HOT DOG
Bioshock Infinite
hot dog z karmelizowaną cebulą, ogórkami i grillowaną papryką
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min
CENA: 3,50 zł
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM: proste
POTRZEBUJESZ
patelnia
grill
miski
SKŁADNIKI:
cebula biała – 2 szt. (200g)
olej lub oliwa – 2 łyżki (30g)
miód lub cukier brązowy – 1 łyżka (15g)
tanie whiskey lub inny alkohol – 30 ml
woda – 30 ml
papryka czerwona – 1 szt. (200g)
ogórek konserwowy – 3 szt. (120g)
parówki z szynki lub frankfurterki – 3 szt.
musztarda – 3 łyżki (45g)
bułka do hot doga, najlepiej domowej roboty – 3 szt.
chili – szczypta
PRZYGOTOWANIE
1.BUŁKI
Najłatwiej i najszybciej jest kupić gotowe, ale starym zwyczajem zachęcamy do zrobienia swoich. Możecie zrobić je z naszego przepisu na bułki hamburgerowe – wystarczy jedynie uformować je kształt typowy dla hot-dogów.
2.KARMELIZOWANIE CEBULI (30 min)
Jest to najbardziej pracowity punkt całego przepisu – jednak podczas duszenia się cebuli można ogarnąć resztę kroków, pamiętając o częstym mieszaniu cebuli. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo cienkie piórka (plastry na pół).
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy lub oleju, dodajemy pokrojoną cebulę, podsypujemy ją szczyptą soli, mieszamy i wstawiamy na gaz o małej mocy. Mieszamy całość od czasu do czasu, uważając, aby cebula się nie przypaliła, a jedynie nieco zmiękła i stała się błyszcząca (potrwa to ok. 5 min).
Następnie dodajemy do niej miód lub cukier (najlepiej brązowy) i kontynuujemy karmelizowanie (czyli często mieszamy i dusimy na małym ogniu) przez 10 minut. Gdy cebula zacznie nieco przywierać do patelni, wtedy należy polać mieszanką alkoholu i wody (nie więcej niż 1/3 płynu na raz) – pozwoli to na zebranie smaku z patelni, tzw. deglasowanie. Duszenie należy kontynuować przez kolejne 10 minut, ponownie podlewając alkoholem jeszcze 2 razy.
Po tym czasie cebula powinna zmienić barwę na lekko karmelową, stać się bardzo kleista i nabrać wyjątkowego smaku – wtedy dodajemy do niej płatki chili, mieszamy i zdejmujemy patelnię z palnika.
3. PODSMAŻANIE PAPRYKI (5 min)
Jeśli macie patelnię grillową lub grill elektryczny to paprykę wystarczy oczyścić, podzielić na większe kawałki, chwilę zgrillować (tak, aby nabrała grillowych prążków, ale nadal była jędrna – czyli ok. 3-5 min max) i następnie pokroić w mniejszą kostkę. Natomiast jeśli dysponujecie tylko zwykłą patelnią, paprykę najlepiej pokroić w kostkę i przesmażyć na odrobinie oleju na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby była bardzo mocno zarumieniona (ok. 4 min).
5. MONTAŻ I PODANIE (2 min)
Bułki podgrzać, a kiełbaski/parówki najlepiej szybko obsmażyć lub zgrillować dla uzyskania lepszego smaku. Na bułce położyć cebulę, paprykę oraz ogórki, następnie parówkę, a wszystko polać solidną porcję ulubionej musztardy. Porcja odnawia małą dawkę życia. Wcinać w imię Columbii!
PODANIE
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości