PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł

Pierwszy dzień wiosny, mnóstwo słońca i mało ochoty na spędzanie czasu w kuchni – dlatego dziś proponujemy szybki przepis w słonecznych kolorach. Aromatyczny, aksamitny sos z kurczakiem w roli głównej i przy akompaniamencie słodkiej kukurydzy oraz świeżych ziół. Idealne na pożywny posiłek.

 

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
672 kcal | 29 g białka | 71 g węglowodanów | 31 g tłuszczu 

 piersi z kurczaka w sosie curry z kukurydzą

 


PRZYGOTOWANIE


1. CEBULA + CZOSNEK (5 min)

Cebulę kroimy ją w drobną kostkę lub drobne piórka i podsmażamy w głębokim garnku na oleju lub maśle z dodatkiem szczypty soli na małym ogniu przez ok. 5 min do zarumienienia. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, mieszamy i smażymy jeszcze 30 sek.

piers-kurczaka-w-sosie-serowo-smietanowym-z-curry (1)

 

2. MAKARON/RYŻ

Na tym etapie warto wstawić wodę na makaron, aby był gotowy równocześnie z sosem. Ryż też świetnie pasuje, więc wybierzcie to, co lubicie. Sos będzie gotowy za ok. 15 min więc weźcie to pod uwagę.

3. PIERSI Z KURCZAKA (10 min)

Mięso oczyszczamy z błonek i siekamy na papkę. Jeśli nie chce Wam się siekać, pokrójcie je chociaż w drobną kostkę.

 

Następnie na desce posypcie je przyprawami (curry, oregano, kolendrą, szczyptą pieprzu i soli) i wrzućcie całość do przysmażonej cebuli w garnku. Wymieszajcie wszystko dokładnie i obsmażajcie ok. 5 min, mieszając co jakiś czas.
piers-kurczaka-w-sosie-serowo-smietanowym-z-curry (7)
Kiedy kurczak całkowicie przejdzie z barwy różowej w białą od razu przechodzimy do następnego kroku.

piers-kurczaka-w-sosie-serowo-smietanowym-z-curry (2)

4. SER TOPIONY (1 min)

Do garnka dorzucamy ser topiony. Doda ciekawego smaku, ale można go pominąć, ponieważ do najzdrowszych nie należy (ma sporo fosforanów). Można go też zastąpić np. wyrazistym, startym cheddarem.

piers-kurczaka-w-sosie-serowo-smietanowym-z-curry (3)

5. KUKURYDZA + ŚMIETANA (3 min)

Do garnka dorzucamy pół puszki kukurydzy (lub całą, ale wtedy sos wyjdzie dość słodki) i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu ok. 3 min, doprowadzając do lekkiego bulgotania i wyłączamy palnik.
piers-kurczaka-w-sosie-serowo-smietanowym-z-curry (5)

 

 6. ZIOŁA (1 min)

Sos znakomicie smakuje z dodatkiem świeżych ziół. Tym razem wybraliśmy koperek, ale natka pietruszki czy kolendra też są świetnie się sprawdzą. Siekamy zatem ok. pół pęczka ziół, dorzucamy do garnka i mieszamy (można zostawić nieco do ozdoby talerza).

7. PODANIE

 Sos podajemy z ryżem lub makaronem i porcją świeżych ziół.

 

Scroll to top