Zdjęcia pochodzą z pierwszej wersji bloga i nie doczekały się jeszcze wymiany – mamy jednak nadzieję, że nie zrażą Was do wypróbowania tego przepisu. Lubimy piwo, więc używamy go także do gotowania. Naleśniki z jego dodatkiem są fenomenalne w smaku – a w wersji zapiekanej z mięchem i pomidorowym sosem to już mega szama. Wystarczy, że umiecie usmażyć naleśniki, a całość pójdzie gładko. Warto zrobić jak mamy więcej gęb do wykarmienia. Przepis na same naleśniki z piwa może być również bazą do zwykłej zawijanej wersji na ostro z różnymi dodatkami.

PRZYGOTOWANIE
1. PIERSI Z KURCZAKA (3 min):
1. PIERSI Z KURCZAKA (3 min):
Mięso z kurczaka oczyszczamy i kroimy w miarę równe paski lub kosteczkę, jak wolicie. Wrzucamy do miseczki, wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki oraz nieco pieprzu. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki. Solić będziemy tuż przed smażeniem.
2. CIASTO NA NALEŚNIKI (2 min):
2. CIASTO NA NALEŚNIKI (2 min):
Do miski wsypujemy szklankę mąki, szczyptę soli, 2 łyżki oleju, 1 jajko i 1,5 szklanki piwa. Wszystko mieszamy trzepaczką i sprawdzamy konsystencję, ma być ona taka jak na normalne naleśniki (mniej więcej taka, jak płynna śmietana). W razie potrzeby dodajemy nieco mąki lub dolewamy piwa. Ciasto powinno odczekać co najmniej 30 minut, aby było lepsze.
3. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW (15 min):
3. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW (15 min):
Na rozgrzaną patelnię, najlepiej taką do naleśników (bez tłuszczu, bo jest już w cieście) nalewamy chochelkę ciasta i smażymy po 1 min z każdej strony na dość mocnym ogniu. W czasie smażenia możemy już zabrać się za następny punkty.
4. CEBULA (4 min):
4. CEBULA (4 min):
Kroimy ją w średnie kawałki i wrzucamy do rozgrzanego garnka z odrobiną oleju i lekko solimy. Smażymy, aż stanie się rumiana.
5. PAPRYKA (3 min):
5. PAPRYKA (3 min):
Paprykę kroimy w małe kawałki i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy całość na średnim ogniu przez 4-5 minut.
6. POMIDORY + KONCENTRAT (5 min):
6. POMIDORY + KONCENTRAT (5 min):
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, dorzucamy do garnka z papryką oraz cebulą. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusimy wszystko ok. 10 min, aż pomidory się rozpadną. Dodajemy oregano, bazylię, pieprz i nieco soli. Jeśli sos ma jeszcze dużo wody, redukujemy go aż nie będzie w miarę gęsty (jeśli zostawimy za dużo wody, wypłynie nam z naleśników). Powstały sos odstawiamy na bok.
7. SMAŻENIE KURCZAKA (5 min):
7. SMAŻENIE KURCZAKA (5 min):
Wyjmujemy zamarynowanego kurczaka z lodówki, posypujemy nieco solą, mieszamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony 2 minuty, aby go nie wysuszyć bo dopiecze się on jeszcze w piekarniku.
8. PIEKARNIK:
8. PIEKARNIK:
Czas nastawić go na 180 stopni, opcja góra i dół.
9. UKŁADANIE NALEŚNIKÓW (5 min):
9. UKŁADANIE NALEŚNIKÓW (5 min):
Każdy naleśnik smarujemy na środku ok. 2 łyżkami sosu pomidorowego. Na tym układamy kilka kawałków kurczaka i zwijamy w rulon lub tak jak pokazane na zdjęciach (boki do środka, a później rolujemy od siebie).
Ciasno układamy każdy naleśnik obok drugiego w żaroodpornej formie wysmarowanej lekko masłem lub olejem. Jeśli zostało nam trochę sosu, polewamy nim wierzch ułożonych naleśników.
10. SOS ŚMIETANOWY (2 min):
10. SOS ŚMIETANOWY (2 min):
Do śmietany dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, nieco soli i pierzu. Mieszamy i równomiernie polewamy sosem wierzch naleśników. Możecie zrobić także sos beszamelowy zamiast śmietanowego.
11. PIECZENIE (15 min):
11. PIECZENIE (15 min):
Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Pod koniec obsypujemy wierzch żółtym serem i pieczemy jeszcze 2,3 minuty.
12. PODANIE:
Po wyciągnięciu z piekarnika warto poczekać 10 minut, a wtedy zapiekanka nieco się scali i będzie łatwiej ją nakładać.
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości