Mocno czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach kakaowe muffiny. W dodatku nie trzeba mieć do nich żadnych specjalnych foremek silikonowych czy papilotek – wystarczy Wam folia aluminiowa i papier do pieczenia lub papier śniadaniowy. Rozwiązanie idealne na akcje typu niespodziewani goście lub nagłą ochotę na coś mocno czekoladowego. Przepis podpatrzony u samej Nigelli (choc chip muffin) – nieco przez nas zmodyfikowany – wychodzi z tego ok. 9 średnich muffinów.

JAK ZROBIĆ DOMOWE PAPILOTKI/FOREMKI NA BABECZKI / MUFFINY?
Poniższy blog zainspirował nas do zrobienia domowych foremek do babeczek, muffinek czy cupcake’ów – pomysł idealny. Tani, prosty i, co najważniejsze, DZIAŁA! Polecamy gorąco: DOMOWEJ ROBOTY FOREMKI NA MUFFINY. My zamiast papieru do pieczenia użyliśmy śniadaniowego, kładąc go śliską stroną do wewnątrz – też działa i jest taniej :).
W skrócie: podwójna folia aluminiowa w kształcie kwadratu 14cm x 14 cm, na to pojedynczny arkusz papieru do pieczenia lub śniadaniowego + szklanka na środek i zaginamy to wszystko w ręce aby przybrało kształt szklanki. Wyciągamy szklankę i foremka gotowa! Oto nasza wersja:
MUFFINY – PRZYGOTOWANIE
1. PIEKARNIK:
1. PIEKARNIK:
Zaczynamy od ustawienia go na 200 stopni, opcja góra i dół, BEZ TERMOOBIEGU – podobno źle wpływa na wypiek muffinów.
2. SKŁADNIKI SUCHE (3 min):
2. SKŁADNIKI SUCHE (3 min):
Posiekajcie czekoladę w małe kawałeczki (takie jak zazwyczaj są w ciastkach) i wrzućcie do sporej miski razem z resztą suchych składników (mąki nie trzeba przesiewać, wiec spokojnie można wrzucić ją prosto z torebki). Całość mieszamy.
3. SKŁADNIKI MOKRE (1 min):
3. SKŁADNIKI MOKRE (1 min):
Wlewamy składniki mokre do osobnej miski, wrzucamy jajko i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. MIESZANIE (30 sek):
4. MIESZANIE (30 sek):
Do suchych składników wlewamy mokre. Całość mieszamy szybko i niedokładnie drewnianą łyżką (dosłownie kilka ruchów), jedynie do połączenia składników. Nie martwcie się o pozostałe grudki – ciasta na muffiny nie można mieszać zbyt długo, ponieważ gluten od nadmiernego mieszania nie pozwoli wyrosnąć babeczkom.
5. FOREMKI (3 min):
5. FOREMKI (3 min):
Gotowe ciasto przelewamy do domowych papilotek na ok. ¾ wysokości, nie więcej, ponieważ wyrosną podczas pieczenia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni Celsjusza na środkowym ruszcie.
6. PODANIE:
6. PODANIE: