Oto prawdziwe domowe lody truskawkowe, nie takie z dodatkiem koszenily (naturalny czerwony barwnik otrzymywany z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej – pyszota :)), która występuje prawie we wszystkich produktach o smakach truskawkowych. Nie dodajemy do nich jajek, więc nie ma się co bać o zatrucia pokarmowe. Tutaj macie tylko prawdzie truskawki i śmietanę, a nie chemiczną papkę. A smak? – rewelacja w porównaniu do lodów kupnych. Oczywiście są jeszcze lodziarnie serwujące dobre lody, ale tam zazwyczaj płacicie 3 zł za gałkę – u nas macie miseczkę takich lodów za 1 zł, z tym, że wymagają 20 min waszego czasu i nieco cierpliwości przy mieszaniu podczas zamrażania. Wybór należy do Was 🙂
ILE KALORII MA TO DANIE?
w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE
1. TRUSKAWKI (3 min):
myjemy i obieramy ze szypułek. Wsypujemy do głębokiego naczynia i miażdżymy tłuczkiem tak, aby zostały jeszcze ich małe kawałki, czyli ok. 1 min. Ewentualnie jak nie macie tłuczka, to po prostu pokrójcie je w plasterki.
2. CUKIER + SOK Z CYTRYNY + WÓDKA (1 min + 15 min czekania):
do rozbitych/pokrojonych truskawek dodajemy szklankę cukru (jak ktoś woli mniej słodkie lody, to niech doda ¾ szklanki), 2 łyżki wódki i sok z połowy cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min (truskawki wtedy puszczą więcej soku).

3. MIKSOWANIE (2 min):
> jeśli macie mikser, to zmiksujcie truskawki na drobną masę. Jeśli nie macie, to użyjcie tłuczka do ziemniaków, zajmie to więcej czasu i zostaną wam niewielkie kawałki truskawek, ale nie zmieni to diametralnie jakości lodów. Natomiast jeśli nie posiadacie nawet tłuczka, to zawsze możecie pomęczyć truskawki zwykłym widelcem, też zadziała.

4. ŚMIETANA (3 min):
śmietanę wyciągamy z lodówki (musi być zimna), wlewamy do głębokiego naczynia, dosypujemy szczyptę soli (lepiej się wtedy ubije) i ubijamy na sztywno trzepaczką. Taka śmietana dość szybko się ubija, więc nie bójcie się o zakwasy na bickach 🙂
5. MIESZANIE (2 min):
dodajemy jedna sporą łyżkę ubitej śmietany do zmiksowanych truskawek. Lekko rozprowadzamy, po czym dodajemy resztę śmietany i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Dlaczego dodajemy śmietanę do truskawek i dlaczego najpierw trochę a dopiero później resztę? Ponieważ wtedy śmietana nam nie „usiądzie” i lody będą delikatniejsze.


6. PRZEKŁADANIE DO FORMY (1 min):
wymieszaną masę ostrożnie przelewamy do formy, którą wkładamy do zamrażarki.

7. MIESZANIE W TRAKCIE MROŻENIA (co 0,5 h przez pierwsze 2, 3 h mrożenia):
tutaj najgorsza część robienia lodów bez maszynki. Jeśli wstawimy je do zamrażarki i nie będziemy ich mieszać, utworzą się w nich kryształki lodu, które spowodują, że lody będą miały nieprzyjemną teksturę w trakcie jedzenia. Dlatego co pół godziny wyciągamy je na chwilę, mieszamy delikatnie i dokładnie i wstawiamy ponownie do zamrażarki. Robimy to przez jakieś pierwsze 2,3 h mrożenia, więc wychodzi, że musicie je przemieszać 6 razy.
PODANIE
Pół godziny przed jedzeniem domowe lody truskawkowe należy wyjąć z zamrażarki i włożyć do lodówki, ponieważ są zbyt twarde aby jeść je od razu. Po krótkiej wizycie w lodówce będzie je można znowu włożyć do zamrażarki (bo w lodówce się nie rozmrażają, tylko lekko miękną). Warto polać czekoladowym sosem (rozpuszczona czekolada z dodatkiem mleka).
