Jeśli myślimy o tematyce kulinarnej w grach wideo to jednym z pierwszych skojarzeń jest tytuł Don’t Starve. Gra skupia się na przetrwaniu w pełnej niebezpieczeństw fikcyjnej dziczy, w której znalazł się główny bohater. W arsenale survivalowych umiejętności mamy do dyspozycji m.in. eksplorację terenu, zbieractwo niezbędnych surowców, rzemiosło, wzniecanie ognia, prowadzenie własnego ogródka, walkę z nieprzyjaznymi istotami, a co dla nas najważniejsze, gotowanie, które zazwyczaj pozwala na ulepszanie zwykłego, surowego jedzenia. Pożywienie możemy ususzyć, ugotować nad ogniem lub w garnku. Gotowanie oddziałuje nie tylko na bonusy konkretnych składników, ale ma także wpływ na czas gnicia. Trzeba przyznać, że potencjał kulinarnych eksperymentów został tu całkiem dobrze wykorzystany, a mnogość składników i receptur wzmacnia atrakcyjność całego procesu. Don’t Starve oprócz potraw totalnie odjechanych (np. Babeczki z motyla czy Potworna lazania) obfituje także w takie receptury, które bez problemu można przenieść do reala. Zaczniemy od nadziewanego bakłażana, który powstaje w garnku po połączeniu surowego bakłażana oraz wybranych warzyw (w tym grzybów). Kombinacji receptur na tę potrawę jest dość sporo a oprócz samych warzyw czasami trzeba dodać także tzw. „wypełniacze”, np. patyki – dzieje się tak ze względu na to, iż garnek wymaga zawsze 4 składników. Z dostępnych w grze warzyw do farszu wybraliśmy marchewkę oraz grzyby w dwóch odsłonach. Dodaliśmy niezbędną dla lepszego smaku cebulę oraz bułkę tartą, ser i jajko jako spoiwa do farszu. Kompozycja idealnie pasuje do specyficznego smaku i mięsistej struktury bakłażana. Wygląda na to, że survivalowa dieta też może dobrze smakować 😀 Także stwórzcie sobie stanowisko z garnkiem z rzeźbionych kamieni, węgla oraz patyków, przygotujcie niezbędne składniki i zabierajcie się za gotowanie!

40 min 1 h (czekanie) |
|
6 zł | |
2 porcje | |
średnio trudne | |
POTRZEBUJESZ
|
Składniki | Koszt |
---|---|
bakłażan – 1 średni (300g) | 2zł |
pieczarki (100g) | 0,50 zł |
marchewka – 1 średnia (50g) | 0,20 zł |
cebula czerwona – 1 szt. (80g) | 0,30 zł |
grzyby suszone (podgrzybki) – kilka (5g) | 2 zł |
ser żółty – 3 plastry (60g) | 1,30 zł |
natka pietruszki – garść | 0,30 zł |
masło klarowane – 1 łyżka | 0,50 zł |
jajko – 1 szt. | 0,40 zł |
sól, pieprz, chili | 0,10 zł |
Razem | 5,60zł |
PRZYGOTOWANIE
1. NAMACZANIE GRZYBÓW (1 min + 15 min czekania)
Grzyby płuczemy, wrzucamy do miseczki, zalewamy wodą. Odstawiamy na 30 min, aby się namoczyły. Po tym czasie odlewamy wodę i ściskamy je w ręce, aby odsączyć resztki płynu.
2. BAKŁAŻAN (5 min + 15 min czekania)
Przy zakupie bakłażana warto kierować się jego wielkością – lepiej kupić mniejsze okazy, gdyż mają mniej goryczki. Musi być też miękki w dotyku i mieć lśniącą, niepomarszczoną skórę.
Bakłażana myjemy, odcinamy górną część, aby powstał kapelusz (patrz zdjęcie).
Środek wydrążamy łyżeczką – powinno zostać około 0,5-1cm miąższu przy skórce. Z tego, co wydrążyliśmy wybieramy większe pestki i wyrzucamy, a pozostały miąższ wkładamy do durszlaka i obsypujemy szczyptą soli. Tak samo postępujemy z wydrążonym bakłażanem – lekko posypujemy solą jego wnętrze i odstawiamy na ok. 15 minut. Miąższ trochę zbrązowieje, ale można temu zapobiec i skropić go sokiem z cytryny.
Po tym czasie płuczemy środek bakłażana pod bieżącą wodą, tak samo robimy z wydrążonym miąższem. Odciskamy miąższ z nadmiaru wody.
3. KROJENIE (10 min)
Oczyszczamy warzywa oraz pieczarki i kroimy je w średnie kawałki (wszystko powinno mieć miarę równą wielkość). Odsączony miąższ bakłażana i grzyby siekamy.
4. SMAŻENIE (10 min)
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy posiekane podgrzybki i smażymy na średnim ogniu przez ok. 2-3 min, często mieszając. Doprawiamy je lekko solą oraz pieprzem. Gdy grzyby się zarumienią, przekładamy je do miski.
Na patelnię dorzucamy nieco więcej tłuszczu, wkładamy cebulę i smażymy przez 2 min. Następnie dokładamy marchew, miąższ bakłażana oraz pieczarki. Dodajemy nieco soli oraz pieprzu. Smażymy na średnim ogniu przez 5 min, często mieszając , do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Następnie przekładamy je do miski z usmażonymi podgrzybkami.
5. FARSZ + NADZIEWANIE (5 min)
Gdy usmażone warzywa i grzyby ostygną, zabieramy się za dokończenie farszu. Natkę pietruszki drobno siekamy, a ser kroimy w kostkę. Przekładamy je do miski z warzywami, dodajemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli oraz pieprzu. Wbijamy jedno jajko i jeszcze raz mieszamy.
Gotowy farsz wkładamy do wydrążonego bakłażana. Farsz dociskamy łyżką od góry aby wypełnić ewentualne luki.
6. PIECZENIE (40 min)
Bakłażana należy piec w pozycji pionowej, dlatego wykorzystaliśmy do tego blaszkę keksówkę oraz foremki od muffinów, w których umieściliśmy bakłażana. Kapelusz pieczemy w oddzielnej foremce. Konstrukcja zdała egzamin.

Bakłażan powinien się piec ok. 35-45 min w temp. 170C. Gdy będzie miał lekko pomarszczoną skórkę i nieco zmieniony kolor, to jest gotowy. Warto wbić też w niego widelec i sprawdzić, czy jest dostatecznie miękki.
PODANIE
Upieczony bakłażan dobrze smakuje w wersji solo, ale można też podać go z sosem czosnkowym lub jogutem greckim.
Po konsumpcji regeneruje 3 punkty zdrowia, dodaje 37,5 punktów nasycenia oraz 5 punktów poczytalności. Gotowanie w grze trwa 40 sekund, a potrawa gnije po 15 dniach.
Tylko uważajcie, żeby przy gotowaniu nie wyszła Wam „mokra papka” (Wet Goop)… 😀
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości