Gulasz Thekli
Gothic II
gulasz wieprzowy z kwasem chlebowym i miodem
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 1-1,5h
CENA: 15 zł
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM: łatwe
STATY: 570 kcal | 19 g białka | 18 g węglowodanów | 42 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
garnek lub kociołek
tarka
nóż i deska do krojenia
drewniana łyżka
miska
SKŁADNIKI:
mięso wieprzowe, schab (300g)
podpiwek lub kwas chlebowy lub ciemne, słodkie piwo (300 ml)
miód – 2 łyżeczki (15 g)
marchewka – 1 szt. (50 g)
cebula – 2 szt. (200 g)
czosnek – 3 ząbki (15 g)
olej – 4 łyżki (60 g)
majeranek – 1 łyżeczka
papryka słodka – 1.5 łyżki
pieprz, sól
śmietana 18% – 3 łyżki (45g)
PRZYGOTOWANIE
1. OBSMAŻANIE MIĘSA (5 min)
Mięso kroimy w kostkę (dodatkowo warto obić je lekko tłuczkiem lub pięścią, wtedy mięso będzie delikatniejsze), oprószamy pieprzem i wrzucamy do garnka z mocno rozgrzanym olejem i na mocnym ogniu obsmażamy ok. 3-4 min, mieszając od czasu do czasu. Przekładamy mięso do miski.
2. PODSMAŻANIE MARCHEWKI (5 min)
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w półplasterki. Następnie wsypujemy ją do tego samego garnka z rozgrzanym olejem (ok. 1-2 łyżki) i obsmażamy na średnim ogniu ok. 2 min, mieszając, do uzyskania lekko złotego koloru. Podsmażoną marchewkę przekładamy do osobnej miski na później.
3. PODSMAŻANIE CEBULI I CZOSNKU (5 min)
Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy ją na rumiano na średnim ogniu z dodatkiem jednej łyżki oleju w garnku ok. 3 min i 2 szczyptami soli, następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy ok. 1 min, mieszając.
4. WARZYWA + PAPRYKA SŁODKA (2 min)
Do cebuli i czosnku wrzucamy z powrotem podsmażoną marchew oraz słodką paprykę. Smażymy jeszcze przez 2 minuty. Następnie połowę warzyw zostawiamy w garnku, a połowę odkładamy do miski na później.
5. DUSZENIE (40 min)
Do garnka dolewamy kwasu chlebowego, podpiwka lub ciemnego, słodkiego piwa, podgrzewamy całość przez chwilę aby zaczęło parować, następnie wrzucamy z powrotem przysmażone mięso i do tego dodajemy miód, majeranek (i inne ulubione zioła), odrobinę soli (ok. pół łyżeczki) i od momentu zagotowania się płynu dusimy gulasz bez przykrycia, na średnim ogniu ok. 30-60 min (lub dłużej – w zależności od wielkości kawałków mięsa), aż większość wody wyparuje, mięso będzie miękkie, a gulasz zgęstnieje i nabierze ciemno-brązowej barwy. Pod koniec dodajemy sól do smaku i resztę odłożonych warzyw, gotujemy jeszcze przez 5 minut.
6. ŚMIETANA (1 min)
Wg nas lepiej podać śmietanę w formie kleksa na zimno, po rozlaniu gulaszu na talerze. Można jednak też od razu wymieszać ją z gulaszem – wyłączamy palnik, śmietanę mieszamy w kubku z odrobiną gulaszu i wlewamy powoli do garnka, mieszając całość, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
PODANIE
Gulasz świetnie smakuje z pyzami lub świeżą pajdą wiejskiego chleba. Po przelaniu do misek, dodajemy jeszcze posiekanej natki pietruszki. Gulasz dodaje krzepy na cały dzień i wcale nie musicie wykonywać zadań od Thekli, żeby go pałaszować. Jest tak smaczny, że gwarantujemy, iż będziecie chcieli wylizać po nim garnek, tak jak Bezimienny z Gothica.
screenshoty pochodzą z Gothic Wikia