DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł

Domowy sos barbecue jest bardzo intensywny i wyrazisty, ma posmak dymu i jest idealny do grilla czy burgerów. W zależności od kraju i rodzaju panującej tam kuchni może mieć różny skład. My postanowiliśmy zrobić go na bazie piwa – ciemnego i słodkiego. Efekt naprawdę doskonały! Jedynym mankamentem sosu BBQ jest to, iż wszystkie składniki są w nim ważne i pominięcie np. sosu Worcester ma znaczny wpływ na jego smak.

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
96 kcal | 1 g białka | 20 g węglowodanów | 0,2 g tłuszczu


PRZYGOTOWANIE


1. CEBULA (3 min):

Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. Posypujemy ją szczyptą soli i smażymy na małym ogniu do momentu, aż się lekko zeszkli.

2. CUKIER/MIÓD (5 min):

Do cebuli dodajemy cukier lub miód, dokładnie mieszamy i karmelizujemy całość ok. 5 min, mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliło.

3. PAPRYKA SŁODKA (1 min):

Do rondelka dorzucamy paprykę słodką mieloną, mieszamy i smażymy ok. 1 min, tak aby papryka lekko się przysmażyła, ale też nie przypaliła.

4. CZOSNEK (30 sek):

Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, znowu mieszamy i podsmażamy nie więcej niż 30 sek.

5. RESZTA SKŁADNIKÓW (5 min):

Do rondelka dodajemy sos Worcester, sos sojowy, musztardę, ketchup, pieprz oraz piwo (my użyliśmy słodkiego ciemnego piwa, jeśli użyjcie gorzkiego piwa, musicie zwiększyć ilość dodanego cukru lub miodu). Dokładnie mieszamy i na średnim ogniu redukujemy sos do momentu, aż będzie bardzo gęsty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. W razie potrzeby można go dosolić.

6. PODANIE:

Domowy sos barbecue można trzymać w słoiku w lodówce nawet 2-3 tygodnie. Ze względu na jego intensywność jest bardzo wydajny. Nada się nie tylko do burgera czy steków, ale może także pełnić rolę marynaty do grilla, np. do karkówki czy kurczaka.

OM NOM NOM!

Scroll to top