VIDEO PRZEPIS
Cacio e Pepe
Indiana Jones i Wielki Krąg
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20min
CENA: średnia
PORCJE: 1 porcja
TRUDNOŚĆ: łatwa
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
garnka
patelni
trzepaczki

SKŁADNIKI:
przepis zmodyfikowany pod 1 porcję (oryginał podaje składniki na ok. 4 porcje)
makaron spaghetti – 100g (z durum, najlepiej z matrycy z brązu)
ser pecorino romano – ok. 40g (+ do posypania)
pieprz czarny w ziarnach – ok. 1/2 łyżeczki (lub 1 płaska)
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i wrzuć na nią ziarna pieprzu i praż przez ok. 1 minutę, potrząsając patelnią.
- Następnie przełóż ziarna na deskę i zmiażdż garnkiem (lub tłuczkiem w moździeżu) na mniejsze kawałki (ale nie bardzo drobne, najlepiej kiedy pozostaną nierównomierne).
- Ser pecorino zetrzyj do osobnej miski na najdrobniejszych oczkach tarki – jest to bardzo ważne, gdyż pozwoli to sprawniej połączyć się w kremowy sos.
- W średnim garnku wstaw wodę na makaron i doprowadź do wrzenia. W tym przypadku średni garnek wystarczy, gdyż im w mniejszej ilości wody ugotuje się makaron, tym bogatsza będzie ona w skrobię, co pozwoli na bardziej kremowy sos. Warto wybrać także makaron z matrycy z brązu, gdyż jest bardziej porowaty i lepiej połączy się z sosem.
- Posól wodę (dość obficie, ma smakować jak morze!), a następnie wrzuć makaron. Gotuj go, często mieszając, do poziomu mocnego al dente (ok. 1 minutę mniej niż podane na opakowaniu, w środku musi być jeszcze twardawy) – makaron będzie podlegał obróbce cieplnej jeszcze w kolejnym kroku, dlatego jest to istotne aby nie był rozgotowany.
OD TEGO MOMENTU (kroku nr 6) SPRAWNIE WYKONUJ KROKI – LICZY SIĘ TUTAJ CZAS I TEMPERATURA SKŁADNIKÓW!
- Odcedź makaron, ale nie wylewaj wody z gotowania, będzie potrzebna do sosu. Przykryj ją pokrywką, aby cały czas była gorąca.
- Patelnię postaw na średni ogień, dodaj rozdrobniony pieprz (na pierwszą próbę zalecamy ostrożność z ilością pieprzu, więc na początek dodaj ok. 3/4 płaskiej łyżeczki rozdrobnionego pieprzu, a jeśli lubisz mniej pikantne potrawy, to zaledwie 1/2 płaskiej łyżeczki), następnie wlej chochlę (ok. 120ml) gorącej wody z gotowania makaronu, zamieszaj i gotuj przez ok. 1 min, aż woda zacznie się redukować. Następnie dodaj odcedzony makaron, szybko i dokładnie wymieszaj całość a następnie gotuj jeszcze przez chwilę, aż na patelni zostanie tylko odrobina wody (ale nie wyparuje ona całkowicie). WYŁĄCZ PALNIK i odstaw patelnię na bok na 30 sec (zwłaszcza jeśli używasz płyty ceramicznej lub indukcyjnej, aby patelnia się już nie grzała). Jest to istotne, aby ser dodawany w kolejnym kroku nie ściął się od zbyt wysokiej temperatury, dlatego należy wykonywać go bez włączonego palnika pod patelnią.
- Do miseczki ze startym serem dodaj kilka łyżek gorącej wody z gotowania makaronu i od razu zacznij energicznie mieszać trzepaczką. Mieszaj tylko przez chwilę, aż powstanie gęsta serowa masa i natychmiast przechodź do kolejnego kroku.
- Na patelnię z gorącym makaronem dodaj masę serową, jeszcze odrobinkę gorącej wody i OD RAZU zacznij dokładnie mieszać makaron z masą serową za pomocą łyżki i podrzucania patelni. Mieszaj aż zacznie powstawać jednolity, gęsty i kremowy sos – w razie potrzeby dodaj jeszcze kilka łyżek gorącej wody z gotowania makaronu.
- Jeśli wszystko poszło dobrze, drobinki sera powinny się całkowicie rozpuścić i utworzyć aksamitny sos oblepiający makaron. Natomiast jeśli tak się nie stało, można przerzucić makaron do dużej metalowej miski i podgrzać go przez chwilę w kąpieli wodnej, cały czas energicznie mieszając.
- Gotowy makaron natychmiast przekładaj na talerz, posyp dodatkową porcją sera i podawaj z pocałunkiem w czoło! Jedz póki gorące! Viva la cucina italiana – Buon appetito!