Puszysty omlet z bekonem – Life is Strange

Schowaj/pokaż wstęp

Life is Strange to dzieło francuskiego studia Dontnod Entertainment wydane przez Square Enix. Wyraźnie inspirowana tytułami od Telltale Games czy produkcjami na miarę Heavy Raina gra oferuje historię, w której nasze decyzje wpływają na przedstawioną historię.

Akcja skupia się na osiemnatoletniej Max, pasjonatce oldschoolowej fotografii z Blackwell Academy w fikcyjnym miasteczku Arcadia Bay w Oregonie, oraz jej „punkowej” przyjaciółce, Chloe. Mamy tu do czynienia z pozoru błahą historią, przypominającą coś w rodzaju „high school drama”, która po odkryciu przez Max mocy cofania czasu powoli przeradza się w istny rollercoaster (zwłaszcza w ostatnich dwóch epizodach). Wszystko okraszone jest quasi-kreskówkowo-pastelową grafiką i przyjemną muzyką z dodatkiem licencjonowanych utworów, które razem tworzą naprawdę unikalny klimat. W tej całej sielance twórcy wcale nie szczędzą emocji graczom, często popychając do podejmowania niełatwych decyzji. Robią to zaskakująco skutecznie – przyznajemy się bez bicia, że historia mocno nami potargała.

Jednak te wszystkie trudne wybory to nic w porównaniu z momentem w drugim epizodzie, w którym trzeba zadecydować, co chcemy zjeść podczas wizyty w Two Whales Diner. Mamy dwie opcje: wszamać omlet z bekonem lub uraczyć się gofrem belgijskim. Serio, kto jest na tyle okrutny, żeby zmuszać gracza do takich ciężkich decyzji?! Aby nie zawracać sobie ani Wam głowy nieustannym cofaniem czasu, przygotowaliśmy przepisy z obu wersji wydarzeń. Polecamy przygotować na chwilę przed zagraniem w odcinek nr 2.

Przepis na gofra belgijskiego znajdziecie w osobnym wpisie

Czas aby cofnąć czas!

OMLET Z BEKONEM
Life is strange
puszysty omlet z bekonem i serem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min
CENA: umiarkowana
LICZBA PORCJI: 1 porcja
STATY: 630 kcal | 41 g białka | 36 g węglowodanów | 36 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
patelnia
trzepaczka
tarka
łopatka drewniana

SKŁADNIKI:

3 jajka (Mki)
5 plastrów boczku (ok. 50g)
ok. 40g sera żółtego (cheddar lub gouda)
2 łyżki zimnej wody
pieprz i sól
DO PODANIA
kilka kromek pieczywa tostowego
2 kiełbaski (frankfurterki)
ketchup
sól

PRZYGOTOWANIE

W tym przepisie staraliśmy się odtworzyć nieco cięższy charakter kuchni amerykańskiej, więc omlet jest nie tylko grubszy, ale i smażony na tłuszczu z bekonu (zamiast masła), co ostatecznie wpływa także na jego kolor. Niektórych może zdziwić dodatek wody – wg nas usprawnia to konsystencję omletu, gdyż woda podczas smażenia zacznie parować i pozytywnie wpłynie na puszystość masy. Warte spróbowania dla odmiany!

1. SMAŻENIE BOCZKU (5 min)

Boczek wyjmujemy z lodówki ok. pół godziny przed smażeniem, aby nabrał pokojowej temperatury. Cienkie plastry boczku układamy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Lekko spryskujemy je wodą (ok. 2-3 łyżek) – ten zabieg sprawi, że boczek nie przypali się i jednocześnie będzie miał przyjemną, chrupką teksturę. Patelnię umieszczamy na ogniu (średnia moc) i smażymy do lekkiego zarumienienia z jednej strony. Następnie przewracamy go i dosmażamy do pożądanego koloru. Całość zajmie ok. 4-5 min. Gotowy bekon odkładamy na talerz. Pozostały na patelni tłuszcz będzie nam potrzebny do smażenia omletu.

life is strange - bacon omelette - omlet z bekonem - 3
life is strange - bacon omelette - omlet z bekonem - 4

2. MASA JAJECZNA (1 min)

Jajka wbijamy do miski, dodajemy nieco soli i pieprzu oraz 2 łyżki zimnej wody. Mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej żółtej masy z małą ilości pianki na wierzchu.

life is strange - bacon omelette - omlet z bekonem - 1

3. SMAŻENIE OMLETU (5-7 min)

Pamiętajcie, aby dostosować ilość jajek w omlecie do wielkości patelni – my wolimy nieco grubsze wersje, ale jeśli preferujecie cienkie omlety, użyjcie 2 jajek przy średniej wielkości patelni.
Rozgrzewamy patelnię z pozostałym tłuszczem po smażeniu boczku i wlewamy na nią masę jajeczną. Ogień ustawiamy na średnią moc, poruszamy patelnią, aby dobrze rozprowadzić jajka po powierzchni i smażymy omleta przez ok. 3-5min (w zależności od jego grubości).
Podczas smażenia lekko odgarniamy ścinające się boki od krawędzi patelni i poruszając patelnią, wlewamy w powstałe luki płynną masę z wierzchu. W tym czasie dół się zetnie (omlet powinien bez problemu ślizgać się po patelni przy poruszeniu), natomiast „piankowa” góra powoli zacznie tężeć, ale jeszcze będzie miała kilka małych surowych fragmentów. Wtedy obsypujemy wierzch startym serem, a na jednej połowie układamy połowę plastrów bekonu i ostrożnie składamy omlet w pół, jak kanapkę. Zostawiamy go na patelni jeszcze przez max minutę, a następnie przenosimy na talerz.

life is strange - bacon omelette - omlet z bekonem - 5

PODANIE

Omlet podajemy z opiekanym pieczywem i ewentualnie parą przysmażonym kiełbasek (żeby być całkowicie zgodnym z wizerunkiem w grze). Robimy sobie selfie z potrawą w tle. Jemy i cofamy czas, jeśli chcemy spałaszować także deser w postaci wafla belgijskiego. W obu wersjach komplementujemy Joyce w podzięce za pyszny posiłek. Życie jest… pyszne!


Przepis na gofra belgijskiego znajdziecie w osobnym wpisie

Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, która jest wydawcą gry w Polsce. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.

Scroll to top