CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE
COFFEE NOIR
intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kawy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min | 4 h (czekanie)
CENA: 15 zł
LICZBA PORCJI: 10 porcji
POZIOM: średnio trudne
STATY: 455 kcal | 8,4 g białka | 76,1 g węglowodanów | 13 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
duża miska
szklanka
forma okrągła do pieczenia (22 cm)
papier do pieczenia
mikser
piekarnik
SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka pszenna typ 450 – 2 szkl. (260g)
kakao ciemne – 3/4 szkl.
cukier – 1 i 1/2 szkl.
jajko M – 3 szt
masło stopione – 1/2 szkl.
maślanka – 1 szkl.
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
kawa mielona – 4 łyżeczki
wrząca woda – 1/2 szkl.
sól – szczypta
KREM
śmietana kremówka – 300 ml
kawa rozpuszczalna, najlepiej liofilizowana – 3 łyżeczki
cukier puder – 4 łyżki [lub więcej]
alkohol do podlania ciasta, np. wódka lub likier kawowy [50 ml]
PRZYGOTOWANIE
1. ESPRESSO (2 min)
Do szklanki dodajemy 4 łyżeczki kawy, zagotowujemy wodę i zalewamy kawę wodą (1/3 szklanki – 80 ml). Odstawiamy do zaparzenia na 5 minut, odcedzamy i wyrzucamy fusy, a napar odstawiamy do ostygnięcia do letniej temperatury.
2. MASŁO (2 min)
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. SKŁADNIKI SUCHE (2 min)
Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy na bok.
4. SKŁADNIKI MOKRE (5 min)
Do drugiej miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej, lekko spienionej masy. Ciągle mieszając, stopniowo dolewamy rozpuszczone, wystudzone masło oraz maślankę (powinna być w temp. pokojowej), a na końcu powoli wlewamy letnie espresso.
5. MIESZANIE SKŁADNIKÓW (2 min)
Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy jedynie do momentu połączenia się składników.
6. PIECZENIE (5 min)
Ciasto dzielimy na dwie porcje i przelewamy do okrągłych foremek, wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia (możecie też upiec po jednym na raz, jeśli macie tylko jedną foremkę – jeśli chcecie natomiast upiec ciasto od razu w jednej formie to wydłużcie czas pieczenia do ok. 50 minut). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, opcja góra i dół. Pieczemy ok. 35 min – po upływie tego czasu sprawdzamy wykałaczką, czy po wbiciu w ciasto i wyciągnięciu jest czysta – jeśli jest oblepiona surowym ciastem, to ciasto należy jeszcze podpiec. Po upieczeniu ciasto odstawiamy na ok. 30 min, ostrożnie wyjmujemy z formy i zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.
7. NASĄCZANIE (5 min)
Wystudzony, dolny płat ciasta wyrównujemy nożem, aby dało nałożyć się na niego drugi (płaty zazwyczaj rosną z lekką górką). Obydwa płaty nasączamy alkoholem (wódką czy likierem kawowym) lub mocnym wywarem z herbaty (w wersji bez procentów) – ciasto od góry smarujemy pędzlem lub powoli wylewamy płyn za pomocą łyżeczki. Ciasto przykrywamy papierem i zostawiamy w chłodnym miejscu na 4h.
8. ŚMIETANA + KAWA (5 min)
Do miski wlewamy zimną śmietanę, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz kawę (zacznijcie od ok. 2 łyżeczek – spróbujcie i w miarę potrzeby dodajcie więcej kawy). Ilość cukru także można modyfikować. Połowę śmietany rozsmarowujemy na jednym płacie ciasta. Resztę zostawiamy do podania – trzymamy ją w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Warstwę ciasta i śmietany przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Ciasto schładzamy w lodówce przez 2-3h (pamiętajcie, aby było w zamkniętym pudełku, aby nie przeszło zapachami innych produktów).
PODANIE
Ciasto po schłodzeniu kroimy w kawałki i podajemy z kleksem bitej śmietany z dodatkiem kawy.
Do tego serwujemy filiżankę dobrego, kawowego naparu, odpalamy gramofon i odprężamy się w wygodnym fotelu, myśląc o rozwiązaniu tajemniczej sprawy zaginięcia Richarda Kerseya…