SAŁATKA INKÓW Z PAITITI
Shadow of the Tomb Raider
sałatka z warzyw, fasoli i quinoa
CZAS PRZYGOTOWANIA: 1h
CENA: 12,50 zł
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POZIOM: proste
POTRZEBUJESZ
nóż i deska
patelnia
garnek
miska

SKŁADNIKI:
quinoa biała lub czerwona – 100g
papryka zielona – 1/2 szt.
papryka czerwona – 1/2 szt.
fasola czarna lub czerwona – 150g gotowej
kukurydza, z ugotowanej kolby lub z puszki – garść
pomidor, mięsisty – 1 duży
cebula czerwona – 1/2 szt.
pestki dyni – 2 łyżki
jalapeno lub habanero – (tyle ile jesteście w stanie znieść ?) – 1 mała szt.
limonka – 1/2 szt.
olej z awokado lub oliwa z oliwek – 2 łyżki
świeża kolendra – garść
kumin – szczypta
sól
PRZYGOTOWANIE
1. FASOLA
Najłatwiej użyć gotowej i odsączonej z puszki, ale można też kupić np. czarną odmianę, namoczyć ją przez 4-6 h i gotować do miękkości w nowej wodzie (do 2h). Na koniec posolić, odcedzić i wystudzić.
2. QUINOA (10 min)
rzucić ziarna do wrzątku i gotować w posolonej wodzie przez ok. 8-10 minut. Odsączyć, przelać zimną wodą i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
3. PESTKI DYNI (5 min)
Podprażyć na suchej patelni do zarumienienia przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Wystudzić.
4. PAPRYKA, CEBULA, POMIDORY (15 min)
Cebulę pokroić w drobną kostkę, z pomidorów wykroić mokre, nasienne części (jeśli tego nie zrobicie, to sałatka nasiąknie wodą) i pokroić w średnią kostkę, papryki słodkie także w średnią kostkę. Ostrą paprykę pozbawić nasion oraz białych części ze środka (są najostrzejsze) i pokroić w drobną kosteczkę (tylko dokładnie umyjcie ręce i nie trzyjcie nimi oczu podczas krojenia, bo będziecie tego OSTRO żałować). Ilość ostrej papryki dobierzcie wg tolerancji na ostrość dań – pół habanero lub całe jalapeno to taka średnia porcja.
5. MONTAŻ (5 min)
Przygotowane w poprzednich punktach składniki sałatki umieścić w dużej misce. Dodać sok z połowy limonki, szczyptę kuminu, posiekaną kolendrę oraz sól wg upodobania. Wymieszać i najlepiej odstawić na co najmniej 30 min do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed zjedzeniem, wyjąć na ok. 15 min z lodówki.
PODANIE
Do sałatki możecie dodać także nachosy, aby nadać ekstra chrupkości.
Sałatka sama w sobie jest na tyle pożywna, że da Wam siłę na eksplorację co najmniej kilku grobowców!
Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, która jest wydawcą tytułu w Polsce.
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości