LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł

Szpinak w towarzystwie aromatycznego, pikantnego kurczaka oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne ze szpinakiem – danie nieco pracochłonne, lecz nadające się nawet na wykwitną kolację. O dziwo nie wymaga od Was specjalnych umiejętności kuchennych, a jedynie cierpliwości w trakcie wykonania. Do dzieła!

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
604 kcal | 30 g białka | 41 g węglowodanów | 38 g tłuszczu 

lasagne ze szpinakiem, kurczakiem i serowym beszamelem

PRZYGOTOWANIE


1. MARYNOWANIE PIERSI Z KURCZAKA (5 min)

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę, mniej więcej 1cm x 1cm. Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawę – garam masala (indyjska, ostra mieszanka) lub zwykłe curry, można dodać też nieco sosu sojowego. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

 

2. CEBULA + CZOSNEK + SZPINAK (10 min)

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i smażymy na łyżce sklarowanego masła (lub zwykłego masła z łyżką oleju, wtedy nie będzie się palić) z dodatkiem szczypty soli ok. 3 min. Następnie dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku i smażymy razem jeszcze 30 sek. Dorzucamy szpinak (jeśli macie świeży, opłuczcie przed włożeniem), mieszamy wszystko i dusimy ok. 5 min (jak macie mrożony, to do chwili aż się całkowicie rozmrozi, a cała woda wygotuje – jeśli szpinak będzie wodnisty, lasagne będzie się rozpadać). Na koniec dodajemy sól, pieprz i pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na bok.

lasagne-ze-szpiankiem-i-kurczakiem (9)

 

3. SMAŻENIE KURCZAKA (5 min)

Na patelni rozpuszczamy łyżkę sklarowanego masła lub oleju i wrzucamy kurczaka, obsmażając go krótko na dużym ogniu przez ok. 3-4 min (nie dłużej), często mieszając, aby kawałki równomiernie się zrumieniły.

lasagne-ze-szpiankiem-i-kurczakiem (7)

 

4. SEROWY BESZAMEL (10 min)

Najtrudniejsza część tego przepisu, dlatego róbcie wszystko dokładnie wg wskazówek!
Podgrzewamy mleko, tak aby nieco parowało, odstawiamy. Do garnka dajemy 3 łyżki masła i roztapiamy, zdejmujemy z palnika i jednocześnie rozcierając całość trzepaczką, dodajemy 2 łyżki mąki.

lasagne-ze-szpiankiem-i-kurczakiem (3)

 

Kiedy nie mamy już grudek, powoli wlewamy podgrzane mleko, stale mieszając trzepaczką. Ponownie kładziemy na palnik (średnia moc), dodajemy topiony ser lub starty cheddar (im bardziej wyrazisty typ sera wybierzecie, tym lepszy będzie sos) i mieszając co jakiś czas, podgrzewamy. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej.

lasagne-ze-szpiankiem-i-kurczakiem (2)

 

Z czasem sos zacznie gęstnieć, a kiedy się zagotuje, ściągamy go z palnika. Powinien mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki, ale na tyle rzadką aby łatwo było nim polewać nam kolejne warstwy. Jeśli jest za gęsty, dolejcie trochę mleka i dokładnie wymieszajcie.

lasagne-ze-szpiankiem-i-kurczakiem (5)

 

5. MAKARON (5 min)

Płaty lasagne wkładamy do miski lub formy, w której będziemy je zapiekać i zalewamy wrzątkiem. Po dwóch minutach wyciągamy i odkładamy pojedynczo obok na deskę lub blat, aby się nie skleiły, uważając, aby ich przy okazji nie porwać. Zalanie ich wrzątkiem sprawi, że lasagne szybciej się upiecze.

6. UKŁADANIE WARSTW (5 min)

Formę do pieczenia (u nas keksówka 31 x 12 cm) wysmarujcie masłem lub olejem. Następnie układajcie kolejno:
  • płaty lasagne (u nas po 1,5 sztuki na warstwę)
  • 1/3 szpinaku
  • 1/3 kurczaka
  • 1/4 sosu beszamelowego
ten schemat powtarzamy jeszcze 2 razy.

lasagne-ze-szpiankiem-i-kurczakiem (8)

 

Po 4 warstwie makaronu, smarujemy wierzch pozostałościami sosu (jest tam już ser, więc nie będziemy dodawać go na wierzch, ale jak chcecie to możecie jeszcze posypać po wierzchu na ostatnie 5 minut pieczenia).

 

7. PIECZENIE (20 min)

Całość zapieczcie przez ok. 20 min, do momentu aż wierzch będzie ładnie zarumieniony i lekko pofalowany.

PODANIE


Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika, odstawcie ją na 10 min do ostygnięcia – wtedy będzie bardziej zwarta i łatwiej wyciągnięcie ją z formy.

 

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Scroll to top