GRANDMA FLEXINGTON CRANBERRY PIE
Borderlands 2
kruche orzechowe ciasto z żurawiną i budyniem czekoladowym
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min (+ 30 min pieczenie)
CENA: 20 zł
LICZBA PORCJI: 8 porcji
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
miska.
forma do pieczenia
piekarnik
rondelek

SKŁADNIKI:
MASA ŻURAWINOWA
żurawina suszona – 150g
cukier – 2 łyżki
mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
sok z połówki cytryny
woda – 250 ml
BUDYŃ
mleko 3% – 300ml
cukier – 3 łyżki
mąka pszenna – 2 czubate łyżki
mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
kakao – 2 łyżki
CIASTO
mąka pszenna – 200g
orzechy (obojętnie jakie) zmielone – 100g
proszek do pieczenia – 1.5 łyżeczki
cukier – 3 łyżki
masło – 140g
sól – szczypta
zimna woda – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
1.CIASTO (5 min)
Makę pszenną, cukier, zmielone drobno orzechy, proszek do pieczenia oraz sól wsypać do miski, dodać posiekane zimne masło i szybko rozetrzeć wszystko palcami. Można też posłużyć się mikserem, aby nie ogrzać ciasta rękoma. Kiedy z masy powstanie mokry piasek, dolać 1-2 łyżki zimnej wody i szybko ugnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno się nieco lepić. Gotowe ciasto podzielić na pół i uformać w kulki, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 30 min.
2. FORMOWANIE SPODU (5 min)
Jedną kulę zamrożonego ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć ok. ¾ tarką na powierzchnię spodu formy (tak jakbyście tarli ser). Następnie palcami wyrównać powierzchnię, sklejając dziury, a pozostałą ¼ wylepić brzegi formy.
3.PIECZENIE SPODU (10 min)
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 min. Piec do lekkiego zarumienienia wierzchu.
4. BUDYŃ (5 min)
200ml mleka wlać do rondelka i dodać cukier, podgrzać. Resztę mleka (100ml) wymieszać w kubku z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz kakao. Mieszankę wlać powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając, na bardzo małym ogniu. Lekko zagotować aby masa zgęstniała, a następnie ściągnąć z palnika.
5. MASA ŻURAWINOWA (15 min)
Do rondelka wrzucić posiekaną żurawinę, cukier oraz wlać wodę i sok z cytryny. Zagotować i dusić na małym ogniu, aż żurawina zacznie się rozpadać. Makę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i powoli wlać do rondelka, dokładnie wymieszać. Gdy masa zgestnieje (powinna być jak gęsta konfitura), zestawić ją z palnika.
6. SKŁADANIE CIASTA (5 min)
Na upieczonym spodzie rozsmarować budyń, następnie położyć masę żurawinową. Zetrzeć resztę ciasta równomiernie po całym wierzchu.
7.PIECZENIE (20 min)
Ciasto piec w temp. 170 stopni przez ok. 20-30 min, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.
PODANIE
Placek można jeść na gorąco, także z porcją lodów. Grandma Flexington ma dla Was króciutką hisotoryjkę związaną z genezą powstania placka. Chętnie posłuchacie podczas konsumpcji, prawda? A, przy okazji Torgue ma dla Was prośbę – „THIS IS MISTER TORGUE SAYING THAT I AM REALLY HUNGRY. SOMEBODY BRING ME A SANDWICH! … END OF THE ANNOUNCEMENT.”
Za gadżety do zdjęć dziekujęmy Wiktorii Fruba, a za towarzystwo podczas grania Wiśni i Kiniowi! <3