CIASTO MARCHEWKOWE – 0,50 zł

Ciasto marchewkowe jest proste w wykonaniu, tanie i pysznie wilgotne w środku. Nie obawiajcie się marchewki, nie czuć jej smaku w cieście, ale właśnie dzięki niej ciasto jest tak wilgotne i delikatne. Słodki smak przełamujemy solą, a dla wzmocnienia efektu różnorodności smaków dodajemy orzeszki ziemne. Mikser nie jest wam potrzebny, zwykła trzepaczka też da radę. Takie ciasto może leżeć kilka dni i nie zaszkodzi to jego świeżości. Jest ono całkiem zdrowie, więc nie ma wymigiwania się od spróbowania :).

CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI

 

ILE KALORII MA TO DANIE?
314 kcal | 5 g białka | 36 g węglowodanów | 16 g tłuszczu

ciasto marchewkowe

PRZYGOTOWANIE


1. „OBRÓBKA” MARCHEWKI (15 min):

To najgorszy etap przygotowań, ale po nim to kwestia dosłownie 5 minut, aby ciasto marchewkowe wylądowało w piekarniku. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Odciskamy z niej sok (dociskając łyżką lub przez gazę) – nie wylewajcie soku, tylko przelejcie do szklanki i wypijcie, samo zdrowie. Powinno wyjść ok. 2 szklanek startej, lekko ubitej marchewki.

2. PIEKARNIK:

Czas włączyć go do nagrzania na 150 stopni C, tryb góra i dół.

3. JAJKA (2 min):

Wbijamy je do wysokiej miski i ubijamy trzepaczką, aż się spienią i podwoją objętość (nie mamy ich UBIĆ, jedynie utworzyć z nich lekką piankę).

4. CUKIER (1 min):

Dodajemy go do spienionych jajek i nadal ubijamy trzepaczką na aksamitną masę, jak kogiel-mogiel, aż kryształki cukru przestaną być mocno wyczuwalne.

5. OLEJ (1 min)

Wlewamy powoli olej, cały czas mieszając całość trzepaczką, aż do połączenia składników. Powinno wyjść Wam coś na kształt majonezu.

 

6. WIÓRKI, ORZECHY, MARCHEWKA (1 min):

Do masy dodajemy wiórki, startą marchewkę i posiekane na drobno orzechy (w przepisie są orzeszki ziemne, które wg nas pasują najlepiej, na zdjęciu użyliśmy laskowych, ponieważ tylko te mieliśmy pod ręką) i delikatnie mieszamy.

7. MĄKA, SODA, PROSZEK, SÓL, CYNAMON (1 min):

Dodajemy je do masy, przesiewając przez sitko (nie jest to niezbędne, ale dzięki temu nie będzie grudek) i delikatnie mieszamy całość. W tym momencie ciasto nie wygląda zachęcająco (skojarzenie sami wysuńcie), ale taki już jego urok. Po upieczeniu będzie wyglądało całkowicie inaczej, nie martwcie się :D.

8. FORMA:

Gotowe ciasto marchewkowe przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy je łopatką, ponieważ jest dość gęste i samo nie rozleje się równomiernie.

9. PIECZENIE (1 h):

Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i zostawiamy je tam na około 50 min. Po tym czasie ciasto powinno być ładnie zarumienione z góry, do tego sprawdzamy suchym patyczkiem lub nożem (wbijając go w ciasto do samego dołu) czy jest już gotowe (jeśli patyczek/nóż będą suche, można je wyciągnąć, jeśli nie, należy podpiec je jeszcze z kilkanaście minut i ponownie sprawdzić).

10. PODANIE:

Po wyciągnięciu ciasto marchewkowe powinno się wystudzić (nie powinno się go jeść ciepłego, ponieważ soda pod wpływem ciepła cały czas pracuje, co może przyczynić się do bólu brzucha). Można podawać je samo, ale dobrze smakuje z waniliowym serkiem homogenizowanym, który rozsmarowujemy na wierzchu ciasta lub jedynie posypać cukrem pudrem.

CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI

OM NOM NOM!

Scroll to top