BACON OMELETTE vs BELGIAN WAFFLE – LIFE IS STRANGE

ENGLISH VERSION COMING SOON!

Life is Strange to dzieło francuskiego studia Dontnod Entertainment wydane przez Square Enix. Wyraźnie inspirowana tytułami od Telltale Games czy produkcjami na miarę Heavy Raina gra oferuje historię, w której nasze decyzje wpływają na otoczenie.

Akcja skupia się na osiemnatoletniej Max, pasjonatce oldschoolowej fotografii z Blackwell Academy w fikcyjnym miasteczku Arcadia Bay w Oregonie, oraz jej punkowej przyjaciółce, Chloe. Mamy tu do czynienia z pozoru błahą historią, przypominającą coś w rodzaju „high school drama”, która po odkryciu przez Max mocy cofania czasu powoli przeradza się w istny rollercoaster (zwłaszcza w ostatnich dwóch epizodach). Wszystko okraszone jest kreskówkowo-pastelową grafiką i przyjemną muzyką z dodatkiem licencjonowanych utworów, które razem tworzą unikalny klimat. W tej całej sielance twórcy wcale nie szczędzą emocji graczom, często popychając do podejmowania niełatwych decyzji. Robią to zaskakująco skutecznie – przyznajemy się bez bicia, że historia mocno nami potargała.

Jednak te wszystkie trudne wybory to nic w porównaniu z momentem w drugim epizodzie, w którym trzeba zadecydować, co chcemy zjeść podczas wizyty w Two Whales Diner. Mamy dwie opcje: wszamać omlet z bekonem lub uraczyć się gofrem belgijskim. Serio, kto jest na tyle okrutny, żeby zmuszać gracza do takich ciężkich decyzji?! Aby nie zawracać sobie ani Wam głowy nieustannym cofaniem czasu, przygotowaliśmy przepisy z obu wersji wydarzeń. Polecamy przygotować na chwilę przed zagraniem w odcinek nr 2.

It’s time to rewind… time!

PS Jeśli wykorzystacie chociaż jeden z poniższych przepisów, to chętnie przyjmiemy Wasze selfie z gotową potrawą!

CO CHCIAŁBYŚ ZJEŚĆ?

COFNIJ CZAS I SPRÓBUJ KAŻDEJ OPCJI!

OMLET Z BEKONEMBELGIJSKIE GOFRY

life is strange - bacon omelette - omlet z bekonem m

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
630 kcal | 41 g białka | 36 g węglowodanów | 36 g tłuszczu
life is strange - bacon omelette - omlet z bekonem


PRZYGOTOWANIE


Podany poniżej przepis nie pokrywa się z powszechnymi recepturami na cienkie, delikatne omlety, które są lekko mieszane podczas smażenia, aby uzyskać pofalowaną strukturę. Tutaj staraliśmy się odtworzyć nieco cięższy charakter kuchni amerykańskiej, więc omlet jest nie tylko grubszy, ale i smażony na tłuszczu z bekonu (zamiast masła), co ostatecznie wpływa także na jego kolor. Niektórych może zdziwić dodatek wody – wg nas usprawnia to konsystencję omletu, gdyż woda podczas smażenia zacznie parować i pozytywnie wpłynie na puszystość masy. Warte spróbowania dla odmiany!

1. SMAŻENIE BOCZKU (5 min)

Boczek wyjmujemy z lodówki ok. pół godziny przed smażeniem, aby nabrał pokojowej temperatury.
Cienkie plastry boczku układamy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Lekko spryskujemy je wodą (ok. 2-3 łyżek) – ten zabieg sprawi, że boczek nie przypali się i jednocześnie będzie miał przyjemną teksturę. Patelnię umieszczamy na ogniu (średnia moc) i smażymy do lekkiego zarumienienia z jednej strony. Następnie przewracamy go i dosmażamy do pożądanego koloru. Całość zajmie ok. 4 min. Gotowy bekon odkładamy na talerz. Pozostały na patelni tłuszcz będzie nam potrzebny do smażenia omletu.

life is strange - bacon omelette - omlet z bekonem - 3

life is strange - bacon omelette - omlet z bekonem - 4

2. MASA JAJECZNA (1 min)

Jajka wbijamy do miski, dodajemy nieco soli i pieprzu oraz 2 łyżki zimnej wody. Mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej żółtej masy z małą ilości pianki na wierzchu. Przechodzimy do kolejnego punktu.

life is strange - bacon omelette - omlet z bekonem - 1

life is strange - bacon omelette - omlet z bekonem - 2

3. SMAŻENIE OMLETU (5-7 min)

Pamiętajcie, aby dostosować ilość jajek w omlecie do wielkości patelni – my wolimy nieco grubsze wersje, ale jeśli preferujecie cienkie omlety, użyjcie 2 jajek przy średniej wielkości patelni.
Rozgrzewamy patelnię z pozostałym tłuszczem po smażeniu boczku i wlewamy na nią masę jajeczną. Ogień ustawiamy na średnią moc, poruszamy patelnią, aby dobrze rozprowadzić jajka po powierzchni i smażymy omleta przez ok. 3-5min (w zależności od jego grubości).
Podczas smażenia lekko odgarniamy ścinające się boki od krawędzi patelni i poruszając patelnią, wlewamy w powstałe luki płynną masę z wierzchu. W tym czasie dół się zetnie (omlet powinien bez problemu ślizgać się po patelni przy poruszeniu), natomiast „piankowa” góra powoli zacznie tężeć, ale jeszcze będzie miała kilka małych surowych fragmentów. Wtedy obsypujemy wierzch startym serem, a na jednej połowie układamy połowę plastrów bekonu i ostrożnie składamy omlet w pół, jak kanapkę. Zostawiamy go na patelni jeszcze przez max minutę, a następnie przenosimy na talerz.

life is strange - bacon omelette - omlet z bekonem - 5

PODANIE

Omlet podajemy z opiekanym pieczywem i ewentualnie parą przysmażonym kiełbasek (żeby być całkowicie zgodnym z wizerunkiem w grze). Robimy sobie selfie z potrawą w tle. Jemy i cofamy czas, jeśli chcemy spałaszować także deser w postaci wafla belgijskiego. W obu wersjach komplementujemy Joyce w podzięce za pyszny posiłek. Życie jest… pyszne!

life is strange - bacon omelette - omlet z bekonem m

life is strange - belgian waffle - gofr belgijski z owocami m

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
771 kcal | 15 g białka | 84 g węglowodanów | 42 g tłuszczu
life is strange - belgian waffle - gofry belgijskie z owocami


PRZYGOTOWANIE


Gofr w zależności od nazwy może być zrobiony z różnych rodzajów ciasta, mieć swój specyficzny kształt i charakterystyczne dodatki. W grze mowa o Belgian Waffle – gofrach belgijskich, które pod tą nazwą nie występują w Belgii (tam królują gofry brukselskie i leodyjskie), a są amerykańską, uproszczoną wersją brukselskich. Ich nazwa pochodzi od „Bel-Gem Waffles”, a popularność zdobyły już w 1964 roku podczas targów w Nowym Jorku, gdzie podawano je z bitą śmietaną i truskawkami (Wiki). Od typowych amerykańskich gofrów różnią się przede wszystkim ciastem, które zamiast proszku do pieczenia zawiera drożdże, co sprawa, iż gofry są chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku. Ten rodzaj gofra w Ameryce przyrządzany jest najczęściej w gofrownicach o kształcie 4 trójkątów – my użyliśmy gofrownicy z kształtem 6 serc, gdyż innej nie mieliśmy do dyspozycji. Zamieniliśmy też truskawki na maliny, ponieważ wydaje się, iż w grze gofr dla Max jest podany właśnie z nimi (chociaż detale jedzenia z grze nie są przedstawione wystarczająco wyraźnie, aby stwierdzić to z pewnością). Ciasto przygotowaliśmy na podstawie przepisu podanego tutaj – podobno nawiązuje on do oryginału z 1964 roku. Niemniej, gofry wychodzą przepyszne. Pamiętajcie, aby używać gofrownicy o dużej mocy (min. 1200W), najlepiej z powłoką non-stick, wtedy macie pewność, że gofry będą lekkie i chrupiące. Dobrze jest też przygotowywać ciasto ze składników o temperaturze pokojowej, dlatego wyciągnijcie jajka z lodówki na godzinę przed przyrządzaniem ciasta.

1. MLEKO + DROŻDŻE + MASŁO (3 min)

1/3 mleka lekko podgrzewamy, aby było jedynie letnie (ok. 35 stopni), gdyż zbyt wysoka temperatura zabije drożdże. Wlewamy je do dużej miski, dosypujemy pokruszone drożdże oraz szczyptę cukru, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.
Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce i odstawiamy do wystygnięcia.

2. CIASTO (7 min)

Do mieszanki drożdży i mleka dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło, resztę mleka, cukier, aromat waniliowy, sól oraz żółtka (białka natomiast umieszczamy w osobnej misce, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy prawie na sztywno). Do płynnej mikstury dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników (powinny zostać małe grudki – ciasta nie należy długo mieszać).
life is strange - belgian waffle - gofry belgijskie - 1
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Przykrywamy miskę ściereczką lub talerzem i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

life is strange - belgian waffle - gofry belgijskie - 2

3. SMAŻENIE (20 min)

Po wyrośnięciu ciasto mieszamy i partiami rozprowadzamy na bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy (ciasto w trakcie pieczenia urośnie, więc wlewajcie go nie więcej niż ok. 3/4 objętości formy). Smażymy z zamkniętą pokrywą ok. 5-8 minut – gdy spod pokrywy będzie się ulatniało coraz mniej pary, należy sprawdzić stan zarumienienia gofrów. Jeśli są złocisto-brązowe, są gotowe. Uwaga! Nie martwcie się, że gofry są miękkie po dotknięciu – w kilkanaście sekund po wyciągnięciu z gofrownicy nabiorą odpowiedniej chrupkości.

life is strange - belgian waffle - gofry belgijskie - 5

4. DODATKI (10 min)

Sos owocowy – do rondelka wrzucamy maliny lub truskawki, dodajemy 1 lub 2 łyżki cukru i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, do momentu, kiedy owoce się rozpadną i utworzą gęsty syrop. Ewentualnie można dodać kilka kropel soku z cytryny. Sos lekko schładzamy przed podaniem.
Bita śmietana – zimną kremówkę wlewamy do miski, dodajemy 1 lub 2 łyżki cukru (najlepiej pudru) i miksujemy do uzyskania sztywnej, bitej śmietany.

PODANIE

Gofry podajemy z kleksem bitej śmietany, przybieramy kilkoma świeżymi malinami lub truskawkami i polewamy schłodzonym sosem owocowym. Robimy selfie z potrawą, dziękujemy Joyce za pyszny deser i zajadamy się słodkościami. W miarę potrzeby cofamy czas i prosimy o przyniesienie omletu z bekonem. Win, win. Życie jest… przesłodkie.

life is strange - belgian waffle - gofr belgijski z owocami m

Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, która jest wydawcą gry w Polsce. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.

bacon omelette vs belgian waffle life is strange

*na zdjęciach użyto czcionki Amazing Bro

 

Scroll to top