HEART STOPPER
Grand Theft Auto IV
burger z 7 kotletami, serem, sałatą, pomidorem, piklami i sosem
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
CENA: 35 zł
LICZBA PORCJI: 1 (challenge)
POZIOM: średnie
STATY: 2371 kcal | 233 g białka | 50 g węglowodanów | 138 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
nóż i deska
patelnia
miska
drewniana łopatka
SKŁADNIKI:
wołowina mielona – 900g
ser cheddar w plastrach – 6 szt.
pomidor – 1 szt. (150g)
sałata lodowa – kilka liści
bułka do hamburgera – 1 szt.
ogórek konserwowy – 1 szt.
pieprz czarny lub kolorowy, świeżo mielony
sól
SOS
ogórek konserwowy – 1 szt.
cebula – 3 plasterki
majonez – 3 łyżki
ketchup – 1 łyżka
musztarda – 1 łyżeczka
sól, pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE
1. SOS (5 min)
Ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka. Gotowy sos wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny, aby smaki się przegryzły.
2. WYBÓR MIĘSA
Wołowinę najlepiej kupować u rzeźnika i mielić na miejscu – tam doradzą Wam odpowiedni kawałek (może być też mieszanka różnych kawałków tuszy, np. antrykotu, łopatki, rostbefu czy udźca – ważne, aby mięso miało trochę tłuszczu, aby nie było zbyt suche).
3. FORMOWANIE BURGERÓW (10 min)
Mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Przekładamy je do miski i wyrabiamy przez chwilę dłońmi. Następnie dzielimy je na 7 równych porcji (po 125g każda) i formujemy z nich kule. Każdą kulę spłaszczamy dłońmi i formujemy równe kotleciki, o grubości mniej więcej 1-1,5 cm. Na środku każdego krążka wyciskamy okrągłe wgłębienie – pozwoli ono na utrzymanie równej grubości kotletów podczas smażenia. Uformowane burgery odkładamy na deskę i przyprawiamy tylko od góry solą oraz świeżo mielonym pieprzem
4. SMAŻENIE BURGERÓW (8 min)
Mocno nagrzewamy patelnię z powłoką non-stick i umieszczamy na niej jedną partię burgerów przyprawioną stroną do powierzchni patelni – kotlety nie powinny się ze sobą stykać. Smażymy je na średnim ogniu przez 3 min, pod koniec przyprawiamy od góry surową jeszcze stronę solą oraz świeżo mielonym pieprzem i przewracamy. Burgery smażymy przez kolejne 3 min, powinny być przysmażone na ciemno-brązowo. Jeśli lubicie burgery well done, przesmażcie je jeszcze z każdej strony po minucie. Usmażone burgery przekładamy na talerz i dajemy im „odpocząć” przez minutę.
5. MONTAŻ BURGERA (5 min)
Bułkę kroimy na pół, smarujemy od środka cienką warstwą masła i tostujemy przez chwilę na patelni, aż lekko się zarumieni. Pomidora i ogórki kroimy w plastry. Burgera montujemy wg podanej kolejności: spód bułki, porcja sosu, sałata, 2-3 plastry pomidora, plaster sera, porcja mięsa x2, sałata, plaster sera, porcja mięsa x2, sałata, plaster sera, porcja mięsa x2, sałata, plaster sera, porcja mięsa, plastry ogórka, sałata, porcja sosu, góra bułki. Gotowe!
PROTIP: Można ustabilizować konstrukcję poprzez wbicie patyczka do szaszłyków lub cienkiego noża w środek burgera.
PODANIE
Burgera pożeramy w całości póki gorący! Jeszcze w trakcie lepiej zadzwonić po pomoc, bo szykuje się kolejna akcja z zatrzymaniem serca. Jakby co, nie bierzemy odpowiedzialności za szkody powstałe w wyniku zjedzenia takiego kolosa…