*protip – mleko skondensowane/zagęszczone kupicie w tubkach lub puszkach – znajdują się w sklepach w dziale z mlekiem/nabiałem


PRZYGOTOWANIE
1. CIASTECZKOWY SPÓD (5 min)
Herbatniki miksujemy na drobny piasek (jeśli nie macie miksera, przerzućcie je do głębokiego naczynia lub mocnego woreczka foliowego i pokruszcie, uderzając tłuczkiem lub pięścią). Masło z czekoladą rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce i przelewamy do pokruszonych herbatników. Dokładnie mieszamy, równomiernie rozprowadzając płyn, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.
Otrzymaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy – u nas jest to okrągła blaszka o średnicy 18 cm.
Za pomocą łyżki formujemy z masy spód o brzegach wysokości ok. 2 cm – staramy się mocno przyciskać ciasteczkową masę do blaszki zewnętrzną stroną łyżki.
2. PIEKARNIK
Piekarnik włączamy i ustawiamy na 160 stopni C, opcja góra i dół. Ogarniamy 2 kolejne punkty podczas nagrzewania.
3. ODDZIELANIE BIAŁEK OD ŻÓŁTEK (2 min)
Robimy to tradycyjnie lub metodą butelkową: ściskamy ściany butelki, trzymając nad żółtkiem rozbitego jajka w misce, puszczamy ścianki, a butelka zasysa żółtko. Filmik pokazuje jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_M
4. SOK I SKÓRKA Z LIMONKI (3 min)
Limonki przelewamy wrzątkiem, a następnie rolujemy je dłonią na blacie (łatwiej wyciśniemy sok). Skórkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – ścieramy jedynie wierzchnią, mocno zieloną warstwę, gdyż ta bielsza jest gorzka. Następnie przekrawamy limonki na pół i wyciskamy z nich cały sok, wraz z miąższem (do tego samego naczynia, w którym umieściliśmy startą skórkę).
5. PIECZENIE SPODU (10 min)
Blaszkę z ciasteczkowym spodem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 min.
6. MASA LIMONKOWA (5 min)
Żółtka ubijamy mikserem lub trzepaczką ok. 2-3 min – powinny stać się nieco bielsze i utworzyć puszystą masę. Następnie dodajemy mleko skondensowane oraz sok i skórkę z limonki. Wszystko miksujemy razem ok. 1 min.
7. PIECZENIE MASY LIMONKOWEJ (12 min)
Blaszkę z ciasteczkowym spodem wyciągamy z piekarnika i od razu wylewamy na niego masę limonkową. Dokładnie rozprowadzamy masę i ponownie umieszczamy blachę w piekarniku. Pieczemy w 160 topniach przez ok. 12 min. Po tym czasie masa powinna być sprężysta po dotknięciu.
8. BEZA (3 min)
Podczas pieczenia masy limonkowej przygotowujemy bezę. 2 białka jajek umieszczamy w wysokiej misce, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno mikserem. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz kilka kropel soku limonkowego i ubijamy chwilę do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy.
9. NAKŁADANIE + PIECZENIE BEZY (7 min)
Po 10-minutowej wizycie w piekarniku wyciągamy tartę i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni.
Na wierzch ciasta nakładamy bezę, robiąc na niej fale widelcem lub łopatką – zalecamy nałożyć ją na całą powierzchnię masy limonkowej (my daliśmy tylko część masy bezowej, ponieważ chcieliśmy być wierni wizerunkowi z gry).
Po nałożeniu bezy ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy tylko do lekkiego zarumienia się białej chmurki (ok. 5 min) – sprawdzajcie stan bezy, gdyż bardzo szybko zmienia swój kolor.
Kiedy beza jest gotowa, wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwi – tak studzimy tartę ok. 3 min, po czym wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. Następnie wstawiamy ją do lodówki na co najmniej 3 h. Po pewnym czasie na powierzchni bezy mogą pojawić się kropelki rosy – nie panikujcie, tak ma być 😉
PODANIE
Tarta najlepiej smakuje po kilkugodzinnej wizycie w lodówce – wtedy nabiera puszystej, kremowej konsystencji. Deser idealny nie tylko dla fana wirtualnej symulacji życia!
OM NOM NOM!
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości
*strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką
*czcionka użyta na zdjęciu pochodzi ze strony http://www.urbanfonts.com/fonts/SimLLHP.htm