SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM

Pierogi – tradycyjne danie polskiej kuchni. Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania daje niesamowitą satysfakcję. Spróbujcie sami i zróbcie smażone pierogi ze szpinakiem i białym serem.
Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie jest świetnym sposobem uczczenia tak istotnego dla Polaków Święta.

pierogi ze szpinakiem

 

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
821 kcal | 32 g białka | 108 g węglowodanów | 29 g tłuszczu


PRZYGOTOWANIE


1. FARSZ (10 min)

Na patelnię lub do garnka wlewamy odrobinę oleju, wyciskamy czosnek, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy ok. 1 min. Następnie dodajemy szpinak (jeśli macie świeży, trzeba go przedtem opłukać i ewentualnie posiekać), mieszamy i dusimy ok. 5 min. Wyłączamy palnik. Doprawiamy szpinak pieprzem, solą i gałką muszkatołową, mieszamy i próbujemy czy smak nam odpowiada. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Na koniec dodajemy biały ser, rozdrabniając go łopatką i dokładnie łączymy go ze szpinakiem. Odstawiamy do wystygnięcia.

2. CIASTO (5 min + 20 min na odpoczynek)

Do miski wsypujemy (przesiewamy) mąkę, dodajemy sól, olej i szklankę wrzącej wody, mieszamy widelcem aby połączyć ze sobą składniki. Kiedy ciasto wystygnie na tyle, aby można było dotykać je rękoma, wyrabiamy je na elastyczną masę. Gdy ciasto za bardzo się klei, dodajemy nieco mąki (nie przesadzajcie z tym, bo ciasto będzie zbyt twarde). Po wyrobieniu formujemy ciasto w kulę i zostawiamy na 20 min pod ściereczką (lub przykryte drugą miską) aby odpoczęło.


3. WAŁKOWANIE (2 min):

Blat sypiemy mąką i na nim rozwałkowujemy ciasto dość cienko, na ok. 0,3 cm. Z ciastem sprawa wygląda tak, że nie może być za cienkie (bo pierogi rozpadną się podczas gotowania) ani zbyt grube (gdyż pierogi będą ciężkie i niesmaczne).

4. WYKRAWANIE (3 min)

Ciasto wykrawamy szklanką lub foremką do ciastek o zaostrzonych brzegach.

4. SKLEJANIE PIEROGÓW (10 min)

Na środek kółka z ciasta kładziemy łyżeczką farsz, mniej więcej czubatą łyżeczkę na każdy pieróg. Po czym składamy pieróg na pół i zlepiamy brzegi, zaczynając od środka i zmierzając do boków, dość mocno je dociskając. Jeśli się nie lepią smarujemy brzegi wodą. My dodatkowo robimy falbankę, która nie tylko doda uroku pierogom, ale także wzmocni miejsce zlepienia. Tutaj macie filmik instruktażowy – http://www.youtube.com/watch?v=zxDbAneMpJ0. Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię posypaną mąką.


5. GOTOWANIE (5 min)

kiedy mamy już gotową partie pierogów i wrzącą, osoloną wodę, wrzucamy je po jeden po drugim, DELIKATNIE je mieszamy, kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy ok. 3 min i odcedzamy.

6. SMAŻENIE (5 min)

Pierogi podsmażamy na oleju lub mieszance oleju z masłem (samo masło będzie się palić) aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron.

PODANIE

Pierogi ze szpinakiem oraz białym serem świetnie uzupełnia kleks śmietany, ale równie dobrze smakują jedynie w swoim towarzystwie.

pierogi ze szpinakiem

OM NOM NOM!


W akcji wzięli udział również:

Pomysłodawca Paweł z chleby.info (Marder&Marder Manufacture)

Mateusz, bez bloga, zdjęcie TUTAJ
Bożena z Moje Domowe Kucharzenie
Filip, bez bloga, zdjęcie TUTAJ
Marta, bez bloga, zdjęcie TUTAJ
Joanna z Różowej Kuchni
Laura z Cafe Babilon
Iza ze Smaczna Pyza
Raven z Gotuj z Blue Raven
Ula z Kuchni na Wzgórzu
Danusia z Moje wypieki i nie tylko
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Marcin z Czwartej Dekady
Grażyna z Grażyna gotuje

Karolina z Przepisy Karoliny
Kaśka z Baby do garów!

Scroll to top