Pizza z szynką i tapenadą z czarnego sezamu oraz oliwek
Death Stranding
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1,5h
CENA: 20 zł
LICZBA PORCJI: 5 porcji
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
patelnia
malakser/robot kuchenny
piekarnik
blaszka do pieczenia
papier do pieczenia

SKŁADNIKI:
TAPENADA
czarny sezam – 100g
oliwki czarne – garść
miód – 1 łyżka
czosnek – 2 małe ząbki
sos sojowy – 1 łyżeczka
pieprz – szczypta
sok z cytryny – do smaku
SOS POMIDOROWY
pomidory, pelati lub malinowe – 2 szt.
czosnek – 1 ząbek
bazylia suszona – 1 łyżeczka
cukier – szczypta
sól – 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek – 1 łyżka
ZACZYN NA CIASTO
drożdże świeże – 15g
mleko – 4 łyżki
cukier – 1 łyżeczka
mąka – 2 łyżki
CIASTO
wyrośnięty zaczyn
mąka pszenna typ 650 – 3 szklanki
letnia woda – 3/4 szkl. (maks. 1 szkl.)
oliwa z oliwek – 2,5 łyżki
sól – 1 łyżeczka
DODATKI
mozarella – 150g
cebula – 1 szt.
szynka podwędzana – 80g
oregano – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
1. ZACZYN (15 min)
Drożdże rozkrusz do miski, dodaj cukier, letnie mleko (ok. 35 stopni) i wymieszaj. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj raz jeszcze do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min – w tym czasie zaczyn powinien nieco urosnąć.
2. PRAŻENIE SEZAMU (3 min)
Sezam upraż na suchej patelni przez 2-3 minuty. Kontroluj jego zapach (jest czarny, więc nie wiadomo, kiedy się przypala) w trakcie, aby go nie przypalić – gdy zacznie intensywniej pachnieć, przełóż sezam do miski aby nieco ostygł.
3. TAPENADA (5 min)
Do robota kuchennego lub blendera dodaj letni sezam. Miksuj pulsacyjnie do uzyskania mokrego piasku. Następnie dodaj garść oliwek, miód, rozgnieciony czosnek, oraz sos sojowy i ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty. Pod koniec dopraw pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku. W razie potrzeby dodaj więcej jakiegoś składnika (np. oliwek lub soli), żeby dopasować smak i konsystencję tapenady do swoich upodobań.
4. SOS POMIDOROWY (15 min):
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj rozgnieciony czosnek, nieco cukru oraz szczyptę soli. Wymieszaj i podsmaż przez 30 sekund, następnie dodaj obrane i posiekane pomidory, wymieszaj i smaż przez ok. 10 minut, aż większość płynu wyparuje, a sos stanie się gęsty i jednolity. Pod koniec dopraw bazylią i solą.
5. CIASTO (5 min + 1h)
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, wlej wyrośnięty zaczyn i letnią wodę. Wymieszaj składniki widelcem, a następnie wyrabiaj masę rękoma przez kilka minut, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. W trakcie można podsypać je odrobiną mąki, jeśli będzie się mocno kleiło. Pod koniec dodaj oliwy i połącz ją z ciastem, wyrabiając przez kolejne kilka minut. Po wyrobieniu odstaw ciasto na 1h pod ściereczką w ciepłe miejsce.
6. SKŁADNIKI DO PIZZY (5 min)
Cebulę pokrój w cienkie piórka, szynkę w trójkąty a ser zetrzyj na tarce.
7. FORMOWANIE PIZZY (5 min):
Wyrośnięte ciasto uderz pięścią. Następnie rozwałkuj je cienko na kształt koła. Palcami uformuj wyższe brzegi pizzy.
8. MONTAŻ PIZZY (5 min)
Ciasto przełóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną mąką) i równomiernie posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż cebulę, starty ser, szynkę i posyp wszystko odrobiną oregano.
9. PIECZENIE (15 min)
Pizzę umieść w rozgrzanym piekarniku (najlepiej co najmniej 230-250 stopni), najlepiej na mniej więcej 1/3 wysokości i piecz ok. 10-12 min, aby była zarumieniona po bokach. Po 7 minutach kontroluj jej stan wypieczenia – jeśli Twój piec może osiągnąć wysokie temperatury, to pizza upiecze się znacznie szybciej.
PODANIE
Gorącą pizzę podziel na kawałki i podawaj z odrobiną czarnej tapenady. Nie martw się opadem temporalnym, rozłóż sobie schron temporalny i zatrzymaj się na chwilę, aby delektować się tą pyszną pizzą.
Podziękowania dla PlayStation Polska za kopię gry!
Grę można kupić m.in. na PS Store