WERSJA WIDEO PRZEPISU – Z POLSKIMI NAPISAMI
KANAPKA Z KURCZAKIEM
Wiedźmin 3: Dziki Gon
kanapka z grillowanym kurczakiem marynowanym w ciemnym piwie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min
CENA: 15 zł
PORCJE: 2
POZIOM: średni
STATS: 716 kcal | 52 g białka | 62 g węglowodanów | 30 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
patelnia lub grill
grill
nóż
deska
miska

SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka (350g)
pieczarki (100g)
chleb, najlepiej żytni – 4 kromki
olej – odrobina
MARYNATA
piwo typu stout [200 ml]
czosnek – 2 ząbki
musztarda – 1 łyżka
miód – 2 łyżeczki
sok z połowy cytryny
słodka papryka – 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
SOS
majonez – 3 łyżki
natka pietruszki – 1/3 pęczka
sok z cytryny – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
1. MARYNATA (3 min)
Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Jeśli chodzi o wybór piwa, to może być stout, ale też i słodkie ciemne piwo – wtedy musicie spróbować marynaty przed dodaniem miodu, żeby nie wyszło zbyt słodkie. Wlewamy marynatę do rondelka i wstawiamy bardzo mocny ogień i gotujemy do zredukowania nadmiaru wody – musi powstać sos o gęstości podobnej do sosu pieczeniowego. Powinno zająć to ok. 15-20 min. Wystudzamy marynatę, obtaczamy w niej oczyszczone piersi kurczaka i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min.
2. SOS (2 min)
Łączymy ze sobą majonez, odrobinę soku z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Odstawiamy sos do lodówki.
3. GRILLOWANIE/SMAŻENIE KURCZAKA (14-15 min)
Wersja na patelni:
Mięso dokładnie pokrywamy zredukowaną piwną marynatą, po czym kładziemy na rozgrzanej i wysmarowanej tłuszczem patelni (najlepiej grillowej). Smażymy filety przez ok. 4 min na średnim ogniu, a następnie obracamy je i smażymy przez kolejne 4 min. Dodatkowo obsmażamy po 30 sekund każdy z boków, trzymając delikatnie mięcho szczypcami. Na koniec smażenia podlewamy filety kilkoma łyżkami wody (będzie skwierczeć i dymić), potrząsamy patelnią, a następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz do minimum, dusimy 1 min, a następnie wyłączamy palnik. Odkrywamy kurczaka, ściągamy go z patelni i przenosimy na talerz.
Wersja na grillu:
W przypadku tradycyjnego grilla w plenerze mięso przyrządzamy z użyciem tacek. Filety w całości smarujemy marynatą i grillujemy ok. 15 min, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę i smarując pozostałościami marynaty. Gdy będą już porządnie zarumienione, kładziemy je z boku rusztu (tak, aby nie były bezpośrednio nad rozżarzonym węglem) i zostawiamy na ok. 1-2 min odpoczynku. Następnie przekładamy na talerz.
4. GRILLOWANIE PIECZAREK I CHLEBA (4 min)
Na tej samej patelni lub grillu szybko obsmażamy pokrojone w grube plastry pieczarki (ok. 1 min z każdej strony), a pod koniec oprószamy je lekko solą oraz grubo mielonym pieprzem. Pieczarki ściągamy z patelni/grilla i tostujemy kromki chleba (najlepiej pasuje tu chleb ciemny, z ziarnami), też ok. 1 min z każdej strony.
MONTAŻ I PODANIE
Kromkę chleba obficie smarujemy sosem, dodajemy zgrillowane pieczarki oraz pierś z kurczaka i nakładamy na to drugą kromkę, także posmarowaną sosem. Lekko przyciskamy kanapkę ręką (aby wygodniej się jadło) i celebrujemy wiedźmiński posiłek! Jesteśmy pewni, że mięcho w tak smakowitej piwnej marynacie i w towarzystwie smakowitych dodatków przypadłoby do gustu Geraltowi! Polecamy do partyjki w gwinta!