PASZTECIKI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI NA OSTRO

Świąteczna atmosfera atakuje nas obecnie z każdej strony, a że nie wypada być w tyle to zapodajemy Wam przepis na coś w tej tematyce. Bardzo lubimy wszelakie paszteciki – zwłaszcza takie, które składają się z miękkiego, puszystego ciasta i wyrazistego, soczystego farszu. Tym razem wybraliśmy wersję drożdżową z farszem mięsno-pieczarkowym. Ich przygotowanie wymaga czasu – zatem warto przygotować je w kilka osób aby pracy było mniej. Paszteciki są świetną przystawką w Święta, czy to do barszczu czy samodzielnie, a w Sylwestra bez problemu mogą przejąć rolę przebojowej przekąski.

PASZTECIKI Z MIĘSEM

 

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
195 kcal | 4 g białka | 21 g węglowodanów | 10 g tłuszczu

 


PRZYGOTOWANIE


1. FARSZ (20 min)

Jeśli nie macie blendera, to siekając wszystko składniki, postarajcie się aby były bardzo drobne. Jeśli go macie, to możecie kroić byle jak 🙂

– Cebulę drobno kroimy i podsmażamy ok. 3-4 min na średnim ogniu na odrobinie oleju do zarumienienia, po czym przekładamy ją do miski.

– Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy na mocnym ogniu ok. 4 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy soli, pieprzu oraz     odrobinę chili. Smażymy jeszcze chwilę, tak aby mięso nabrało brązowego koloru, przerzucamy do miski.

– Na ponownie pustą patelnię wlewamy resztę oleju (ok. 2-3 łyżek) i wsypujemy bułkę tartą. Podsmażamy do lekkiego zbrązowienia i znów siup do miski.

– Następnie podsmażamy na mocnym ogniu (bez oleju) posiekane lub starte na tarce pieczarki, dodając do nich nieco soli. Na początku puszczą mnóstwo wody więc musicie je dusić dopóki cała woda nie wyparuje. Kiedy tak się stanie, przerzucamy pieczarki do miski z cebulą i mięsem.

– Dorzucamy do tego drobno posiekaną natkę pietruszki i blendujemy całość na papkę. Jeśli nie macie blendera, to możecie rozgnieść farsz widelcem – jak Wam się nie chce, to równie dobrze możecie mieć farsz z widocznymi kawałkami mięsa i pieczarek (ale wtedy będzie trudniej nakładać go do pasztecików, bo będzie się nieco rozpadał).

– Na koniec do masy dodajemy 3 łyżki wody (dzięki temu będzie soczysta), mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

2. ZACZYN (2 min)

Wrzucamy pokruszone drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy 3-4 łyżki mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dosypujemy kilka łyżek mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – po tym czasie zaczyn powinien lekko urosnąć.

3. CIASTO (8 min)

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, mąki, oleju, soli i letniej mieszanki mleka z wodą (zbyt ciepła zabije drożdże). Początkowo mieszamy masę widelcem, a następnie wyrabiamy ciasto rękoma ok. 5 min, w miarę potrzeby dodajemy trochę mąki. Kiedy ciasto jest gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, lekko oprószamy mąką, umieszczamy w misce oraz przykrywamy ścierką lub talerzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia jego objętości czyli ok. 30-50 min (jak macie zimno w kuchni lub Wam się spieszy to włączcie na 1 min piekarnik na 50 stopni, wyłączcie i wstawcie do niego ciasto przy uchylonych drzwiczkach).


4. MONTAŻ PASZTECIKÓW (15 min)

Teraz czeka Was najgorszy etap przygotowań, bo wymaga cierpliwości i nieco zręczności.
Blat oprószamy mąką i na nim rozwałkowujemy ciasto (dość cienko, na ok. 0,3 cm) na dwa prostokąty, z czego jeden powinien być nieco większy (ok. 1-2 cm w każdą stronę). Mniejszy prostokąt smarujemy cienko mlekiem lub wodą. Następnie w równych odstępach (ok. 3 cm) kładziemy na nim porcje ostudzonego farszu (ok. 2 łyżeczek), tak jak w przypadku przygotowania tradycyjnego ravioli.

Następnie nakładamy na to drugi, nieco większy prostokąt. Palcami sklejamy przestrzenie pomiędzy farszem oraz brzegi. Nożem odkrawamy nadmiar ciasta oraz wycinamy kwadraty (farsz jest ich centrum), na końcu dziurkujemy brzegi pasztecików widelcem.

Gotowe sztuki umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do wypieków, smarujemy mlekiem lub wodą i posypujemy siemieniem lnianym (możecie zastąpić dowolnymi ziarenkami).

5. PIECZENIE (15 min)

Paszteciki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (160 stopni, opcja góra i dół) i pieczemy do lekkiego zarumienia ok. 15 min.

PODANIE

Dobre na ciepło lub zimno, same lub do zupy albo z sosem. Po prostu uniwersalne 🙂

PASZTECIKI Z MIĘSEM

OM NOM NOM!

Scroll to top