GULASZ ZE STACJI BOLSHOI
Metro: Last Light
wieprzowina z boczniakami w śmietanie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min
CENA: 21 zł
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM: średnie
STATY: 550 kcal | 26 g białka | 18 g węglowodanów | 41 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
nóż i deska
głęboka patelnia
ręcznik papierowy
miska
łopatka drewniana
SKŁADNIKI:
boczniaki – 200g
schab wieprzowy – 300g
cebula – 1 duża
masło – 2 łyżki (40g)
śmietana 30% – 200g
musztarda – 1 łyżeczka
wódka – 1 kieliszek
ogórki kiszone – kilka sztuk
ziemniaki – 2 szt.
PRZYGOTOWANIE
1. SMAŻENIE GRZYBÓW (10 min)
Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w długie paski o grubości 1,5 cm. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone grzyby. Smażymy je przez kilka min, często mieszając, do momentu aż się zarumienią. Pod koniec solimy je i przerzucamy do miski (będziemy dodawać je do sosu później).
2. PODSMAŻANIE CEBULI (5 min)
Cebulę kroimy w piórka, rozgrzewamy tę samą patelnię, na której smażyliśmy boczniaki (nie myjemy jej), wlewamy łyżkę oleju i dodajemy cebulę. Podsmażamy ją przez ok. 3 min na średnim ogniu – cebula powinna zmięknąć i nieco się zarumienić – następnie przekładamy ją do miski z grzybami
3. PODSMAŻANIE MIĘSA (10 min)
Mięso kroimy w paski takiej samej wielkości, jak w przypadku grzybów. Obficie przyprawiamy je świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Rozgrzewamy tę samą patelnię i smażymy mięso z obu stron na mocnym ogniu do zarumienienia.
4. FLAMBIROWANIE WÓDKĄ (opcjonalnie)
Do podsmażonego mięsa wlewamy wódkę i od razu podpalamy – z patelni buchnie ogień, dlatego należy zachować ostrożność. Czekamy aż alkohol się wypali, a płomień zgaśnie. Zabieg ten pozytywnie wpłynie na smak potrawy, ale nie jest niezbędny, dlatego możecie go pominąć.
5. DUSZENIE (20 min)
Na patelnię dodajemy śmietanę, musztardę oraz nieco soli. Wrzucamy także usmażone grzyby i cebulę. Dusimy całość przez około 15-20 min, co jakiś czas mieszając.
PODANIE
Wieprzowinę podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami (z dodatkiem masła i śmietany) oraz ogórkami kiszonymi. Tylko niech Wasza kolacja nie skończy się jak ta u Artema. ?
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości