
PRZYGOTOWANIE
PRZYGOTOWANIA PRZY OPCJI Z FASOLĄ SUCHĄ
Jeśli używacie suchej fasoli, przygotowania musicie zacząć noc wcześniej – jeśli jesteście leniwi, kupcie fasolę z puszki – będzie nieco drożej, ale szybciej i wygodniej.
Fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody, tak aby poziom wody był nieco wyższy niż fasoli, ponieważ w trakcie namaczania fasola wchłonie wodę. Zostawiamy tak fasolę na całą noc, najlepiej na 12 h przed gotowaniem. Przez ten czas zmarszczy się i zwiększy swoją objętość.
Po namoczeniu odlewamy całą wodę, wlewamy świeżą (ok. 2 razy więcej niż fasoli), solimy tak jak wodę na makaron i gotujemy fasolę na średnim ogniu przez ok. 1,5-2h do miękkości.
1 PODSMAŻANIE KIEŁBASY LUB BOCZKU (5 min)
Kiełbasę kroimy w drobne plasterki lub kostkę w przypadku boczku (możecie dodać trochę tego i tego, będzie jeszcze lepsze). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy na rumiano ok. 5 min na średnim ogniu.
2. CEBULA + CZOSNEK + CUKIER + CHILI (5 min)
Na patelnię dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy dalej, a po 2 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili. Wszystko zasypujemy cukrem i lekko karmelizujemy całość przez 2 minuty, cały czas mieszając.
3. SOS WORCESTER + POMIDORY + KONCENTRAT (15 min)
Wlewamy 2 łyżki sosu Worcester (możecie pominąć, jeśli nie macie, ale sos nadaje ciekawego, wyrazistego smaku całej potrawie), mieszamy a następnie dodajemy posiekane pomidory bez skórki i koncentrat. Dodajemy nieco soli, mieszamy i dusimy ok. 10-15 min, do momentu aż pomidory się rozpadną, a sos nieco zgęstnieje.
4. FASOLA + MAJERANEK
Do sosu dodajemy odsączoną, ugotowaną fasolę (lub tą z puszki), mieszamy i dusimy ok. 5 min, do zgęstnienia sosu. Na końcu dodajemy majeranek (jeśli nie lubicie, zastąpcie oregano) oraz pieprz. Sprawdźcie, czy nie potrzeba jeszcze dodać nieco soli.
5. PODANIE
Szamać gorące z pajdą świeżego chleba. Odnawia sporo życia i świetnie smakuje w każdej paralelnej rzeczywistości! Booker i Elizabeth polecają na obiad.
OM NOM NOM!
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości
*strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką
*wizerunek z gry został przez nas odręcznie narysowany w ramach fan-artu – wszelkie prawa do wizerunku należą do 2K Games/Take-Two Interactive Software, Inc.
*czcionka użyta do zdjęcia pochodzi z http://moorstation.org/typoasis/designers/lloyd/