GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem

Schowaj/pokaż wstęp

Gothic to gra, która była hitem mojej młodości – pewnie większość starszych graczy doskonale pamięta świetny klimat i niesztampowe teksty w polskiej wersji dubbingowej (a także drewnianą mechanikę walki xD). Znam takich, co odbili się od tej serii, ale ja do dzisiaj bardzo miło wspominam wszystkie przygody Bezimiennego – takiej fabuły jak w Gothic 1, 2 i Noc Kruka można tylko ze święcą szukać we większości współczesnych produkcji. Zatem mimo wielu lat na karku, warto dać tej produkcji od Piranha Bytes szansę nawet dzisiaj. Gorąco zachęcam.

farma Onara – screenshot pochodzi z Gothicpedii

Gdy myślę o Gothicu z perspektywy jedzenia, od razu przychodzi mi do głowy specjalny gulasz, który był nagrodą za wykonanie kilku dodatkowych misji w dodatku Gothic II: Noc Kruka (wydanego w 2003 roku). Jego autorką była Thekla, kucharka na farmie Onara, która pichciła dla najemników. Każda porcja Gulaszu Thekli dawała aż +1 do siły, dlatego w grze mieliśmy okazję zdobyć go jedynie 5 razy. Ze względu na brak wzmianki o jego zawartości (Thekla wysyła nas jedynie po paczkę ziół), starałam się dobrać składniki tak, aby w większości miały szansę wystąpić w Gothicowym uniwersum. Postawiłam na kawał mięcha (na farmie były owce, więc można zamienić wieprzowinę na jagnięcinę – jednak w Polsce mamy do niego ograniczony dostęp), kwas chlebowy lub zamiennie ciemne piwo, oraz miód – czyż nie są to składniki, które dodadzą siły niejednemu postawnemu wojownikowi?

Chcesz więcej siły – to idź po zioła! Screenshot pochodzi z Gothicpedii.

Ten przepis jest na tyle prosty i uniwersalny, że bardzo często używam go w warunkach polowych, w kociołku, podczas wspólnych wypadów offline ze znajomymi z PGG (poznańskie stowarzyszenie graczy) – zazwyczaj gotujemy go z ok. 3,5 kg mięsa, także nawet w tak hurtowej ilości gulasz nie sprawia żadnych problemów. Także polecam ten przepis także do takich wyczynów – a że jest to jeden z Waszych ulubionych przepisów, odświeżyliśmy zdjęcia dla lepszej wizualizacji 🙂 Pamiętajcie, aby wylizać garnek do ostatniej kropli!

Gulasz Thekli
Gothic II
gulasz wieprzowy z kwasem chlebowym i miodem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min 50min (duszenie)
CENA: 15 zł
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM: łatwe
STATY: 570 kcal | 19 g białka | 18 g węglowodanów | 42 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
garnek lub kociołek
tarka
nóż i deska do krojenia
drewniana łyżka
miska

SKŁADNIKI:

mięso wieprzowe, schab (300g)
podpiwek lub kwas chlebowy lub ciemne, słodkie piwo (300 ml)
miód – 2 łyżeczki (15 g)
marchewka – 1 szt. (50 g)
cebula – 2 szt. (200 g)
czosnek – 3 ząbki (15 g)
olej – 4 łyżki (60 g)
majeranek – 1 łyżeczka
papryka słodka – 1.5 łyżki
pieprz, sól
śmietana 18% – 3 łyżki (45g)

PRZYGOTOWANIE

1. OBSMAŻANIE MIĘSA (5 min)

Mięso kroimy w kostkę (dodatkowo warto obić je lekko tłuczkiem lub pięścią, wtedy mięso będzie delikatniejsze), oprószamy pieprzem i wrzucamy do garnka z mocno rozgrzanym olejem i na mocnym ogniu obsmażamy ok. 3-4 min, mieszając od czasu do czasu. Przekładamy mięso do miski.

Fotka – Maciek Bednarski

2. PODSMAŻANIE MARCHEWKI (5 min)

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w w plastry. Następnie wsypujemy ją do tego samego garnka z rozgrzaną łyżką oleju i obsmażamy na średnim ogniu ok. 2 min, mieszając, do uzyskania lekko złotego koloru. Podsmażoną marchewkę przekładamy do osobnej miski na później.

3. PODSMAŻANIE CEBULI I CZOSNKU (5 min)

Cebulę kroimy w piórka i kostkę. Szklimy ją na średnim ogniu z dodatkiem jednej łyżki oleju w garnku ok. 3 min, następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy ok. 1 min, mieszając.

4. WARZYWA + PAPRYKA SŁODKA (2 min)

Do cebuli i czosnku wrzucamy z powrotem podsmażoną marchew oraz słodką paprykę. Smażymy jeszcze przez 2 minuty. Następnie połowę warzyw zostawiamy w garnku, a połowę odkładamy do miski na później.

5. DUSZENIE (40 min)

Do garnka dolewamy kwasu chlebowego, podpiwka lub ciemnego, słodkiego piwa (dobrze zadbać o to, aby płyn był już podgrzany – wlanie zimnego płynu do gorącego mięsa sprawi, iż stanie się ono gumowe), do tego dodajemy miód, majeranek (i inne ulubione zioła) i od momentu zagotowania się płynu dusimy gulasz bez przykrycia, na średnim ogniu ok. 30 min (lub dłużej – w zależności od wielkości kawałków mięsa), aż większość wody wyparuje, mięso będzie miękkie, a gulasz zgęstnieje i nabierze ciemno-brązowej barwy. Pod koniec dodajemy sól i resztę odłożonych warzyw, gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Fotka – Maciek Bednarski

6. ŚMIETANA (1 min)

Wg nas lepiej podać śmietanę w formie kleksa na zimno, po rozlaniu gulaszu na talerze. Można jednak też od razu wymieszać ją z gulaszem – wyłączamy palnik, śmietanę mieszamy w kubku z odrobiną gulaszu i wlewamy powoli do garnka, mieszając całość, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.

PODANIE

Gulasz świetnie smakuje z pyzami lub świeżą pajdą wiejskiego chleba. Po przelaniu do misek, dodajemy jeszcze posiekanej natki pietruszki. Gulasz dodaje krzepy na cały dzień i wcale nie musicie wykonywać zadań od Thekli, żeby go pałaszować. Jest tak smaczny, że gwarantujemy, iż będziecie chcieli wylizać po nim garnek, tak jak Bezimienny z Gothica.

 

screenshoty pochodzą z Gothic Wikia

Scroll to top