Gofry belgijskie z owocami – Life is Strange

Schowaj/pokaż wstęp

Druga część wpisu dotyczącego pierwszej odsłony serii Life is Strange, gdzie stajemy przed bardzo trudnym wyborem: omlet z bekonem czy gofr belgijski? W tym miejscu zajmiemy się gofrem, natomiast przepis na omlet wraz z krótkim wstępem na temat gry znajdziecie TUTAJ

GOFR BELGIJSKI
Life is Strange
gofr drożdżowy z sosem z malin i bitą śmietaną

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min
CENA: umiarkowana
LICZBA PORCJI: 1 porcja
STATY: 771 kcal | 15 g białka | 84 g węglowodanów | 42 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
miski
trzepaczka
gofrownica o dużej mocy
rondelek
łyżka

SKŁADNIKI:

CIASTO:
1 1/3 szkl. mąki pszennej typ 450
1 szkl. (250ml) mleka
3 łyżki masła
1 jajko (Lka)
3 płaskie łyżki cukru
8 g drożdży świeżych lub 3g suszonych
1/2 łyżeczki soli
kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
DODATKOWO
200 ml śmietany kremówki
125 g świeżych malin (lub podobnych owoców)
2 łyżki cukru

INFO WSTĘPNE

W grze mowa o Belgian Waffle – gofrach belgijskich, które pod tą nazwą nie występują w Belgii (tam królują gofry brukselskie i leodyjskie), a są amerykańską, uproszczoną wersją brukselskich. Ich nazwa pochodzi od „Bel-Gem Waffles”, a popularność zdobyły już w 1964 roku podczas targów w Nowym Jorku, gdzie podawano je z bitą śmietaną i truskawkami (Wiki). Od typowych amerykańskich gofrów różnią się przede wszystkim ciastem, które zamiast proszku do pieczenia zawiera drożdże, co sprawa, iż gofry są chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku. Ten rodzaj gofra w Ameryce przyrządzany jest najczęściej w gofrownicach o kształcie 4 trójkątów – my użyliśmy gofrownicy z kształtem 6 serc, gdyż innej nie mieliśmy do dyspozycji. Zamieniliśmy też truskawki na maliny, ponieważ wydaje się, iż w grze gofr dla Max jest podany właśnie z nimi (chociaż detale jedzenia z grze nie są przedstawione wystarczająco wyraźnie, aby stwierdzić to z pewnością). Ciasto przygotowaliśmy na podstawie przepisu nawiązującego do oryginału z 1964 roku. Pamiętajcie, aby używać gofrownicy o dużej mocy (min. 1200W), najlepiej z powłoką non-stick, wtedy macie pewność, że gofry będą lekkie i chrupiące. Dobrze jest też przygotowywać ciasto ze składników o temperaturze pokojowej, dlatego wyciągnijcie jajka z lodówki na godzinę przed przyrządzaniem ciasta.

PRZYGOTOWANIE

1. MLEKO + DROŻDŻE + MASŁO (3 min)

1/3 mleka lekko podgrzewamy, aby było jedynie letnie (ok. 35 stopni), gdyż zbyt wysoka temperatura zabije drożdże. Wlewamy je do dużej miski, dosypujemy pokruszone drożdże oraz szczyptę cukru, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.
Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce i odstawiamy do wystygnięcia.

2. CIASTO (5 min)

Do mieszanki drożdży i mleka dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło, resztę mleka, cukier, aromat waniliowy, sól oraz żółtka (białka natomiast umieszczamy w osobnej misce, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy prawie na sztywno). Do płynnej mikstury dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników (powinny zostać małe grudki – ciasta nie należy długo mieszać).

Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Przykrywamy miskę ściereczką lub talerzem i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

life is strange - belgian waffle - gofry belgijskie - 2

3. PIECZENIE GOFRÓW (5-7 min)

Po wyrośnięciu ciasto mieszamy i partiami rozprowadzamy na bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy (ciasto w trakcie pieczenia urośnie, więc wlewajcie go nie więcej niż ok. 3/4 objętości formy). Smażymy z zamkniętą pokrywą ok. 5-8 minut – gdy spod pokrywy będzie się ulatniało coraz mniej pary, należy sprawdzić stan zarumienienia gofrów. Jeśli są złocisto-brązowe, są gotowe. Uwaga! Nie martwcie się, że gofry są miękkie po dotknięciu – w kilkanaście sekund po wyciągnięciu z gofrownicy nabiorą odpowiedniej chrupkości.

4. DODATKOWO

Sos owocowy – do rondelka wrzucamy maliny lub truskawki, dodajemy 1 lub 2 łyżki cukru i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, do momentu, kiedy owoce się rozpadną i utworzą gęsty syrop. Ewentualnie można dodać kilka kropel soku z cytryny. Sos lekko schładzamy przed podaniem.

Bita śmietana – zimną kremówkę wlewamy do miski, dodajemy 1 lub 2 łyżki cukru (najlepiej pudru) i miksujemy do uzyskania sztywnej, bitej śmietany.

PODANIE

Gofry podajemy z kleksem bitej śmietany, przybieramy kilkoma świeżymi malinami lub truskawkami i polewamy schłodzonym sosem owocowym. Robimy selfie z potrawą, dziękujemy Joyce za pyszny deser i zajadamy się słodkościami. W miarę potrzeby cofamy czas i prosimy o przyniesienie omletu z bekonem. Win, win. Życie jest… przesłodkie!

Przepis na omlet z bekonem wraz z krótkim wstępem na temat gry znajdziecie TUTAJ

Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, która jest wydawcą gry w Polsce. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.

Scroll to top