DESERT SALAD
Fallout
sałatka taco z Vault Dweller’s Survival Guide
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
CENA: 18 zł
LICZBA PORCJI: 4 porcje
POZIOM: proste
STATY: 617 kcal | 15 g białka | 36 g węglowodanów | 46 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
patelnia
duża miska
tarka
SKŁADNIKI:
mięso mielone wołowe lub wołowo-wieprzowe (250g)
sałata lodowa 1/2 szt. lub mix sałat (150g)
fasola pinto lub biała, w puszce (100g)
oliwki – garść (40g)
ser cheddar (60g)
tortilla, chipsy, smak chili lub sera (90g)
pomidor – 1 szt. lub kilka szt. cherry (100g)
awokado – 1 szt.
przyprawa do potraw meksykańskich lub kumin + oregano
SOS CATALINA
cebula – 1/2 średniej wielkości (50g)
ketchup – 3 łyżki (50g)
ocet winny – 2 łyżki (30g)
oliwa z oliwek – 4 łyżki (60g)
cukier – 3 łyżki (30g) lub miód 1,5 łyżki (35g)
sos worcester – 1/2 łyżeczki
słodka papryka – 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
1. MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy mięso. Rozdrabniamy je łopatką i smażymy na mocnym ogniu ok. 2 min. Po tym czasie dodajemy trochę soli, pieprzu i przyprawy meksykańskiej (jeśli nie macie, dodajcie trochę słodkiej papryki, kuminu i ew. oregano). Smażymy jeszcze ok. 7 min do uzyskania bardzo zrumienionego i rozdrobnionego mięsa. Kiedy mięso będzie mocno brązowe, wyłączamy palnik i wylewamy nadmiar tłuszczu. Odstawiamy na bok.
2. SOS CATALINA (2 min)
Cebulę kroimy na pół, obieramy i ścieramy tylko połowę na najmniejszych oczkach tarki (na mus). Jeśli chcecie uniknąć radioaktywności cebuli i wypalenia oczu, radzimy wsadzić cebulę na 15 min do zamrażarki przed starciem – prawdopodobnie ułatwi Wam przeżycie. Startą cebulę przekładamy do miski, dodajemy resztę składników sosu i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Próbujemy i ew. dodajemy jeszcze któryś ze składników dla lepszego balansu smaku (tzn. więcej octu jeśli jest za słodkie lub więcej cukru/miodu jeśli jest zbyt cierpkie) oraz przyprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem do smaku.
3. MONTAŻ SAŁATKI (5 min)
Sałatę siekamy w paski lub w kostkę, oliwki na połówki, pomidor w kostkę lub ósemki, awokado w kostkę a cheddar ścieramy na tarce. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy mięsa oraz sosu (możecie na początku dodać jedynie ¾ sosu i ew. później dodać więcej, gdyż przepis zakłada dość sporą jego ilość, a nie każdy to lubi) i mieszamy. Na samym końcu dorzucamy pokruszone nachosy – szybko miękną od sosu, dlatego należy je dodać krótko przed jedzeniem. Wymieszać raz jeszcze i gotowe!
PODANIE
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości