DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW

Domowe pieczywo wymaga mnóstwa czasu i cierpliwości? Nie jest to regułą! My preferujemy szybkie przepisy, jak ten na drożdżowe domowe bułki do hamburgerów. Są duże, ciężkie i sycące, więc jedna buła + dodatki spokojnie wystarczy Wam na porządny posiłek.

bułki do hamburgerów

 

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
Duża bułka: 607 kcal | 15 g białka | 105 g węglowodanów | 14 g tłuszczu

bułki do hamburgerów

PRZYGOTOWANIE


1. ZACZYN NA CIASTO (3 min)

Kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min – zaczyn powinien lekko urosnąć.
bułi do hamburgerów (1)

2. CIASTO (7 min)

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniego mleka (nie może być ciepłe bo zabije drożdże). Wyrabiamy ciasto ok. 5 min, w miarę potrzeby dodajemy trochę mąki lub mleka (jeśli się klei lub jest zbyt suche). Ma być gładkie i miękkie. Ogólnie im dłużej wyrabiane, tym lepiej.

3. WYROŚNIĘCIE CIASTA (30-40 min)

Ciasto lekko oprószamy mąką, umieszczamy w misce i przykrywamy ściereczką lub talerzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia jego objętości czyli ok. 40 min jeśli macie ciepło w kuchni. Jak się Wam spieszy to możecie włączyć na 2 min piekarnik na 40 stopni C, wyłączyć, włożyć do niego ciasto i zostawić go otwartego. Zajmie to ok. 15-20 min.

bułki do hamburgerów (2)

4. FORMOWANIE BUŁEK (4 min)

Wyrośnięte ciasto uderzcie mocno pięścią a następnie podzielcie na 3 kawałki i uformujcie z nich kulki, które następnie lekko spłaszczcie. Wierzch każdej bułki posmarujcie mlekiem lub wodą, posypcie ziarnami (u nas siemię lniane) i zostawcie na lekko oprószonej mąką blaszce do pieczenia. Zostawcie je jeszcze na 10 min do wyrośnięcia.
bułki do hamburgerów (3)

5. PIEKARNIK

Ustawcie go na 160 stopni C, opcja góra i dół.

6. PIECZENIE (15-20 min)

Wyrośnięte bułki przełóżcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie do lekkiego zarumienia ok. 15-20 min.

PODANIE


Bułki należy odstawić do ostygnięcia na kilka minut – jeśli pokroicie je od razu, ich miąższ stanie się zbity. Idealne do burgerów!

bułki do hamburgerów

Scroll to top