DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł

Kawał soczystego, rozpływającego się w ustach mięcha, który wymaga bardzo mało pracy. Wystarczy zamarynować noc przed, podsmażyć, dodać warzyw i zostawić na wolnym ogniu na 2 h. Łopatka wieprzowa potrafi być dość tania, co prawda jest nieco przerośnięta tłuszczem, ale on w większości stopi się podczas wstępnego smażenia i duszenia Jest budżetowo, a można się wybornie nasycić. Doskonale pasują do tego pieczone ziemniaczki. Mmmm duszona wieprzowina w piwie to po prostu pycha!

Zdjęcia pochodzą z pierwszej wersji bloga i nie doczekały się jeszcze wymiany – mamy jednak nadzieję, że nie zrażą Was do wypróbowania tego przepisu.

duszona-lopatka-w-piwie (7)

 

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
duża porcja 778 kcal | 34 g białka | 13 g węglowodanów | 66 g tłuszczu

duszona łopatka wieprzowina w piwie i miodzie na ostro

PRZYGOTOWANIE


1. MARYNOWANIE (5 min)

NOC PRZED DUSZENIEM. Jeśli mamy łopatkę która nie jest w dużym okrągłym kawałku, warto uformować ją w formę szynki i obwiązać sznurkiem. My nie mieliśmy sznurka pod ręką, więc wyszły nam 2 kawałki. Do małej miseczki wlewamy olej, dodajemy wszystkie składniki marynaty wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem (nie solimy jej!), mieszamy i smarujemy nią z każdej strony dokładnie naszą łopatkę. Przykrywamy i chowamy na noc do lodówki.
duszona-lopatka-w-piwie (8)

 

2. WSTĘPNE PODSMAŻANIE (10 min)

Mięso dokładnie odsączamy z marynaty i smażymy bez tłuszczu na średnim ogniu z każdej strony aż do mocnego zarumieniania (jeśli jest mocno tłusta, wytapiamy jak najwięcej tłuszczu). W czasie smażenia kroimy marchewkę w plasterki i cebulę w piórka.
duszona-lopatka-w-piwie (10)

3. WARZYWA (5 min) + DUSZENIE (2 h)

Po podsmażeniu mięsa, przekładamy je na chwilę na talerz i podsmażamy cebulę wraz z marchewką (jeśli z łopatki wytopiło się niewiele tłuszczu, dodajemy kilka łyżek oleju lub masła). Kiedy warzywa lekko się zarumienią, dolewamy piwa i dodajemy miodu, mieszamy a następnie dokładamy mięso wraz z pozostałą marynatą.
duszona-lopatka-w-piwie (2)
Solimy wszystko, delikatnie mieszamy, polewając sosem mięso i odstawiamy do duszenia pod przykryciem na minimalny gaz na 2h. Jeżeli macie, warto dorzucić po dwa ziela angielskie i listki laurowe, fajnie wzbogacą smak – pod koniec duszenia je wyciągamy. Od czasu do czasu polewamy mięso sosem i odwracamy je na druga stroną (raz na pół godziny powinno wystarczyć).

duszona-lopatka-w-piwie (4)


PODANIE


Mięso wykładamy na półmisek, kładziemy na nim cebulkę oraz marchewkę. Natomiast sos podgrzewamy jeszcze chwilę aby się zredukował i zagęścił. Polewamy nim mięso oraz dodatki. Kroimy w plastry i szamiemy z ziemniaczkami.
duszona-lopatka-w-piwie (7)

 

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Scroll to top