OMLET Z BEKONEM
Life is strange
puszysty omlet z bekonem i serem
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min
CENA: umiarkowana
LICZBA PORCJI: 1 porcja
STATY: 630 kcal | 41 g białka | 36 g węglowodanów | 36 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
patelnia
trzepaczka
tarka
łopatka drewniana
SKŁADNIKI:
3 jajka (Mki)
5 plastrów boczku (ok. 50g)
ok. 40g sera żółtego (cheddar lub gouda)
2 łyżki zimnej wody
pieprz i sól
DO PODANIA
kilka kromek pieczywa tostowego
2 kiełbaski (frankfurterki)
ketchup
sól
PRZYGOTOWANIE
W tym przepisie staraliśmy się odtworzyć nieco cięższy charakter kuchni amerykańskiej, więc omlet jest nie tylko grubszy, ale i smażony na tłuszczu z bekonu (zamiast masła), co ostatecznie wpływa także na jego kolor. Niektórych może zdziwić dodatek wody – wg nas usprawnia to konsystencję omletu, gdyż woda podczas smażenia zacznie parować i pozytywnie wpłynie na puszystość masy. Warte spróbowania dla odmiany!
1. SMAŻENIE BOCZKU (5 min)
Boczek wyjmujemy z lodówki ok. pół godziny przed smażeniem, aby nabrał pokojowej temperatury. Cienkie plastry boczku układamy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Lekko spryskujemy je wodą (ok. 2-3 łyżek) – ten zabieg sprawi, że boczek nie przypali się i jednocześnie będzie miał przyjemną, chrupką teksturę. Patelnię umieszczamy na ogniu (średnia moc) i smażymy do lekkiego zarumienienia z jednej strony. Następnie przewracamy go i dosmażamy do pożądanego koloru. Całość zajmie ok. 4-5 min. Gotowy bekon odkładamy na talerz. Pozostały na patelni tłuszcz będzie nam potrzebny do smażenia omletu.
2. MASA JAJECZNA (1 min)
Jajka wbijamy do miski, dodajemy nieco soli i pieprzu oraz 2 łyżki zimnej wody. Mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej żółtej masy z małą ilości pianki na wierzchu.
3. SMAŻENIE OMLETU (5-7 min)
Pamiętajcie, aby dostosować ilość jajek w omlecie do wielkości patelni – my wolimy nieco grubsze wersje, ale jeśli preferujecie cienkie omlety, użyjcie 2 jajek przy średniej wielkości patelni.
Rozgrzewamy patelnię z pozostałym tłuszczem po smażeniu boczku i wlewamy na nią masę jajeczną. Ogień ustawiamy na średnią moc, poruszamy patelnią, aby dobrze rozprowadzić jajka po powierzchni i smażymy omleta przez ok. 3-5min (w zależności od jego grubości).
Podczas smażenia lekko odgarniamy ścinające się boki od krawędzi patelni i poruszając patelnią, wlewamy w powstałe luki płynną masę z wierzchu. W tym czasie dół się zetnie (omlet powinien bez problemu ślizgać się po patelni przy poruszeniu), natomiast „piankowa” góra powoli zacznie tężeć, ale jeszcze będzie miała kilka małych surowych fragmentów. Wtedy obsypujemy wierzch startym serem, a na jednej połowie układamy połowę plastrów bekonu i ostrożnie składamy omlet w pół, jak kanapkę. Zostawiamy go na patelni jeszcze przez max minutę, a następnie przenosimy na talerz.
PODANIE
Omlet podajemy z opiekanym pieczywem i ewentualnie parą przysmażonym kiełbasek (żeby być całkowicie zgodnym z wizerunkiem w grze). Robimy sobie selfie z potrawą w tle. Jemy i cofamy czas, jeśli chcemy spałaszować także deser w postaci wafla belgijskiego. W obu wersjach komplementujemy Joyce w podzięce za pyszny posiłek. Życie jest… pyszne!
Przepis na gofra belgijskiego znajdziecie w osobnym wpisie
Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, która jest wydawcą gry w Polsce. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.