PĄCZKI BANANOWO-KOKOSOWE – 1,70 zł

Przed nami Tłusty Czwartek – proponujemy więc coś w tych klimatach, z tym, że jak zwykle upraszczamy sprawę i serwujemy Wam przepis ekspresowy i nie wymagający dużo wysiłku. Tym razem coś dla fanów bananów i wiórek kokosowych, ponieważ to one dominują w tonacji smaku ekspresowych pączków. Porównując czas przygotowania z efektem – jest ogień!

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
345 kcal | 9 g białka | 60 g węglowodanów | 7 g tłuszczu

 


PRZYGOTOWANIE


1. JAJKA + CUKIER (2 min):

Jajka rozbijamy i wrzucamy do wysokiej miski. Dodajemy 2 łyżki cukru i szybko mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania lekkiej pianki.

2. BANANY + SOK Z CYTRYNY + ALKOHOL (2 min):

Banany obieramy ze skórki i gnieciemy widelcem aż do uzyskania papki, która następnie podlewamy sokiem z cytryny (banany nie ściemnieją) i mieszamy. Dorzucamy całość do miski z jajkami i cukrem. Podlewamy łyżką alkoholu (wtedy pączki nie opiją się tłuszczem). Mieszamy całość trzepaczką.


3. MĄKA + WIÓRKI KOKOSOWE + PROSZEK DO PIECZENIA + SÓL (1 min):

Do mokrych składników dorzucamy teraz suche, czyli: 1 i 1/5 szklanki mąki (najlepiej przesianej przez sitko), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórek kokosowych i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.

4. ROZGRZEWANIE OLEJU (5 min):

Do małego rondelka (im większe naczynie tym więcej oleju będziecie potrzebować do smażenia) wlewamy ok. 1,5 -2 szklanki oleju roślinnego (najlepiej rzepakowy) tak, aby wypełniał ponad połowę wysokości rondelka, ponieważ pączki smażymy na głębokim tłuszczu. Olej podgrzewamy ok. 3-5 min – aby sprawdzić czy nagrzał się dostatecznie, wrzućcie do niego pół łyżeczki ciasta – jeśli olej dookoła pączka pieni się i skwierczy, a ciasto szybko nabiera złocistego koloru, czas zabierać się za smażenie.

5. SMAŻENIE PĄCZKÓW (10 min):

Na odpowiednio rozgrzany olej wrzucamy kolejno po łyżce stołowej ciasta. Robimy to zdecydowanym ruchem, tak aby cała porcja ciasta od razu wpadła do oleju. Smażymy je po ok. 30-60 s z każdej strony i obracamy na drugą stronę widelcem lub łyżką cedzakową gdy nabiorą mocno złocistej barwy.

Pamiętajcie, aby nie wkładać do oleju zbyt wielu pączków na raz – obniży to jego temperaturę i pączki nim nasiąkną. Jeśli macie taki rondelek jak my, wkładajcie ok. 3 pączki naraz.

Nam nigdy nie wychodzą idealnie okrągłe pączki, więc jeśli Wasze pączki przypominają niezidentyfikowane formy z wieloma odnóżami – nie martwcie się, my mamy tak samo.

6. PODANIE:

Ciepłe pączki bananowo-kokosowe posypujemy mieszanką kakao z cukrem pudrem i natychmiast podajemy!

Scroll to top