Leśna przekąska – Everwild – zapiekane pieczarki z jarmużem, orzechami i serem

Schowaj/pokaż wstęp
Kolejny przepis, który stworzyliśmy w ramach X-FESTu – wyjątkowo z gry, która została jedynie zapowiedziana, a naszym źródłem inspiracji były tylko dotychczas opublikowane screenshoty i trailer. Niemniej nawet po tak małej dawce materiału nietrudno było wymyślić potrawę, która idealnie oddałaby charakter tego magicznego i jednocześnie mocno nastawionego na związek z otaczającą naturą uniwersum, a do tego wykorzystywała kolory dominujące w grze.

Malownicze lasy, rozległe łąki z kolorowymi kwiatami i harmonia z bogatą fauną oryginalnych stworzeń – to wszystko przywodzi nam na myśl kuchnię bazującą na składnikach pochodzących z otaczającej przyrody. Dlatego wykorzystaliśmy grzyby, orzechy, jarmuż, pomidorki oraz dodatek sera (zakładając, że bohaterowie mogą też korzystać z mleka oswojonych zwierząt, ale równie dobrze można pominąć ten dodatek i skupić się na w pełni nieprzetworzonych składnikach) i zapiekliśmy dla uzyskania dymnego posmaku (z powodzeniem można byłoby opiec grzyby także nad ogniskiem). W realnych warunkach danie świetnie sprawdzi się w formie aromatycznej przystawki do przegryzania podczas rozgrywki przy konsoli, lub dodatku do dania głównego!

W ramach X-FESTu, który odbył się 10-19.11.2020, przygotowaliśmy 10 video przepisów inspirowanych grami przeznaczonymi na konsole najnowszej generacji Xbox Series S i Series X. Resztę przepisów z tej serii znajdziesz TUTAJ.

VIDEO PRZEPIS

LEŚNA PRZEKĄSKA
Everwild
zapiekane pieczarki faszerowane jarmużem, orzechami i serem, z podsmażonymi pomidorkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
CENA: średnia
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POZIOM: proste
POTRZEBUJESZ
patelnia
piekarnik
nóż
miska
łopatka drewniana

SKŁADNIKI:

pieczarki brązowe – 250g
jarmuż – kilka liści
czosnek – 1 ząbek
orzechy – garść (30g)
grana padano lub parmezan – 40g
masło – 1 łyżka
pomidorki cherry – kilkanaście szt.
pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE

  1. jarmuż umyj i oderwij twarde łodygi
  2. zalej liście gorącą wodą, a następnie odsącz i drobno posiekaj
  3. oderwij nóżki pieczarek
  4. na patelni rozpuść masło
  5. podsmaż posiekane ogonki pieczarek
  6. na patelnię dorzuć drobno posiekane liście jarmużu
  7. rozetrzyj orzechy w moździerzu lub drobno je posiekaj
  1. do orzechów dodaj drobno posiekany ser (zostaw odrobinę do posypania), posiekany czosnek, sól i pieprz oraz podsmażony jarmuż z ogonkami grzybów
  2. dokładnie wymieszaj farsz – możesz też dodatkowo zmiksować go dla bardziej zwartej konsystencji a la pesto
  3. nafaszeruj kapelusze pieczarek
  4. z wierzchu posyp grzyby odrobiną startego sera
  5. podpiecz w piekarniku przez 10 min w 180 °C
  6. podsmaż pomidorki przez kilka min na patelni z odrobiną oleju

PODANIE

Serwuj upieczone pieczarki na ciepło, zaraz po upieczeniu, z podsmażonymi pomidorkami!

Materiał powstał we współpracy z Xbox Polska: https://www.youtube.com/c/XboxPolska/featured i został wyemitowany po raz pierwszy podczas wydarzenia premierowego Xbox Series X|S w dniach 10-19.11.2020

Scroll to top