PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym

Kuchnia wiedźmińska to nie tylko przepyszne mięsiwa i sycące gulasze, które serwowaliśmy w poprzednich wpisach. Po regenerującej strawie wypada także uraczyć podniebienie wybornym deserem! W arsenale słodkich przekąsek z uniwersum najczęściej spotykane są owoce, świeże lub suszone, słodkie bułeczki czy orzechy i karmelki. Niby nic wyjątkowego, ale każdy wprawny gospodarz doskonale wie jak wyczarować z tych składników deser idealny.

Proste słodycze w Wiedźminie 3 potrafią być też świetnym sposobem na podziękowania dla wybawcy – z tego założenia wyszła staruszka z Białego Sadu w zadaniu Patelnia, jak nowa , która obdarowuje Geralta chlebem, sokiem oraz pieczonymi jabłkami. Gra nie podaje przepisu na pieczone owoce, dlatego do przyrządzenia tego deseru tradycyjnie wykorzystaliśmy elementy, które pojawiają w ekwipunku Geralta jako towary konsumpcyjne. Oczywiście pamiętaliśmy także o akcencie procentowym, w końcu uniwersum wiedźmińskie bez tego nie byłoby kompletne!

Efekt połączenia to pyszne, soczyste pieczone jabłko faszerowane suszonymi owocami i orzechami oraz oblane aksamitnym, korzennym sosem karmelowym. Takiego deseru nie powstydziłaby się nawet sama Bażanciarnia z Toussaint!

pieczone-jablko-wiedzmin-3-dziki-gon-z-dodatkiem-bakalii-i-sosu-karmelowego-m
ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
624 kcal | 6 g białka | 82 g węglowodanów | 30 g tłuszczu
Pieczone jabłko
Wiedźmin 3: Dziki Gon
jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowo-rumowym

40 min
40 min (czekanie)
14 zł
4 porcje
średnio trudne
POTRZEBUJESZ

  • piekarnik
  • blaszka
  • rondelek
  • mały nożyk
  • Składniki Koszt
    jabłka, twarde (np. Jonagold) – 4 średnie szt. [900g] 4 zł
    // BAKALIE //
    orzechy włoskie – garść [25g] 1 zł
    orzechy ziemne – garść [30g] 0,50zł
    żurawina suszona – garść [40g] 1,60 zł
    morele suszone – kilka szt. [60g] 1,80 zł
    // SOS KARMELOWY //
    śmietana 30% – 1 kubek [200g] 2,50 zł
    cukier – 3/4 szkl. [150g] 0,40 zł
    masło – 2 łyżki [30g] 0,60 zł
    rum (opcjonalnie) – 1 mały kieliszek [30ml] 1,60 zł
    przyprawa korzenna – szczypta 0,10 zł
    sól – 1/2 łyżeczki 0,05 zł
    Razem 14zł

    © nerdskitchen.pl

    PRZYGOTOWANIE


    1. SOS KARMELOWY (25 min)

    Do rondla lub na patelnię z grubym i jasnym dnem dodajemy połowę podanego w składnikach cukru. Podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy, ewentualnie lekko potrząsamy rondlem, żeby cukier równomiernie się rozpuszczał). Po tym jak się rozpuści, zmniejszamy ogień do minimum i kontrolujemy barwę karmelu – gdy będzie intensywnie bursztynowa zestawiamy rondel z palnika. Na tym etapie trzeba uważać, aby nie spalić cukru.
    rauatai sweet pie - pillars of eternity - kruche ciasto z owocami i czekolada-4
    Dodajemy podgrzaną śmietanę kremówkę – uwaga, będzie syczało! Mieszamy drewnianą łopatką i stawiamy ponownie na ogień. Dodajemy resztę cukru. Podgrzewamy na średniej mocy przez około 10-15 min – karmel powinien się całkowicie rozpuścić. Wystarczy, że podczas tego procesu zamieszacie miksturę kilka razy i możecie w międzyczasie ogarniać kolejne punkty.
    Gdy masa będzie jednolita dodajemy miękkie masło, rum (zamiennie nalewkę orzechową lub owocową – fajnie podkręci smak, można też pominąć alkohol), szczyptę soli oraz przypraw korzennych. Wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut – finalna konsystencja powinna przypominać płynny miód (po wystygnięciu sos jeszcze zgęstnieje – gdyby sos był zbyt gęsty, można dolać więcej śmietany), a kolor cukierki toffi. Zestawiamy rondel z palnika.

    sweet potato bread - world of warcraft - chlebek ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem (7)

     2. BAKALIE (5 min)

    Podane w składnikach bakalie są tylko propozycją – rodzaje oraz proporcje orzechów i suszonych owoców możecie dowolnie zmieniać. Gotowe mieszanki też się sprawdzą. Bakalie siekamy na drobniejsze kawałki.

    pieczone-jablko-wiedzmin-3-dziki-gon-z-dodatkiem-bakalii-i-sosu-karmelowego-1

    Wrzucamy je do miski, dodajemy 2 łyżeczki jeszcze ciepłego sosu karmelowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok i przechodzimy do kolejnego punktu.

    pieczone-jablko-wiedzmin-3-dziki-gon-z-dodatkiem-bakalii-i-sosu-karmelowego-2

    3. PRZECINANIE JABŁEK (1 min)

    Jabłka myjemy i odcinamy im „kapelusze” ostrym nożem mniej więcej na 3/4 wysokości (tak, aby ogonek jeszcze trzymał się miąższu – jak na zdjęciu poniżej).

    pieczone-jablko-wiedzmin-3-dziki-gon-z-dodatkiem-bakalii-i-sosu-karmelowego-3

    4. WYDRĄŻANIE JABŁEK (4 min)

    Środek z gniazdem nasiennym wydrążamy małym nożykiem – wycinamy małe kółko i wyjmujemy razem ze wszystkimi nasionami. Uważamy, aby nie przebić jabłka na wylot. Możecie pomóc sobie małą łyżeczką przy wyjmowaniu.

    pieczone-jablko-wiedzmin-3-dziki-gon-z-dodatkiem-bakalii-i-sosu-karmelowego-5

    pieczone-jablko-wiedzmin-3-dziki-gon-z-dodatkiem-bakalii-i-sosu-karmelowego-4

    5. FASZEROWANIE (5 min)

    Formę do pieczenia smarujemy masłem. Wydrążone jabłka faszerujemy bakaliami – dociskamy je łyżką, aby dokładnie wypełnić dziury.

    pieczone-jablko-wiedzmin-3-dziki-gon-z-dodatkiem-bakalii-i-sosu-karmelowego-6

    Nakrywamy odciętymi kapeluszami – starajcie się dopasować je dokładnie do linii cięcia. Każde jabłko smarujemy z wierzchu miękkim masłem.

    pieczone-jablko-wiedzmin-3-dziki-gon-z-dodatkiem-bakalii-i-sosu-karmelowego-7

    6. PIECZENIE (30-40 min) 

    Formę z jabłkami wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni – opcja góra i dół) i pieczemy ok. 30-40 min w zależności od wielkości, rodzaju i dojrzałości. Jabłka są gotowe gdy ich skórka jest pomarszczona. Dodatkowo można sprawdzić ich miękkość widelcem i w razie potrzeby podpiec nieco dłużej.

    PODANIE


    Jabłka można serwować od razu po upieczeniu (takie są najlepsze), ale także na zimno. Każde z nich obficie oblewamy karmelowym sosem.
    Po spożyciu jabłko regeneruje 50 punktów życia oraz odnawia motywację do walki z potworami.

    pieczone-jablko-wiedzmin-3-dziki-gon-z-dodatkiem-bakalii-i-sosu-karmelowego-m

    Pieczone jabłko z karmelem - Wiedźmin 3: Dziki Gon

    pieczone-jablko-wiedzmin-3-dziki-gon-z-dodatkiem-bakalii-i-sosu-karmelowego-m2

    * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

    Spróbuj także przepisu na
    Zatrute Jabłko z dodatku Krew i Wino
    autorstwa Rivski.pl

    Zatrute jabłko - Wiedźmin 3: Krew i Wino

    Scroll to top