SOS CZOSNKOWY

Sos czosnkowy jest genialny w swej prostocie. Idealny do mięs, zapiekanek, tostów czy nawet wykończenia zup. Dlaczego na bazie majonezu, a nie śmietany czy jogurtu? Bo jest po prostu znacznie smaczniejszy. Dodatek opcjonalny do wielu naszych przepisów.

 

ILE KALORII MA TO DANIE?
188 kcal | 1 g białka | 3 g węglowodanów | 19 g tłuszczu

 

PRZYGOTOWANIE


1. ROZCIERANIE CZOSNKU (2 min)

Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno szatkujemy (dociskając go boczną stroną noża do deski, wtedy puści więcej soku), rozcieramy z odrobiną soli w miseczce, a następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Jeśli jest za gęsty/za rzadki to dodajemy odpowiednio mleka/majonezu.

2. PRZYPRAWIENIE (1 min)

Szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego), szczypta słodkiej papryki i jeśli macie to poszatkujcie garść natku pietruszki – fajnie urozmaici smak i dodatkowo zabije zapach czosnku w ustach, zostający po zjedzeniu sosu.

3. OCZEKIWANIE (1 min)

Sos czosnkowy odstawiamy do lodówki na godzinkę, aby smaki się „przegryzły”, ale równie dobrze możemy go jeść od razu.

 

Scroll to top