Sałatki zazwyczaj kojarzą się z czymś mało pożywnym i niekoniecznie smacznym. Ale sałatka gyros nie ma z tym nic wspólnego – jest mięcho, kaloryczny sos, aromatyczne przyprawy i smaczne dodatki. W dodatku jest bardzo prosta w wykonaniu, natomiast wymaga nieco cierpliwości przed konsumpcją – najlepsza jest po spędzeniu nocy w lodówce, kiedy wszystkie smaki przegryzą się ze sobą. Dla nas to jedna ze smaczniejszych sałatek, idealna na imprezy, bo nawet po kilku godzinach na stole zachowuje swoją konsystencję.

PRZYPRAWA GYROS:
PRZYPRAWA GYROS:
Możecie kupić ją w sklepach, ale jak zawsze uczulamy na zawartość soli (pozycja soli jako pierwszej w składnikach oznacza, że większość przyprawy to właśnie ona) i glutaminianu sodu (producenci często pakują go do mieszanek).
Zachęcamy jednak, aby spróbować zrobić domową wersję przyprawy z naszego przepisu, mieszając wszystkie składniki lub dodatkowo ucierając je w moździerzu lub młynku. Oczywiście możecie pominąć lub dodać nowy składnik, dodać go więcej lub mniej – eksperymentujcie, a znajdziecie odpowiednie dla siebie proporcje.

PRZYGOTOWANIE
1. PIERSI Z KURCZAKA (5 min):
1. PIERSI Z KURCZAKA (5 min):
Oczyszczamy mięso, a następnie kroimy je w kostkę (ok. 1cm x 1cm). Dorzucamy ok. 2 łyżek przyprawy do gyrosa, mieszamy i odstawiamy na 30 min do lodówki (można pominąć ten krok i od razu smażyć).
2. SOS (1 min):
2. SOS (1 min):
Czosnek miażdżymy i rozcieramy z pół łyżeczki soli, dodajemy majonez, ketchup i 2 łyżki mleka dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Dodajemy szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
3. SMAŻENIE KURCZAKA (5 min):
3. SMAŻENIE KURCZAKA (5 min):
Zamarynowanego kurczaka wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i smażymy na mocnym ogniu, często mieszając. Trwa to ok. 4-5 min, tak aby był złociście rumiany. Po usmażeniu, odkładamy go do wystygnięcia.
4. CEBULA (1 min):
4. CEBULA (1 min):
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie na pół.
5. OGÓRKI KONSERWOWE (5 min):
5. OGÓRKI KONSERWOWE (5 min):
Kroimy je w dość drobną kosteczkę.
6. KAPUSTA PEKIŃSKA (3 min):
6. KAPUSTA PEKIŃSKA (3 min):
Drobno ją szatkujemy – najlepiej przekroić taką kapustę na pół i drobno ścinać od strony liści w kierunku łodygi.
7. NAKŁADANIE WARSTW (5 min):
7. NAKŁADANIE WARSTW (5 min):
Gdy kurczak ostygnie, możemy nakładać warstwy sałatki gyros. Najlepiej zaopatrzyć się duże, dość głębokie naczynie. Miska też się nada, ale wtedy ciężko będzie nałożyć sobie sałatki ze wszystkim warstwami z powodu zwężonego dna. My użyliśmy formy do zapiekanek.
Kolejność warstw: kurczak, cebula, ogórki konserwowe, kukurydza osączoną z puszki, ½ sosu czosnkowego, kapusta pekińska, reszta sosu, a na samym końcu kleksy keczupu.
8. CHŁODZENIE:
8. CHŁODZENIE:
Sałatka gyros musi schłodzić się w lodówce i być podawana najlepiej po kilku godzinach albo nawet całym dniu, wtedy wszystkie smaki się ze sobą przegryzą.
9. PODANIE:
9. PODANIE:
OM NOM NOM!
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości