FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł

Przyznamy się bez bicia, że ryby jadamy nader rzadko. Czas najwyższy to zmienić – tym, którzy także stronią od ryb od razu mówimy, że pospolite wyobrażenie o cuchnącej, pełnej ości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku i teksturze bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku.

Zdjęcia pochodzą z pierwszej wersji bloga i nie doczekały się jeszcze wymiany – mamy jednak nadzieję, że nie zrażą Was do spróbowania tego przepisu.

pstrag łososiowy

 

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
373 kcal | 26 g białka | 2 g węglowodanów | 29 g tłuszczu 

pstrąg w marynacie koperkowo-cytrynowej

PRZYGOTOWANIE


1. MARYNATA (6 min)

Do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki.

 

2. ZDEJMOWANIE SKÓRY (opcjonalnie) (2 min)

Jeśli nie lubicie ryby ze skórą, możecie zdjąć ją po usmażeniu, gdyż bardzo łatwo zejdzie. Jeśli jednak chcecie się jej pozbyć przed smażeniem, potrzebujecie do tego ostrego noża. Wkładamy go pomiędzy skórę a mięso, najlepiej tak, aby filetowanie odbywało się od najcieńszej do najszerszej strony (jak na zdjęciu). Lekko wcinamy się nożem, uważając czy nie przecinamy również mięsa i tak powolutku ściągamy skórę, jednocześnie lekko ściągając ją drugą ręką. Powinno pójść w miarę gładko.

 

3. WYJMOWANIE OŚCI (5 min)

Filet z pstrąga łososiowego nie ma wielu ości, ale mimo wszystko trzeba się ich pozbyć. Znajdują się one głównie w obrębie kręgosłupa. Tępa stroną noża lekko przejeżdżamy przez kręgosłup fileta w kierunku, w którym ryba się zwęża, tak jakbyśmy chcieli lekko wydrapać powierzchnię mięsa (patrz na zdjęcie). Następnie palcami i nożem albo pęsetą należy powyjmować ukazane w ten sposób ości. Jeśli opis jest niejasny, tutaj macie filmik instruktażowy JAK PRZYGOTOWAĆ PSTRĄGA http://www.terazpstrag.pl/kuchnia/wideo-porady/

pstrag łososiowy-1

4. FILET + MARYNATA (2 min)

Oczyszczony filet z pstrąga łososiowego wkładamy do marynaty, dokładnie pokrywamy nią całą rybę i odkładamy do lodówki na 10 minut.
pstrag łososiowy-2

 

5. SMAŻENIE RYBY (10-12 min)

Na rozgrzaną patelnię wlewamy nieco oleju lub oliwy z oliwek (nie za dużo) i kładziemy na niej rybę odsączoną z marynaty, stroną od skóry do dołu. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony ok. 3-4min, tak aby była jasno-różowa i nieco zarumieniona (nie smażcie jej za długo bo będzie zbyt sucha). Pod koniec smażenia dolewamy pozostałości marynaty, ewentualnie dodajemy łyżkę masła i jeszcze chwilę dusimy rybę, podlewając ją powstałym sosem (ok. 1 min).
pstrag łososiowy-3\pstrag łososiowy-5

PODANIE

Rybę wykładamy na talerze i polewamy sosem, który został na patelni. Zajadamy z ziemniakami i dipem lub ze smażonym ryżem oraz sokiem z cytryny.
pstrag łososiowy

 

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Scroll to top