Cacio e Pepe – Indiana Jones i Wielki Krąg

 

Ukryj/pokaż wstęp

Post sponsorowany we współpracy z Xbox Polska

Czy moglibyśmy pominąć na naszym blogu grę, w której można obezwładniać wrogów za pomocą patelni i garnków? Oczywiście, że nie! A mowa o Indiana Jones i Wielki Krąg, produkcji MachineGames wydanej przez Bethesda Softworks. Jest to tytuł, który oprócz świetnej przygody z archeologią w tle, zabierze Was także w kulinarną podróż i pozwoli odkryć smakowite skarby. Dlatego też, we współpracy z Xbox Polska przygotowaliśmy dla Was specjalny video przepis inspirowany lokacją Watykanu, abyście jeszcze lepiej mogli wczuć się w klimat tejże gry!

Lokacje, które przyjdzie nam odwiedzić podczas rozgrywki w Indiana Jones i Wielki Krąg, obfitują w motywy związane z jedzeniem – w postaci lokalnych owoców i wypieków, które można zabrać i spałaszować aby otrzymać bonus do staminy i zdrowia, detalicznych assetów i scenek z udziałem NPC’ów przedstawiających kulinarne zwyczaje kultury danego miejsca, czy nawet i całych receptur na lokalne dania, które można znaleźć podczas eksploracji! We Włoszech mieszkacy leniwie raczą się kawą i słodkimi wypiekami, a piwniczne półki uginają się od butelek z winem, stragan w Egipcie pełen jest koszyków z egzotycznymi owocami, a tuż obok mieszkańcy raczą się pyszną herbatą, z kolei nadwodna wioska w Tajlandii ma jednocześnie targ rybny, punkt obróbki zebranych kokosów jak i ogromną kuchnię, w której tubylcy wspólnie gotują posiłki. Eksploracja przez te wszystkie elementy jest nie tylko bardzo immersyjna, ale pozwala zdobyć także dodatkowe punkty doświadczenia w zamian za zrobienie zdjęć określonym scenom aparatem z ekwipunku Indiany.


Wracając natomiast do jednej z pierwszych lokacji w grze – Watykanu – to jako Indy można pałaszować tam donuty, rogale, biscotti z pistacjami, pomarańcze, jabłka, figi i gruszki a nawet cytryny (!), a także dodać do swojego dziennika 3 receptury spisane na kartkach – Saltimbocca alla Romana Recipe (cielęce kotleciki z szynką parmeńską i dodatkiem listków szałwii), Risotto ai Funghi (rissoto z grzybami i winem) oraz Cacio e Pepe – czyli makaron z serem i pieprzem i właśnie temu ostatniemu przepisowi poświęcimy ten wpis.

Sam przepis na makaron Cacio e Pepe to włoski klasyk i mimo, iż wymaga zaledwie kilku składników jest dość podstępny, niczym pułapki na drodze znanego archeologa! Warto zachować uważność przy wykonywaniu przepisu, ale z poniższą instrukcją powinno Wam pójść gładko. Co ciekawe, w angielskiej wersji gry receptura mówi o 2 pełnych łyżeczkach pieprzu na 400g makaronu – natomiast polska o 2 łyżkach stołowych (co wydaje się błędem tłumaczenia, to nieco za dużo!) dlatego zmodyfikowaliśmy ilość pieprzu w naszej poniższej recepturze, a także dodaliśmy krok z mieszaniem sera z wodą osobno w misce, gdyż często przpeisy na Cacio e Pepe podają właśnie tę metodę jako najlepszą, aby uzyskać kremowy sos. Zmniejszyliśmy także porcję – zdecydowanie łatwiej jest przygotować przepis gdy makaronu jest mniej, a do tego oswoić się z nim w przypadku pierwszych prób.

Zatem patelnie i rondle w ruch, czas na kulinarną przygodę z przepysznym makaronem w wyrazistym, kremowym sosie z dodatkiem czarnego pieprzu! I koniecznie obejrzyjcie poniższe wideo, polecamy!

VIDEO PRZEPIS

Cacio e Pepe
Indiana Jones i Wielki Krąg

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20min
CENA: średnia
PORCJE: 1 porcja
TRUDNOŚĆ: łatwa
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
garnka
patelni
trzepaczki

SKŁADNIKI:

przepis zmodyfikowany pod 1 porcję (oryginał podaje składniki na ok. 4 porcje)

makaron spaghetti – 100g (z durum, najlepiej z matrycy z brązu)

ser pecorino romano – ok. 40g (+ do posypania)

pieprz czarny w ziarnach – ok. 1/2 łyżeczki (lub 1 płaska)

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i wrzuć na nią ziarna pieprzu i praż przez ok. 1 minutę, potrząsając patelnią.
  2. Następnie przełóż ziarna na deskę i zmiażdż garnkiem (lub tłuczkiem w moździeżu) na mniejsze kawałki (ale nie bardzo drobne, najlepiej kiedy pozostaną nierównomierne).
  3. Ser pecorino zetrzyj do osobnej miski na najdrobniejszych oczkach tarki – jest to bardzo ważne, gdyż pozwoli to sprawniej połączyć się w kremowy sos.
  4. W średnim garnku wstaw wodę na makaron i doprowadź do wrzenia. W tym przypadku średni garnek wystarczy, gdyż im w mniejszej ilości wody ugotuje się makaron, tym bogatsza będzie ona w skrobię, co pozwoli na bardziej kremowy sos. Warto wybrać także makaron z matrycy z brązu, gdyż jest bardziej porowaty i lepiej połączy się z sosem.
  5. Posól wodę (dość obficie, ma smakować jak morze!), a następnie wrzuć makaron. Gotuj go, często mieszając, do poziomu mocnego al dente (ok. 1 minutę mniej niż podane na opakowaniu, w środku musi być jeszcze twardawy) – makaron będzie podlegał obróbce cieplnej jeszcze w kolejnym kroku, dlatego jest to istotne aby nie był rozgotowany.

OD TEGO MOMENTU (kroku nr 6) SPRAWNIE WYKONUJ KROKI – LICZY SIĘ TUTAJ CZAS I TEMPERATURA SKŁADNIKÓW!

  1. Odcedź makaron, ale nie wylewaj wody z gotowania, będzie potrzebna do sosu. Przykryj ją pokrywką, aby cały czas była gorąca.
  2. Patelnię postaw na średni ogień, dodaj rozdrobniony pieprz (na pierwszą próbę zalecamy ostrożność z ilością pieprzu, więc na początek dodaj ok. 3/4 płaskiej łyżeczki rozdrobnionego pieprzu, a jeśli lubisz mniej pikantne potrawy, to zaledwie 1/2 płaskiej łyżeczki), następnie wlej chochlę (ok. 120ml) gorącej wody z gotowania makaronu, zamieszaj i gotuj przez ok. 1 min, aż woda zacznie się redukować. Następnie dodaj odcedzony makaron, szybko i dokładnie wymieszaj całość a następnie gotuj jeszcze przez chwilę, aż na patelni zostanie tylko odrobina wody (ale nie wyparuje ona całkowicie). WYŁĄCZ PALNIK i odstaw patelnię na bok na 30 sec (zwłaszcza jeśli używasz płyty ceramicznej lub indukcyjnej, aby patelnia się już nie grzała). Jest to istotne, aby ser dodawany w kolejnym kroku nie ściął się od zbyt wysokiej temperatury, dlatego należy wykonywać go bez włączonego palnika pod patelnią.
  3. Do miseczki ze startym serem dodaj kilka łyżek gorącej wody z gotowania makaronu i od razu zacznij energicznie mieszać trzepaczką. Mieszaj tylko przez chwilę, aż powstanie gęsta serowa masa i natychmiast przechodź do kolejnego kroku.
  4. Na patelnię z gorącym makaronem dodaj masę serową, jeszcze odrobinkę gorącej wody i OD RAZU zacznij dokładnie mieszać makaron z masą serową za pomocą łyżki i podrzucania patelni. Mieszaj aż zacznie powstawać jednolity, gęsty i kremowy sos – w razie potrzeby dodaj jeszcze kilka łyżek gorącej wody z gotowania makaronu.
  5. Jeśli wszystko poszło dobrze, drobinki sera powinny się całkowicie rozpuścić i utworzyć aksamitny sos oblepiający makaron. Natomiast jeśli tak się nie stało, można przerzucić makaron do dużej metalowej miski i podgrzać go przez chwilę w kąpieli wodnej, cały czas energicznie mieszając.
  6. Gotowy makaron natychmiast przekładaj na talerz, posyp dodatkową porcją sera i podawaj z pocałunkiem w czoło! Jedz póki gorące! Viva la cucina italiana – Buon appetito!


Scroll to top