JAZBAY / JUNIPER BERRY CROSTATA – SKYRIM – crostata z borówkami

Schowaj/pokaż wstęp

Hearthfire jest jednym z trzech dodatków do TES V: Skyrim i jedynym, który nie wprowadza wątku fabularnego a jedynie możliwość kupna ziemi, zbudowania swojej chaty oraz adopcji dzieci. Rozszerzenie dobre dla fanów Simsów, ale także i dla nas – jak się pewnie domyślacie, chodzi nam o dodatkowe itemki kulinarne, które możemy wytworzyć posiadając ten dodatek. Jest w nich dość sporo pozycji, które mamy zamiar wykorzystać na blogu.

Jednym z nich jest crostata, czyli pochodzące z Włoch kruche ciasto z owocami. W Hearthfire mamy aż trzy rodzaje tego wypieku, a każdy różni się rodzajem wykorzystanych owoców: Juniper berry, Jazbay oraz Snowberry. Z wyglądu wszystkie trzy z powodzeniem można zaliczyć do grupy owoców jagodowych, także zamiennie można użyć borówek, jagód, porzeczek, malin, jeżyn, truskawek czy poziomek. Co ciekawe, juniper to jałowiec, czyli owoce szyszkojagód, krzewu z rodziny cyprysowatych, w Polsce używany jako przyprawa a spożyty w większych ilościach trujący! My dla podobnego efektu wizualnego zamiennie wybraliśmy borówki, ale możecie też pomieszać kilka różnych odmian. W grze receptura ciasta składa się z masła, mąki i owoców; od siebie dodaliśmy tam tylko cukru, soli i nieco wody. Poza tym robi się je szybko i jest naprawdę wyborne – dla fanów Skyrima jest to pozycja obowiązkowa!

Po zjedzeniu odnawia życie, dodaje punktów Magicki lub odporności na ogień (w zależności od zastosowanych owoców). Trzeba przyznać, że mieszkańcy Skyrim potrafili dogodzić swoim kubkom smakowym – nawet jeśli za oknem domu ziąb, taka tarta potrafi podnieść także morale i to nawet tym, którym życie ciągle śle strzały w kolana.

JUNIPER BERRY CROSTATA -SKYRIM
THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM – HEARTHFIRE
kruche ciasto z borówkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 min + 35 min
CENA: 12 zł
LICZBA PORCJI: 6 porcji
POZIOM: średnie
STATY: 222 kcal | 3 g białka | 34 g węglowodanów | 8 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
wałek
piekarnik
folia spożywcza
papier do pieczenia


SKŁADNIKI:

CIASTO
mąka pszenna typ 450 – 1/2 szkl.
maka pszenna pełnoziarnista typ 1850 – 1/2 szkl.
masło – 3,5 łyżki
cukier puder – 2 łyżki
sól – szczypta
zimna woda – 1-2 łyżki
FARSZ
borówka amerykańska – 250g
cukier – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

1. CIASTO (3 min)

Mąkę (możecie użyć też samej zwykłej mąki, jeśli nie macie pełnoziarnistej), cukier oraz sól wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło, siekamy wszystko nożem, a następnie szybko rozcieramy w palcach, gdyż zbyt długie trzymanie ciasta w dłoniach ogrzeje je i nie będzie już ono tak kruche, jak powinno (jeśli macie robota kuchennego do wyrabiania ciasta, to będzie to najlepszy wybór, gdyż nie ogrzeje Wam ciasta). Kiedy powstanie coś w rodzaju piasku, dolewamy 1 łyżkę zimnej wody i szybko ugniatamy ciasto do połączenia składników, tak aby uzyskać jednolitą masę. Można dodać jeszcze 1 łyżkę wody, jeśli masa nadal rozsypuje nam się w rękach. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około pół godziny.
jazbay crostata - juniper berry crostata - skyrim - crostata z borówkami

jazbay crostata - juniper berry crostata - skyrim - crostata z borówkami - 2

jazbay crostata - juniper berry crostata - skyrim - crostata z borówkami - 3

2. PIEKARNIK

Ustawiamy go po schłodzeniu ciasta i tuż przed jego wałkowaniem na 190 stopni, opcja góra i dół.

3. WAŁKOWANIE (2 min)

Schłodzone ciasto umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wałkujemy na kształt koła o grubości ok. 2-3mm (dla ułatwienia możecie położyć jeszcze jeden arkusz papieru pomiędzy ciasto oraz wałek i wałkować przez papier, ale jeśli ciasto jest dobrze schłodzone to wystarczy, że posypiecie wałek mąką i nie będzie się on kleił do ciasta). Jeśli boki ciasta będą Wam się „rozdwajać” podczas wałkowania, to posklejacie je ze sobą palcami.
jazbay crostata - juniper berry crostata - skyrim - crostata z borówkami - 4

4. FARSZ + SKŁADANIE CIASTA (5 min)

Rozwałkowane ciasto posypujemy cukrem (ok. 1 łyżką), a na sam środek wsypujemy owoce, formując z nich małą, płaską górkę i zostawiamy ok. 3 cm wolnego miejsca po bokach. Ciasto nakładamy na owoce, sklejając ze sobą boki tak, aby powstało coś w rodzaju miski z owocami. Uważamy, aby w cieście nie zrobiły się dziury, gdyż podczas pieczenia wycieknie z nich sok, czego nie chcemy. Na koniec równomiernie posypujemy owoce oraz złożone boki ciasta cukrem (też około 1 łyżki).

jazbay crostata - juniper berry crostata - skyrim - crostata z borówkami - 5

jazbay crostata - juniper berry crostata - skyrim - crostata z borówkami - 6

5. PIECZENIE (35 min)

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min do zarumienienia brzegów. Następnie wyciągamy je i lekko studzimy.

PODANIE

Ciasto dobrze smakuje kiedy jest ciepłe, ale także i na zimno. Świetnym dodatkiem są lody waniliowe lub bita śmietana. Po zjedzeniu odnawia życie, dodaje punktów Magicki lub odporności na ogień (w zależności od zastosowanych owoców). Trzeba przyznać, że mieszkańcy Skyrim potrafili dogodzić swoim kubkom smakowym – nawet jeśli za oknem domu ziąb, taka tarta potrafi podnieść także morale i to nawet tym, którym życie ciągle śle strzały w kolana.

*wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, dziękujemy!

 

Wydawcą gry w Polsce jest firma Cenega. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.

Scroll to top