VIDEO PRZEPIS
LEŚNA PRZEKĄSKA
Everwild
zapiekane pieczarki faszerowane jarmużem, orzechami i serem, z podsmażonymi pomidorkami
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POZIOM: proste
POTRZEBUJESZ
patelnia
piekarnik
nóż
miska
łopatka drewniana
SKŁADNIKI:
pieczarki brązowe – 250g
jarmuż – kilka liści
czosnek – 1 ząbek
orzechy – garść (30g)
grana padano lub parmezan – 40g
masło – 1 łyżka
pomidorki cherry – kilkanaście szt.
pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
- jarmuż umyj i oderwij twarde łodygi
- zalej liście gorącą wodą, a następnie odsącz i drobno posiekaj
- oderwij nóżki pieczarek
- na patelni rozpuść masło
- podsmaż posiekane ogonki pieczarek
- na patelnię dorzuć drobno posiekane liście jarmużu
- rozetrzyj orzechy w moździerzu lub drobno je posiekaj
- do orzechów dodaj drobno posiekany ser (zostaw odrobinę do posypania), posiekany czosnek, sól i pieprz oraz podsmażony jarmuż z ogonkami grzybów
- dokładnie wymieszaj farsz – możesz też dodatkowo zmiksować go dla bardziej zwartej konsystencji a la pesto
- nafaszeruj kapelusze pieczarek
- z wierzchu posyp grzyby odrobiną startego sera
- podpiecz w piekarniku przez 10 min w 180 °C
- podsmaż pomidorki przez kilka min na patelni z odrobiną oleju
PODANIE
Serwuj upieczone pieczarki na ciepło, zaraz po upieczeniu, z podsmażonymi pomidorkami!
Materiał powstał we współpracy z Xbox Polska: https://www.youtube.com/c/XboxPolska/featured i został wyemitowany po raz pierwszy podczas wydarzenia premierowego Xbox Series X|S w dniach 10-19.11.2020