Kanapka z masłem orzechowym i dżemem
Concrete Genie
chleb tostowy z domowym masłem z prażonych orzeszków ziemnych i dżemem
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 30 min
CENA: 10 zł
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
patelnia
malakser/robot kuchenny
SKŁADNIKI:
MASŁO ORZECHOWE
orzeszki ziemne niesolone – 350g
sól – 1/2 łyżeczki
DŻEM TRUSKAWKOWY (szybsza opcja)
świeże lub mrożone truskawki – 1kg
cukier – 4 łyżki
sok z cytryny – 2 łyżki
DŻEM WINOGRONOWY (dłuższa opcja)
ciemne winogrona – 1kg
cukier – 12 łyżek
sok z cytryny – 3-4 łyżki
cynamon – 1 łyżeczka
DO PODANIA
kromki chleba tostowego
PRZYGOTOWANIE
1. PRAŻENIE ORZESZKÓW (5 min)
Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzuć orzeszki i praż je na średnim ogniu przez kilka min, co jakiś czas mieszając. Muszą być dość mocno zarumienione. Wystudź je przez kilka minut.
2. MIKSOWANIE (5 min)
Do robota kuchennego wrzuć ciepłe (ale nie gorące), podprażone orzeszki. Miksuj je pulsacyjnie przez ok. 5 min, robiąc co jakiś czas przerwy, aby nie przegrzać silnika. Po pierwszych 2-3 min powinna zacząć tworzyć się tłusta masa. Miksowanie kontynuujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dla smaku odrobinę posól masło i zmiksuj raz jeszcze.
3. DŻEM TRUSKAWKOWY – szybsza wersja dżemu (30 min)
Wrzuć do garnka świeże lub mrożone truskawki oraz cukier. Podgrzej do wrzenia na mocnym ogniu i rozdrobnij truskawki np. tłuczkiem do ziemniaków. Gotuj przez ok. 20 min na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny dla wyrównania smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę, a gdy masa będzie wystarczająco gęsta, przelej ją do słoiczka, zakręć i postaw do góry dnem. Odłóż do wystudzenia.
4. DŻEM Z WINOGRON – czasochłonna wersja dżemu (1,5h)
Owoce oberwij z łodyżek, umyj i umieść w garnku, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia na mocnym ogniu. Rozdrobnij owoce tłuczkiem do ziemniaków na papkę, a następnie przetrzyj przez sito aby pozbyć się pestek i skórek. Przetarty przez sito miąższ ponownie umieść w garnku na palniku i duś na średnim ogniu bez przykrycia ok. 1 h, często mieszając. Pod koniec dopraw sokiem z cytryny i cynamonem, a gdy masa jest zbyt kawaśna, dodaj więcej cukru. Gotuj jeszcze przez chwilę, a gdy masa będzie wystarczająco gęsta, przelej ją do wyparzonego wrzątkiem słoiczka, zakręć i postaw do góry dnem. Odłóż do wystudzenia.
PODANIE
Pieczywo można dodatkowo obsmażyć na patelni lub podgrzać w tosterze dla chrupiącego efektu. Jedną kromkę posmaruj obficie masłem orzechowym, a drugą dżemem i złóż. Taka kanapka z domowym masłem orzechowym i dżemem to idealna przekąska nie tylko do porannej kawki ale i jako prowiant do pleca na specjalne podróże! Ash poleca 🙂
Podziękowania dla PlayStation Polska za kopię gry oraz pluszaka, koszulkę i naklejki!
Grę można kupić m.in. na PS Store