SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ – 4,50 zł

Sałatka nie musi być nudna i niezbyt sycąca – w naszej propozycji znajdziecie zarówno bogate smaki, jak i sporo pożywnego białka. Soczysty kurczak, wyrazista rukola i smaczny sos to zdecydowani faworyci w tej pozycji. Ten, kto stroni od zieleniny, niech tym razem zaryzykuje!

salatka-z-kurczakiem-i-rukola

 

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
685 kcal | 37 g białka | 16 g węglowodanów | 54 g tłuszczu

sałatka z kurczakiem i rukolą

 


PRZYGOTOWANIE


1. SOS (2 min)

Wszystkie składniki sosu oprócz oliwy mieszamy ze sobą razem (czosnek powinien być drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę). Na końcu dodajemy stopniowo oliwę, lejąc ją cienką strużką i cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Możliwe, że sos będzie się rozwarstwiał – nie martwcie się, na smak to nie wpłynie, a wygląd sosu i tak nie ma większego znaczenia, bo zniknie w sałatce. Sos odstawiamy do lodówki.
salatka-z-kurczakiem-i-rukola (2)

 

2. PIERŚ Z KURCZAKA (1 min)

Oczyszczamy ją z błonek i nie kroimy  – smażona w całości zachowa soczystość. Obsypujemy ją pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki.

3. JAJKA (8 min)

Gotujemy je tak jak lubicie – u nas są na twardo, ponieważ lubimy sypką konsystencję żółtka. Ogólnie przy gotowaniu jajek trzeba pamiętać, aby wrzucać je do zimnej wody z dużą ilość soli i dopiero wstawić na gaz – wtedy nie popękają. Jeśli chcecie płynne czy półtwarde żółtka, musicie pilnować czasu od chwili zagotowania się wody – odpowiednio 2 i 4 min, wtedy zakręćcie palnik od razu przełóżcie je do zimnej wody. Kiedy ostygną, obierzcie je ze skorupek i pokrójcie w ćwiartki.

4. SMAŻENIE KURCZAKA (10 min)

Zamarynowanego kurczaka smażymy na małej ilości oleju na średnim ogniu, soląc dopiero teraz – każda strona powinna być smażona ok. 2 min do lekkiego zarumienienia. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy kurczaka jeszcze ok. 4 min z każdej strony na małym ogniu. Kurczak będzie gotowy, jeśli wgłębienie po lekkim naciśnięciu palcem na środek piersi natychmiast powróci do poprzedniej formy – ciężko przekazać ten sposób słowami, więc jeśli nie jesteście pewni, po prostu przekrójcie pierś na pół i sprawdźcie, czy jest w środku całkowicie biała.
Usmażonego kurczaka zestawiamy z palnika i przekładamy na deskę, dając mu chwilę „odpocząć” – jeśli pokroicie go od razu, duża część soków wypłynie na deskę.

salatka-z-kurczakiem-i-rukola (7)

5. POMIDOR (1 min)

Jeśli lubicie pomidory w skórze, wystarczy, że wyjmiecie szypułkę i pokroicie go w „ósemki” – czyli na pół, na pół i na pół. Jeśli jednak skórka Wam przeszkadza, musimy pomidora sparzyć. Zatem nacinamy jego spód na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Czekamy 30 sekund, wylewamy gorącą wodę i zalewamy zimną. Skórka od strony nacięcia powinna zacząć stopniowo odchodzić, więc pociągamy za nią i ściągamy ją z całości pomidora.

6. CHLEB (1 min)

Tostujemy lub obsmażamy na patelni bez tłuszczu i kroimy w kostkę. Ew. możecie polać grzanki odrobiną oliwy z oliwek.

7. NAKŁADANIE SAŁATKI (3 min)

Spód talerza smarujemy 1/3 sosu (wtedy sałatka od dołu nie będzie sucha) . Następnie nakładamy całą rukolę i naprzemiennie pokrojonego pomidora z jajkiem (można też powrzucać jak bądź, ale tak ładniej wygląda). Na środek nakładamy kurczaka pokrojonego w cienkie plastry, obsypujemy grzankami a na sam koniec oblewamy resztą sosu. Jeśli dla Was sosu jest za mało – zróbcie sobie 1,5 porcji. Naszym zamierzeniem było dodanie takiej ilości sosu, aby sałatka w nim nie pływała, ale gusta są różne.
salatka-z-kurczakiem-i-rukola (4)\salatka-z-kurczakiem-i-rukola (5)
salatka-z-kurczakiem-i-rukola (6)

salatka-z-kurczakiem-i-rukola

 

Scroll to top