Kanapka z domowym masłem orzechowym i dżemem – Concrete Genie

Schowaj/pokaż wstęp

Concrete Genie to niepozorna gra, która głównie opiera się na malowaniu kolorowych rysunków po murach ponurego miasta portowego Denska. Nie brzmi to jakoś porywająco, ale już kilka odpowiednich screenshotów z tego ekskluzywnego dla PS4 tytułu wystarczy, aby było wiadomo, że mamy do czynienia z czymś więcej niż tylko krótką, na pozór infantylną opowieścią z prostą mechaniką. Concrete Genie to faktycznie niedługa, ale za to niezwykle magiczna i oryginalna podróż, która przeniesie Was w świat barwnych kolorów, bajecznych dźwięków i dziecięcych marzeń o wyjątkowych przyjaciołach. Z czystym sercem polecam tytuł wszystkim, którzy posiadają PS4 – gra jest doskonałym odświeżeniem wśród natłoku podobnych do siebie gier akcji.

I choć nie oczekiwałam od tej gry jakichkolwiek motywów kulinarnych, no może prócz reklam sardynek (w końcu Denska położona jest nad wodą), to już w intro głównemu bohaterowi towarzyszy termos z kanapką. I to nie byle jaką, bo wyraźnie widać że to legendarna PB&J sandwich, czyli uwielbiana przez amerykańskie dzieciaki kanapka z chleba tostowego przekładana masłem orzechowym i dżemem. Możecie zastanawiać się po co robić przepis na kanapkę, zwłaszcza, że masło orzechowe i dżem można bez problemu kupić w sklepie. Ano, bo domowa wersja jest znacznie lepsza – dopóki nie spróbowałam własnej produkcji, to niespecjalnie byłam entuzjastką tego orzechowego smarowidła w kupnej wersji. Niby skład to tylko orzeszki i odrobina soli, ale kwestia przygotowania ma duże znaczenie, zwłaszcza odpowiednie podprażenie orzeszków. Jeśli chodzi o dżem, to można użyć sklepowego, ale koniecznie o zawartości 100% owoców. Polecam jednak i tu spróbować własnej produkcji – możecie użyć szybszej wersji dżemu truskawkowego, lub bardziej czasochłonnej opcji z dżemem z ciemnych winogron (z takim dżemem często jada się tę kanapkę w USA). Także nie przedłużając, czas zanurzyć się w dziecięcych wspomnieniach – kanapka z domowym masłem orzechowym i dżemem to perfekcyjny dodatek do przegryzania podczas przeobrażania Denski w kolorowy krajobraz!

Termosik z ciepłym napojem oraz kanapka z masłem orzechowym i dżemem to idealny zestaw!
Rodzice Asha dbają o to, aby syn nie był głodny!

Kanapka z masłem orzechowym i dżemem
Concrete Genie
chleb tostowy z domowym masłem z prażonych orzeszków ziemnych i dżemem

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 30 min
CENA: 10 zł
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
patelnia
malakser/robot kuchenny

SKŁADNIKI:

MASŁO ORZECHOWE
orzeszki ziemne niesolone – 350g
sól – 1/2 łyżeczki
DŻEM TRUSKAWKOWY (szybsza opcja)
świeże lub mrożone truskawki – 1kg
cukier – 4 łyżki
sok z cytryny – 2 łyżki
DŻEM WINOGRONOWY (dłuższa opcja)
ciemne winogrona – 1kg
cukier – 12 łyżek
sok z cytryny – 3-4 łyżki
cynamon – 1 łyżeczka
DO PODANIA
kromki chleba tostowego

PRZYGOTOWANIE

1. PRAŻENIE ORZESZKÓW (5 min)

Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzuć orzeszki i praż je na średnim ogniu przez kilka min, co jakiś czas mieszając. Muszą być dość mocno zarumienione. Wystudź je przez kilka minut.

2. MIKSOWANIE (5 min)

Do robota kuchennego wrzuć ciepłe (ale nie gorące), podprażone orzeszki. Miksuj je pulsacyjnie przez ok. 5 min, robiąc co jakiś czas przerwy, aby nie przegrzać silnika. Po pierwszych 2-3 min powinna zacząć tworzyć się tłusta masa. Miksowanie kontynuujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dla smaku odrobinę posól masło i zmiksuj raz jeszcze.

3. DŻEM TRUSKAWKOWY – szybsza wersja dżemu (30 min)

Wrzuć do garnka świeże lub mrożone truskawki oraz cukier. Podgrzej do wrzenia na mocnym ogniu i rozdrobnij truskawki np. tłuczkiem do ziemniaków. Gotuj przez ok. 20 min na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny dla wyrównania smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę, a gdy masa będzie wystarczająco gęsta, przelej ją do słoiczka, zakręć i postaw do góry dnem. Odłóż do wystudzenia.

4. DŻEM Z WINOGRON – czasochłonna wersja dżemu (1,5h)

Owoce oberwij z łodyżek, umyj i umieść w garnku, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia na mocnym ogniu. Rozdrobnij owoce tłuczkiem do ziemniaków na papkę, a następnie przetrzyj przez sito aby pozbyć się pestek i skórek. Przetarty przez sito miąższ ponownie umieść w garnku na palniku i duś na średnim ogniu bez przykrycia ok. 1 h, często mieszając. Pod koniec dopraw sokiem z cytryny i cynamonem, a gdy masa jest zbyt kawaśna, dodaj więcej cukru. Gotuj jeszcze przez chwilę, a gdy masa będzie wystarczająco gęsta, przelej ją do wyparzonego wrzątkiem słoiczka, zakręć i postaw do góry dnem. Odłóż do wystudzenia.

PODANIE

Pieczywo można dodatkowo obsmażyć na patelni lub podgrzać w tosterze dla chrupiącego efektu. Jedną kromkę posmaruj obficie masłem orzechowym, a drugą dżemem i złóż. Taka kanapka z domowym masłem orzechowym i dżemem to idealna przekąska nie tylko do porannej kawki ale i jako prowiant do pleca na specjalne podróże! Ash poleca 🙂

Podziękowania dla PlayStation Polska za kopię gry oraz pluszaka, koszulkę i naklejki!

Grę można kupić m.in. na PS Store

Scroll to top