Domowy sos barbecue jest bardzo intensywny i wyrazisty, ma posmak dymu i jest idealny do grilla czy burgerów. W zależności od kraju i rodzaju panującej tam kuchni może mieć różny skład. My postanowiliśmy zrobić go na bazie piwa – ciemnego i słodkiego. Efekt naprawdę doskonały! Jedynym mankamentem sosu BBQ jest to, iż wszystkie składniki są w nim ważne i pominięcie np. sosu Worcester ma znaczny wpływ na jego smak.

PRZYGOTOWANIE
1. CEBULA (3 min):
1. CEBULA (3 min):
Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. Posypujemy ją szczyptą soli i smażymy na małym ogniu do momentu, aż się lekko zeszkli.
2. CUKIER/MIÓD (5 min):
2. CUKIER/MIÓD (5 min):
Do cebuli dodajemy cukier lub miód, dokładnie mieszamy i karmelizujemy całość ok. 5 min, mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliło.
3. PAPRYKA SŁODKA (1 min):
3. PAPRYKA SŁODKA (1 min):
Do rondelka dorzucamy paprykę słodką mieloną, mieszamy i smażymy ok. 1 min, tak aby papryka lekko się przysmażyła, ale też nie przypaliła.
4. CZOSNEK (30 sek):
4. CZOSNEK (30 sek):
Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, znowu mieszamy i podsmażamy nie więcej niż 30 sek.
5. RESZTA SKŁADNIKÓW (5 min):
5. RESZTA SKŁADNIKÓW (5 min):
Do rondelka dodajemy sos Worcester, sos sojowy, musztardę, ketchup, pieprz oraz piwo (my użyliśmy słodkiego ciemnego piwa, jeśli użyjcie gorzkiego piwa, musicie zwiększyć ilość dodanego cukru lub miodu). Dokładnie mieszamy i na średnim ogniu redukujemy sos do momentu, aż będzie bardzo gęsty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. W razie potrzeby można go dosolić.
6. PODANIE:
6. PODANIE: