KAKAOWE MUFFINY / BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY – 0,85 zł

Mocno czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach kakaowe muffiny. W dodatku nie trzeba mieć do nich żadnych specjalnych foremek silikonowych czy papilotek – wystarczy Wam folia aluminiowa i papier do pieczenia lub papier śniadaniowy. Rozwiązanie idealne na akcje typu niespodziewani goście lub nagłą ochotę na coś mocno czekoladowego. Przepis podpatrzony u samej Nigelli (choc chip muffin) – nieco przez nas zmodyfikowany – wychodzi z tego ok. 9 średnich muffinów.

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
392 kcal | 7 g białka | 54 g węglowodanów | 17 g tłuszczu


JAK ZROBIĆ DOMOWE PAPILOTKI/FOREMKI NA BABECZKI / MUFFINY?


Poniższy blog zainspirował nas do zrobienia domowych foremek do babeczek, muffinek czy cupcake’ów – pomysł idealny. Tani, prosty i, co najważniejsze, DZIAŁA! Polecamy gorąco: DOMOWEJ ROBOTY FOREMKI NA MUFFINY. My zamiast papieru do pieczenia użyliśmy śniadaniowego, kładąc go śliską stroną do wewnątrz – też działa i jest taniej :).
W skrócie: podwójna folia aluminiowa w kształcie kwadratu 14cm x 14 cm, na to pojedynczny arkusz papieru do pieczenia lub śniadaniowego + szklanka na środek i zaginamy to wszystko w ręce aby przybrało kształt szklanki. Wyciągamy szklankę i foremka gotowa! Oto nasza wersja:


MUFFINY – PRZYGOTOWANIE


1. PIEKARNIK:

Zaczynamy od ustawienia go na 200 stopni, opcja góra i dół, BEZ TERMOOBIEGU – podobno źle wpływa na wypiek muffinów.

2. SKŁADNIKI SUCHE (3 min):

Posiekajcie czekoladę w małe kawałeczki (takie jak zazwyczaj są w ciastkach) i wrzućcie do sporej miski razem z resztą suchych składników (mąki nie trzeba przesiewać, wiec spokojnie można wrzucić ją prosto z torebki). Całość mieszamy.

3. SKŁADNIKI MOKRE (1 min):

Wlewamy składniki mokre do osobnej miski, wrzucamy jajko i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. MIESZANIE (30 sek):

Do suchych składników wlewamy mokre. Całość mieszamy szybko i niedokładnie drewnianą łyżką (dosłownie kilka ruchów), jedynie do połączenia składników. Nie martwcie się o pozostałe grudki – ciasta na muffiny nie można mieszać zbyt długo, ponieważ gluten od nadmiernego mieszania nie pozwoli wyrosnąć babeczkom.

5. FOREMKI (3 min):

Gotowe ciasto przelewamy do domowych papilotek na ok. ¾ wysokości, nie więcej, ponieważ wyrosną podczas pieczenia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni Celsjusza na środkowym ruszcie.

6. PODANIE:

Kiedy kakaowe muffiny się upieką, wyciągamy je z piekarnika i studzimy na kratce od piekarnika. Nie wolno jeść ich na ciepło – zawierają proszek do pieczenia, więc możecie nabawić się bólu brzucha. Jednak stygną one bardzo szybko – już po ok. 30 min powinny być gotowe do jedzenia. Jeśli robiliście domowe papilotki, ściągnijcie z nich folię aluminiową, przyda się do produkcji następnych muffinek. Babeczki można ozdobić masą z mascarpone i cukru pudru, ale same też świetnie smakują.

OM NOM NOM!

Scroll to top