VIDEO PRZEPIS
IGUANA BITS
Fallout
szaszłyki w marynacie z coli
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min, 1h (czekanie)
CENA: 10 zł
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM: średnie
STATY: 287 kcal | 37 g białka | 19 g węglowodanów | 7 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
miska
grill lub patelnia
patyczki do szaszłyków

SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka (500g)
MARYNATA
cola (Nuka) – 1 szkl. (250 ml)
czosnek – 3 ząbki
jalapeno marynowane lub świeże – 1 szt. (zamiennie chili)
sos sojowy – 2 łyżki
sok z cytryny – 3-4 łyżki
ketchup (z Mutfruita) – 1 łyżka
cukier – 1 łyżka
sól
olej rzepakowy – 2 łyżki (w przypadku smażenia na patelni)
PRZYGOTOWANIE
1. MARYNATA (5 + 20 min)
Do rondelka wsypujemy czubatą łyżkę cukru i podgrzewamy na średnim ogniu, aż się lekko skarmelizuje (powinien być jasno brązowy).
Następnie dodajemy colę, sos sojowy, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę soli.
Gotujemy marynatę na średnim ogniu przez około 20 minut, aż większość płynu wyparuje (co najmniej do 1/3 początkowej objętości), tak aby marynata miała konsystencję podobną do płynnego miodu (musi być na tyle gęsta, żeby nie ześlizgiwała się z mięsa podczas grillowania).
Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny (najpierw 2 łyżki, próbujemy i w miarę potrzeby dodajemy więcej), drobno posiekane jalapeno lub płatki chili (ilość dostosujcie sami) i ewentualnie jeszcze trochę soli. Gotujemy jeszcze przez kilka minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. MARYNOWANIE (5 min + 1h) min)
Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w duże kawałki i wrzucamy do całkowicie ostudzonej marynaty, mieszamy całość. Mięso marynujemy co najmniej godzinę w lodówce.
3. MONTAŻ SZASZŁYKÓW (5 min)
20 minut przed smażeniem wyciągamy mięso z lodówki. Następnie nakładamy kawałki na patyki do szaszłyków (jeśli grillujecie nad węglem to warto zamoczyć te patyki w wodzie na ok. godzinę przed nabijaniem mięsa, to nie będą się palić podczas grillowania). Pozostałości marynaty wykorzystamy do smarowania mięsa podczas grillowania.
4. GRILLOWANIE (15 min)
Szaszłyki opiekamy na tradycyjnym grillu lub obsmażamy na patelni na średnim ogniu z każdej strony do uzyskania dobrze zarumienionego mięsa. Uważajcie na moc ognia, gdyż ze względu na dużą zawartość cukru w marynacie, może się ona łatwo przypalić. Jej pozostałościami smarujemy szaszłyki podczas pierwszych minut smażenia. W zależności od wielkości kawałków opiekanie potrwa od 10 do 15 min. Pod koniec lekko solimy całość.
PODANIE
Kąski iguany jemy od razu po zgrillowaniu. Dobrze komponują się z dodatkiem InstaMash albo BlamCO Mac & Cheese.
Przekonajcie się sami, że smak iguany przechodzi ludzkie pojęcie! (:D)
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości