MARMOLADA Z BURAKÓW
BATTLEFIELD V
dżem z pieczonych buraków z dodatkiem przypraw korzennych
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 min
CENA: 3 zł
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POZIOM: proste
STATY: 110 kcal | 1,5 g białka | 25 g węglowodanów | 0,1 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
piekarnik lub garnek
blender lub tłuczek do ziemniaków
patelnia
SKŁADNIKI:
burak – 2 szt. (400g)
cukier – 4-6 łyżek (albo więcej)
sok z ½ cytryny
szczypta mielonych goździków lub cynamonu
sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE
1. PIECZENIE BURAKA (40 min)
Buraki przekrój na 4 duże kawałki. Upiecz w piekarniku (170 stopni, opcja góra i dół) przez ok. 40-50 min do miękkości. Ostudź. Buraki można też ugotować we wodzie (przy pieczeniu będą mieć bardziej wyrazisty smak).
2. BLENDOWANIE I SMAŻENIE (20-30 min)
Obierz buraki ze skórki i zblenduj na papkę lub utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Masę przełóż na nieprzywieralną patelnię, wsyp cukier i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez ok 30 min. Dżem powinien mocno zgęstnieć i nabrać intensywniejszej barwy.
3. SOK Z CYTRYNY + ZAGĘSZCZANIE (5-10 min)
Na końcu dodaj sok z cytryny do smaku i smaż jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiednio gęstej, lepkiej konsystencji marmolady. Na końcu przypraw odrobiną mielonych goździków i cynamonem oraz szczyptą soli.
PODANIE
Dżem przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Za rekwizyty do sesji w postaci press packa dziękujemy Electronic Arts Polska! Grę możecie zakupić np. tutaj
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości