DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE

Oto prawdziwe domowe lody truskawkowe, nie takie z dodatkiem koszenily (naturalny czerwony barwnik otrzymywany z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej – pyszota :)), która występuje prawie we wszystkich produktach o smakach truskawkowych. Nie dodajemy do nich jajek, więc nie ma się co bać o zatrucia pokarmowe. Tutaj macie tylko prawdzie truskawki i śmietanę, a nie chemiczną papkę. A smak? – rewelacja w porównaniu do lodów kupnych. Oczywiście są jeszcze lodziarnie serwujące dobre lody, ale tam zazwyczaj płacicie 3 zł za gałkę – u nas macie miseczkę takich lodów za 1 zł, z tym, że wymagają 20 min waszego czasu i nieco cierpliwości przy mieszaniu podczas zamrażania. Wybór należy do Was 🙂

lody-truskawkowe-domowe

ILE KALORII MA TO DANIE?
w przygotowaniu

lody truskawkowe

 


PRZYGOTOWANIE


1. TRUSKAWKI (3 min):

myjemy i obieramy ze szypułek. Wsypujemy do głębokiego naczynia i miażdżymy tłuczkiem tak, aby zostały jeszcze ich małe kawałki, czyli ok. 1 min. Ewentualnie jak nie macie tłuczka, to po prostu pokrójcie je w plasterki.

2. CUKIER + SOK Z CYTRYNY + WÓDKA (1 min + 15 min czekania):

do rozbitych/pokrojonych truskawek dodajemy szklankę cukru (jak ktoś woli mniej słodkie lody, to niech doda ¾ szklanki), 2 łyżki wódki i sok z połowy cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min (truskawki wtedy puszczą więcej soku).
lody-truskawkowe-domowe (2)

 

3. MIKSOWANIE (2 min):

> jeśli macie mikser, to zmiksujcie truskawki na drobną masę. Jeśli nie macie, to użyjcie tłuczka do ziemniaków, zajmie to więcej czasu i zostaną wam niewielkie kawałki truskawek, ale nie zmieni to diametralnie jakości lodów. Natomiast jeśli nie posiadacie nawet tłuczka, to zawsze możecie pomęczyć truskawki zwykłym widelcem, też zadziała.
lody-truskawkowe-domowe (3)

 

4. ŚMIETANA (3 min):

śmietanę wyciągamy z lodówki (musi być zimna), wlewamy do głębokiego naczynia, dosypujemy szczyptę soli (lepiej się wtedy ubije) i ubijamy na sztywno trzepaczką. Taka śmietana dość szybko się ubija, więc nie bójcie się o zakwasy na bickach 🙂

5. MIESZANIE (2 min):

dodajemy jedna sporą łyżkę ubitej śmietany do zmiksowanych truskawek. Lekko rozprowadzamy, po czym dodajemy resztę śmietany i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Dlaczego dodajemy śmietanę do truskawek i dlaczego najpierw trochę a dopiero później resztę? Ponieważ wtedy śmietana nam nie „usiądzie” i lody będą delikatniejsze.
lody-truskawkowe-domowe (4)
lody-truskawkowe-domowe (5)

6. PRZEKŁADANIE DO FORMY (1 min):

wymieszaną masę ostrożnie przelewamy do formy, którą wkładamy do zamrażarki.
lody-truskawkowe-domowe (1)

7. MIESZANIE W TRAKCIE MROŻENIA (co 0,5 h przez pierwsze 2, 3 h mrożenia):

tutaj najgorsza część robienia lodów bez maszynki. Jeśli wstawimy je do zamrażarki i nie będziemy ich mieszać, utworzą się w nich kryształki lodu, które spowodują, że lody będą miały nieprzyjemną teksturę w trakcie jedzenia. Dlatego co pół godziny wyciągamy je na chwilę, mieszamy delikatnie i dokładnie i wstawiamy ponownie do zamrażarki. Robimy to przez jakieś pierwsze 2,3 h mrożenia, więc wychodzi, że musicie je przemieszać 6 razy.

PODANIE


Pół godziny przed jedzeniem domowe lody truskawkowe należy wyjąć z zamrażarki i włożyć do lodówki, ponieważ są zbyt twarde aby jeść je od razu. Po krótkiej wizycie w lodówce będzie je można znowu włożyć do zamrażarki (bo w lodówce się nie rozmrażają, tylko lekko miękną). Warto polać czekoladowym sosem (rozpuszczona czekolada z dodatkiem mleka).

lody-truskawkowe-domowe

Scroll to top