Podejrzana potrawka i pieczony ziemniak w ziołach – Minecraft

Ukryj/pokaż wstęp

Minecraft świętuje 15. rocznicę!

Z tej okazji, w ramach współpracy z Xbox Polska, wykraftowaliśmy dwa przepisy video inspirowane tą grą, które zaspokoją zarówno słodkie jak i wytrawne gusta!

Po cieście czekoladowym imitującym blok trawy pora na drugi przepis – danie główne – przed Wami podejrzana potrawka z kwadratowymi kawałkami grzybów (oczywiście jadalnych!) i pieczonego ziemniaka w ziołach! A ciekawym nawiązaniem, które ucieszy fanów może być dodatek jadalnych płatków chabra bławatka – który w grze dodaje Waszemu bohaterowi bonus zwiększonego skoku! Mamy nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu i przyda się nie tylko z okazji 15-lecia Minecrafta!

Post sponsorowany we współpracy z Xbox Polska

VIDEO PRZEPIS

PODEJRZANA POTRAWKA I PIECZONY ZIEMNIAK
Minecraft

CZAS PRZYGOTOWANIA: 2h
CENA: średnia
PORCJE: ok. 4 porcje
TRUDNOŚĆ: łatwa
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
szklanki
noża
deski do krojenia
piekarnika
blaszki
papieru do pieczenia
garnka

*możesz pominąć suszone grzyby leśne jeśli chcesz podać potrawkę dzieciom

SKŁADNIKI:

PODEJRZANA POTRAWKA

1 duża czerwona cebula
3 ząbki czosnku
250 g dużych pieczarek brązowych
400g dużych pieczarek białych
250 g boczniaków
2 marchewki
60g jarmużu obranego z łodyg
ok. 1,5-2 szklanki wody
ok. 1 łyżka mąki pszennej
garść / 12g suszonych podgrzybków brunatnych (najlepiej w plastrach)*
2 łyżeczki masła
3-4 łyżki oleju rzepakowego
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki cukru
1 mała gałązka świeżego rozmarynu lub ½ łyżeczku suszonego
2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
15g / pół pęczka pietruszki
1-2 łyżki sosu sojowego (lub więcej)
1-2 łyżeczki octu balsamicznego (lub więcej, opcjonalnie)
sól, pieprz
(bonusowo) jadalne płatki chabra bławatka do posypania

PIECZONE ZIEMNIACZKI:

500g ziemniaków (waga po obraniu i pokrojeniu)
1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

PODEJRZANA POTRAWKA
  1. Grzyby suszone opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej szklanką letniej wodą i odstaw na bok na ok. 1-2h do namoczenia. Następnie odcedź i odstaw na bok (będą nam potrzebne w kroku nr 12 przy wrzucaniu składników do garnka).
  2. Pieczarki zwykłe, brunatne oraz boczniaki pokrój w dużą kostkę.
  3. Marchewkę obierz i pokrój w dużą kostkę.
  4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  5. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  6. Jarmuż umyj pod bieżącą wodą.
  7. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż na średnio dużym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż cebula lekko się zarumieni. Następnie dodaj posiekany czosnek, przemieszaj i smaż 30 sekund. Przełóż cebulę wraz z czosnkiem do dużego garnka.
  8. Na tej samej patelni, bez jej czyszczenia, dodaj odrobinę oleju i wrzuć około połowę lub mniej świeżych grzybów (pieczarek i boczniaków) – tak aby powstała jedna, płaska warstwa (w zależności od wielkości patelni) – aby nie było ich zbyt dużo na raz. Smaż grzyby bez ruszania/mieszania przez ok. 5 minut na mocnym ogniu, aż zmniejszą objętość i będą rumiane z jednej strony, następnie przemieszaj raz i smaż jeszczę chwilę, a następnie dodaj 1 łyżeczkę masła i smaż jeszcze przez ok. minutę aż nabiorą koloru z obu stron.
  9. Przenieś usmażone grzyby do garnka z cebulą, oprósz odrobiną soli i pieprzu, a następnie potwórz czynność smażenia z drugą połową/resztą grzybów i też przełóż je do zbiorczego garnka.
  10. Na tej samej patelni dodaj 1 łyżkę oleju i wrzuć marchewkę. Smaż przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas, aż marchewka nabierze rumianego koloru.Następnie przełóż ją do garnka.
  11. Na tę samą patelnię dodaj koncentrat pomidorowy oraz cukier i smaż na średnim ogniu przez 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie wlej 1/3 szklanki wody, dokładnie przemieszaj aby zebrać przysmażone drobinki, a następnie przelej wszystko do garnka.
  1. Do garnka dodaj także jarmuż, namoczone i odcedzone suszone grzyby, rozmaryn oraz tymianek (świeże lub suszone), oraz jedną/dwie szczypty soli. Dolej ok. 1,5 szklanki wody – tak aby ledwo przykrywała wszystkie składniki. Dokładnie wymieszaj i wstaw garnek na średni ogień. Doprowadż do wrzenia, zmniejsz ogień na mały i duś pod przykryciem przez ok. 40 minut.
  2. Pod koniec gotowania gulaszu w małej miseczce za pomocą trzepaczki wymieszaj 1/3 szklanki zimnej wody z mąką, sosem sojowym (na początku ok. 1 łyżki, później dodać więcej po spróbowaniu uzyskać odpowiednią słoność potrawki) i 1 łyżeczką octu balsamicznego (opcjonalnie, później można dolać więcej). Powoli wlej miksturę do garnka, cały czas mieszając gulasz.
  3. Duś gulasz jeszcze 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby wlej odrobinę wody, jeśli gulasz zrobi się zbyt gęsty.
  4. Dodaj natkę pietruszki i zamieszaj.
  5. Sprawdź smak gulaszu i w razie potrzeby dodaj więcej soli lub sosu sojowego czy octu lub cukru (a także więcej ziół) aby zbalansować smak. Możesz też opcjonalnie dodać nieco słodkiej śmietanki, jeśli chcesz aby potrawka była bardziej kremowa w smaku. Zestaw gulasz ognia.
PIECZONE ZIEMNIACZKI
  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. W garnku doprowadź wodę do wrzenia, dodaj 1 łyżeczkę soli i wsyp pokrojone ziemniaki. Gotuj przez 5 minut, nastę pnie odcedź i zostaw na 5 minut do odparowania.
  3. Piekarnik ustaw na 200 stopni, z termooobiegiem.
  4. W misce wymieszaj olej z przyprawami, wrzuć ziemniaki i dokładnie je obtocz w marynacie. Ziemniaki ułóż rownomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw ziemniaki do nagrzanego piekarnka i piecz przez ok. 35 min (w zależności od wielkości kawałków), aż będą miękkie w środku i mocno rumiane.
  6. Upieczone ziemniaki podawaj natychmiast z gorącym gulaszem (opcjonalnie posyp całość jadalnymi płatkami chabra bławatka przed podaniem!)!

Scroll to top