PLACKI Z CUKINII I PIERSI KURCZAKA – 2,85 zł

Zawsze staramy się zachęcać do jedzenia warzyw i popierać te słowa przepisami, które powinny zasmakować nawet zatwardziałym mięsożercom. Nie inaczej jest i tym razem – proponujemy chrupiące placki z cukinii, które nie rozpadają się na patelni i posiadają mięsną wkładkę w postaci kurczaka, aby amatorzy mięsa nie poczuli się zawiedzeni. Lekka wersja obiadu, z której szkoda nie skorzystać w okresie lata i wczesnej jesieni.

PLACKI Z CUKINII I PIERSI KURCZAKA

ILE KALORII MA TO DANIE?
459 kcal | 21 g białka | 17 g węglowodanów | 35 g tłuszczu


PRZYGOTOWANIE


1. STARCIE CUKINII (3 min):

Cukinię dobrze myjemy, jeśli ma jakieś skazy na skórce – ścinamy je a resztę skóry zostawiamy (chyba, że mamy późną jesień i skóra jest już mega twarda, wtedy niestety musi cukinię obrać). Następnie odcinamy końcówki z obu stron i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

2. ODSĄCZANIE CUKINII (1 min + 15 min czekania):

Startą cukinię zasypcie jedną łyżeczką soli i wymieszajcie. Spowoduje to, iż cukinia puści wodę, a placki nie będą się rozpadać. Umieśćcie posoloną cukinię w cedzaku i odstawcie na 15 min. Po tym czasie odciśnijcie cukinię w ręce (bardzo dokładnie, bo jeśli będzie miała za dużo wody, placki będą się rozpadać) i przełóżcie do większej miski, w której będziemy robić ciasto.

3. CEBULA + KURCZAK + KOPEREK (4 min):

W czasie, gdy cukinia odsącza się z wody, zabieramy się za inne składniki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy jak najdrobniej możemy i posypujemy pieprzem oraz solą, koper drobno siekamy. Wszystko przerzucamy do miski z odsączoną cukinią.


4. CIASTO (2 min):

Do miski z cukinią, kurczakiem, cebulą i koprem dodajemy 1 jajko, ok. 5 łyżek mąki i jeszcze nieco pieprzu oraz soli. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeśli cukinia puściła Wam za dużo wody do ciasta, dodajcie jeszcze 1 lub 2 łyżki mąki. Jeśli planujecie jeść placki bez sosu czosnkowego (który jednak jest fajnym dodatkiem, więc nie polecamy z niego rezygnować) to dodajcie do ciasta 2 duże ząbki czosnku. Dobrze wymieszajcie całość trzepaczką.

5. SMAŻENIE (10-15 min):

Na patelnię wlewamy oliwę lub olej, tak aby cienka warstewka pokrywała całą jej powierzchnię. Kiedy się rozgrzeje, nakładamy ciasto zwykłą łyżką stołową – jest to optymalna ilość, gdyż placki nie będą ani zbyt grube, ani zbyt duże, aby się łamać. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia na jednej stronie (ok. 1,5 min), następnie przewracamy łopatką zdecydowanym ruchem i dosmażamy drugą stronę (ok. 1 min). Jeżeli placki mimo wszystko rozpadają Wam się na patelni, to znak, że albo źle odsączyliście cukinię (wtedy niestety musicie dosypać więcej mąki, co sprawi, że placki nie będą już takie lekkie) albo nakładacie zbyt duża ciasta na jeden placek.
Gotowe placki z cukinii wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. PODANIE:

Placki z cukinii wyśmienicie komponują się z sosem czosnkowym. Przepis znajdziecie TUTAJ.

OM NOM NOM!

Scroll to top