VIDEO PRZEPIS
CIASTO BLOK “TRAWY”
Minecraft
CZAS PRZYGOTOWANIA: 3h
CENA: średnia
PORCJE: 6-8 porcji
TRUDNOŚĆ: łatwa
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
szklanki
noża lub blendera
trzepaczki
deski do krojenia
foremki do pieczenia
piekarnika
papieru do pieczenia
misek
rondelka

* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (jajka i śmietanę wyciągnij z lodówki na 1h przed pieczeniem)
* espresso w wersji dla dorosłych
* jeśli lubisz mniej słodkie ciasta, możesz użyć tylko gorzkiej czekolady zamiast pół na pół z mleczną
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE – ZIEMIA
SKŁADNIKI MOKRE:
1 szklanka / 240 g masła
100g czekolady (gorzkiej i mlecznej pół na pół)*
1/2 szklanki / 120 ml wody (lub zaparzonego espresso*)
1/2 szklanki / 120 ml mleka 3%
4 jajka w temp. pokojowej
1 szklanka / 240ml śmietany 12% w temp. pokojowej
SKŁADNIKI SUCHE:
2 szklanki / 300g mąki pszennej (typ 450)
1 1/2 szklanki / 300 g cukru
2/3 szklanki / 60g kakao ciemnego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
CIASTO SZPINAKOWE – TRAWA
90g świeżego szpinaku (umytego, osuszonego)
1 jajko (w temp. pokojowej)
1/3 szklanki / 70 g cukru
1/4 szklanki / 60 ml oleju rzepakowego
2/3 szklanki / 100g mąki pszennej (typ 450)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
KREM ORZECHOWY – BŁOTO
2 czubate łyżki kremu orzechowego
ok. 2 łyżki mleka 3% tł. (do rozcieńczenia)
PRZYGOTOWANIE
CIASTO ZIEMIA
- Do rondelka z grubym dnem dodaj masło i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj połamaną czekoladę, wodę (lub zaparzone espresso w wersji dla dorosłych – lepiej wydobędzie smak czekolady), oraz mleko i powoli podgrzewaj, często mieszając trzepaczką, aż czekolada i masło się całkowicie rozpuszczą (nie doprowadzaj mikstury do wrzenia). Wyłącz palnik i odstaw miksturę do wystygnięcia – aż będzie letnia.
- Przed rozpoczęciem kolejnego kroku nastaw piekarnik na 170°C (bez termoobiegu). Formę do pieczenia o wymiarach około 35cmx12 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski dodaj jajka oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj trzepaczką, a następnie wlej wystudzoną miksturę czekoladowo-maślaną i ponownie wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
- W osobnej, dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, przesiane kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
- Do suchych składników wlej masę czekoladową i delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników (nie mieszaj zbyt długo).
- Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch szpatułką, a następnie kilka razy uderz dnem formy o stół aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz pierwsze 40 min w 170°C, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piec jeszcze ok. 40-45 min (łącznie ok. 85 min). Czas pieczenia jest zależny od piekarnika i formy. Pod koniec pieczenia sprawdź ciasto patyczkiem – wbij go w środek ciasta i jeśli wychodzi suchy, ale lekko oblepiony okruchami ciasta, ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest oblepiony mokrym, surowym ciastem, piecz ciasto jeszcze przez ok. 10 min i ponownie sprawdź.
- Wyłącz piekarnik i otwórz szeroko drzwiczki, zostaw tak ciasto w otwartym piekarniku przez 10 minut, następnie wyciągnij, zostaw w formie na 20 minut do ostygnięcia, następnie wyjmij z formy i zostaw do całkowitego wystudzenia na ok. 2h.
CIASTO MECH
- Nastaw piekarnik na 180°C. Formę keksówkę do pieczenia o wymiarach około 20×12 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Liście szpinaku w razie potrzeby umyj pod zimną, bieżącą wodą i dobrze osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie bardzo drobno posiekaj szpinak nożem lub zblenduj na papkę w blenderze.
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i energicznie wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej, lekko puszystej masy.
- Następnie powoli wlewaj olej do powstałej masy, ciągle mieszając trzepaczką.
- Następnie dodaj rozdrobniony szpinak i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, oraz szczyptę soli, wymieszaj tylko do połączenia składników (nie mieszaj zbyt długo).
- Przelej ciasto do formy.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35 min do suchego patyczka.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Pokrusz ciasto rękoma w drobne okruszki, przykryj miską i odstaw na bok.
KREM ORZECHOWY
- W małym rondelku umieść krem orzechowy i 2 łyżki mleka. Wstaw na mały ogień i dokładnie mieszaj aż powstanie jednolita masa. W razie potrzeby dolej więcej mleka lub dodaj kremu orzechowego – powstała mikstura powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Zestaw rondelek z ognia i odstaw na bok.
MONTAŻ CIASTA
- Odetnij boki i wierzch ciasta czekoladowego aby uzyskać prostokąt o równomiernych ściankach. Tip: Pozostałe, odkrojone skrawki ciasta zjedz osobno lub wykorzystaj np. po pokruszeniu jako posypkę do lodów.
- Pokrój ciasto na równe sześciany, np. o boku. ok 6 cm, lub nieco mniejsze jeśli chcesz uzyskać mniejsze porcje ciasta (jest ono bardzo sycące).
- Wierzch każdej kostki posmaruj kremem orzechowym, a następnie obsyp okruszkami ciasta szpinakowego i lekko przyciśnij je dłonią do powierzchni, aby się przykleiły.
- Gotowe – można serwować!
- Jeśli chcesz przechowywać ciasto dłużej (ponad 36h), przechowuj je w lodówce, w szczelnym pojemniku i wyjmij z lodówki 1h przed spożyciem aby nabrało temperatury pokojowej.

