EKSPRESOWY SERNIK czyli sernik azjaty – 1,50 zł

Przepis pochodzi z czasów studenckich, gdy naszym kompanem był sympatyczny Japończyk, Meiju a.k.a. Azjata. Niestety musiał opuścić Polskę, ale przed samym wyjazdem zrobił jeszcze swój super sernik, którym zachwycaliśmy się przez 1,5 roku jego pobytu w Poznaniu. Sernik robi się ekspresowo, a rezultat jest naprawdę zadowalający. Przepis niemodyfikowany przez nas.

Zdjęcia pochodzą z pierwszej wersji bloga i nie doczekały się jeszcze wymiany – mamy jednak nadzieję, że nie zrażą Was do wypróbowania tego przepisu.

 

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
344 kcal | 6 g białka | 15 g węglowodanów | 29 g tłuszczu


PRZYGOTOWANIE


1. PAPIER DO PIECZENIA (1 min):

Jeżeli macie szczelną blaszkę, można ominąć ten krok, ale i tak zalecamy wyściełać ją papierem do pieczenia.

2. PIEKARNIK:

 W tym momencie można włączyć już piekarnik, aby się nagrzał – 180 stopni, opcja góra i dół.

3. KRUSZENIE HERBATNIKÓW (3 min):

Jeśli macie blender, zmiksujcie całą paczkę herbatników na drobny piasek. Jeśli nie, przerzućcie je do głębokiego naczynia lub mocnego woreczka foliowego i pokruszcie, przyciskając kubkiem lub tłuczkiem.

4. MASŁO (2 min):

Rozpuszczamy w rondelku a następnie wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.

5. FORMOWANIE SPODU (1 min):

Herbatniki wymieszane z masłem wrzucamy do blaszki, w której będziemy piec sernik. Formujemy z nich gładki i równomierny spód, dociskając kubkiem o płaskim dnie.

6. SERKI (3 min):

Serki przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy, dosłownie 1 min, cały czas mieszając, a następnie uijamy je lekko trzepaczką ok. 1-2 min.

 

7. CUKIER (2 min):

Do serków dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką ok. 2 min.

 

8. JAJKO, KREMÓWKA I SOK Z CYTRYNY(2 min):

Do serków z cukrem dorzucamy jajko, również ubijamy przez chwilę, a następnie dolewamy śmietanę kremówkę oraz sok z połowy cytryny i znowu ubijamy trzepaczką około minuty. Musimy uzyskać kremową, puszystą konsystencję.

 

9. PRZELEWANIE MASY (1 min):

Całą serową masę ostrożnie wlewamy na spód z herbatników i od razu wkładamy do piekarnika na 35 min. Po tym czasie sprawdzamy czy wierzch ma lekko brązowe plamki – jeśli tak, jest gotowy. Jeśli nie, podpieczcie go jeszcze z 5-10 minut.

10. PODANIE:

Sernik musi wystygnąć, a najlepiej smakuje schłodzony po kilkugodzinnej wizycie w lodówce.

 

 

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Scroll to top