Domowa alternatywa dla hot-dogów ze stacji paliw czy marketu – chrupiące, puszyste ciasto z nutą oregano, do tego ketchup, musztarda i dowolne warzywne dodatki. Parówki w cieście to szybka, tania i smaczna przekąska, a jeśli kupicie parówki z szynki, nie będziecie mieć wyrzutów sumienia, że jecie tzw. „junk-food”. Dobry pomysł na jakiekolwiek przyjęcia lub do zagryzania podczas pracy czy wbijania kolejnego levela w grze 🙂


PRZYGOTOWANIE
1. ZACZYN NA CIASTO (3 min)
1. ZACZYN NA CIASTO (3 min)
drożdże kruszymy do wysokiej miseczki, dodajemy cukier i czekamy aż rozpuści nam drożdże, po czym dolewamy ¼ szklanki mleka i dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy widelcem aby pozbyć się grudek. Przykrywamy ściereczką lub drugą miską i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
2. CIASTO (10 min + 30 min na odpoczynek)
2. CIASTO (10 min + 30 min na odpoczynek)
do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, oregano, wlewamy wyrośnięty zaczyn i na końcu letnią wodę z resztą mleka (zbyt ciepła ciecz zabije drożdże). Na początku mieszamy wszystko widelcem a później zabieramy się do brudnej roboty czyli wyrabiania rękoma. Ciasto wyrabiamy ok. 5-7 min na gładką masę, gdy ciasto za bardzo się klei dodajemy nieco mąki. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 30 min pod ściereczką (lub przykryte drugą miską) w ciepłe miejsce aby wyrosło.
3. FORMOWANIE (6 min)
3. FORMOWANIE (6 min)
wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Następnie wyciągamy je z miski i porcjujemy na 6 w miarę równych części. Najłatwiej będzie lekko uformować ciasto w duży prostokąt o szerokości równej długości parówki i pociąć go na 6 węższych prostokątów. Na każdym z nich, na środku, kładziemy po parówce i owijamy je ciastem, dokładnie sklejając miejsce złączenia ciasta (można pomóc sobie kroplą wody, wtedy lepiej się zlepi). Najlepiej zostawić końcówki parówki odsłonięte, tak jak na zdjęciu.
4. PIECZENIE (20 min)
4. PIECZENIE (20 min)
Blachę do pieczenia posypujemy lekko mąką i układamy na niej owinięte parówki w odległości co najmniej 5 cm jedna od drugiej (urosną w trakcie pieczenia). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min w temp. 170 stopni do zarumienienia się ciasta.
5. PODANIE
5. PODANIE