w swej prostocie. Idealny do mięs, zapiekanek, tostów czy nawet wykończenia zup. Dlaczego na bazie majonezu, a nie śmietany czy jogurtu? Bo jest po prostu znacznie smaczniejszy. Dodatek opcjonalny do wielu naszych przepisów.


PRZYGOTOWANIE
1. ROZCIERANIE CZOSNKU (2 min)
1. ROZCIERANIE CZOSNKU (2 min)
Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno szatkujemy (dociskając go boczną stroną noża do deski, wtedy puści więcej soku), rozcieramy z odrobiną soli w miseczce, a następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Jeśli jest za gęsty/za rzadki to dodajemy odpowiednio mleka/majonezu.
2. PRZYPRAWIENIE (1 min)
2. PRZYPRAWIENIE (1 min)
Szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego), szczypta słodkiej papryki i jeśli macie to poszatkujcie garść natku pietruszki – fajnie urozmaici smak i dodatkowo zabije zapach czosnku w ustach, zostający po zjedzeniu sosu.
3. OCZEKIWANIE (1 min)
3. OCZEKIWANIE (1 min)
Sos czosnkowy odstawiamy do lodówki na godzinkę, aby smaki się „przegryzły”, ale równie dobrze możemy go jeść od razu.