Ciasto czekoladowe Blok Trawy – Minecraft

Ukryj/pokaż wstęp

Minecraft świętuje 15. rocznicę!

Z tej okazji, w ramach współpracy z Xbox Polska, wykraftowaliśmy dwa przepisy video inspriowane tą grą – „Bloki smaków”! Jeden zaspokoi Wasze słodkie, a drugi wytrawne gusta.

Zaczynamy od smakołyku w formie bloku trawy znanego z gry – przed Wami przepis na ciasto czekoladowe idealnie odwzorowujące teren Minecrafta, z kremem orzechowym i ciastem szpinakowym w roli trawy, na której pasą się wirtualne owce. Ciacho, które doskonale wpisze się menu na świętowanie 15-lecia Minecrafta!

Post sponsorowany we współpracy z Xbox Polska

VIDEO PRZEPIS

CIASTO BLOK “TRAWY”
Minecraft

CZAS PRZYGOTOWANIA: 3h
CENA: średnia
PORCJE: 6-8 porcji
TRUDNOŚĆ: łatwa
BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ
szklanki
noża lub blendera
trzepaczki
deski do krojenia
foremki do pieczenia
piekarnika
papieru do pieczenia
misek
rondelka

* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (jajka i śmietanę wyciągnij z lodówki na 1h przed pieczeniem)
* espresso w wersji dla dorosłych
* jeśli lubisz mniej słodkie ciasta, możesz użyć tylko gorzkiej czekolady zamiast pół na pół z mleczną

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE – ZIEMIA

SKŁADNIKI MOKRE:

1 szklanka / 240 g masła
100g czekolady (gorzkiej i mlecznej pół na pół)*
1/2 szklanki / 120 ml wody (lub zaparzonego espresso*)
1/2 szklanki / 120 ml mleka 3%
4 jajka w temp. pokojowej
1 szklanka / 240ml śmietany 12% w temp. pokojowej

SKŁADNIKI SUCHE:

2 szklanki / 300g mąki pszennej (typ 450)
1 1/2 szklanki / 300 g cukru
2/3 szklanki / 60g kakao ciemnego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli

CIASTO SZPINAKOWE – TRAWA

90g świeżego szpinaku (umytego, osuszonego)
1 jajko (w temp. pokojowej)
1/3 szklanki / 70 g cukru
1/4 szklanki / 60 ml oleju rzepakowego
2/3 szklanki / 100g mąki pszennej (typ 450)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

KREM ORZECHOWY – BŁOTO

2 czubate łyżki kremu orzechowego
ok. 2 łyżki mleka 3% tł. (do rozcieńczenia)

PRZYGOTOWANIE

CIASTO ZIEMIA
  1. Do rondelka z grubym dnem dodaj masło i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj połamaną czekoladę, wodę (lub zaparzone espresso w wersji dla dorosłych – lepiej wydobędzie smak czekolady), oraz mleko i powoli podgrzewaj, często mieszając trzepaczką, aż czekolada i masło się całkowicie rozpuszczą (nie doprowadzaj mikstury do wrzenia). Wyłącz palnik i odstaw miksturę do wystygnięcia – aż będzie letnia.
  2. Przed rozpoczęciem kolejnego kroku nastaw piekarnik na 170°C (bez termoobiegu). Formę do pieczenia o wymiarach około 35cmx12 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Do miski dodaj jajka oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj trzepaczką, a następnie wlej wystudzoną miksturę czekoladowo-maślaną i ponownie wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
  4. W osobnej, dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, przesiane kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
  5. Do suchych składników wlej masę czekoladową i delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników (nie mieszaj zbyt długo).
  6. Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch szpatułką, a następnie kilka razy uderz dnem formy o stół aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  7. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz pierwsze 40 min w 170°C, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piec jeszcze ok. 40-45 min (łącznie ok. 85 min). Czas pieczenia jest zależny od piekarnika i formy. Pod koniec pieczenia sprawdź ciasto patyczkiem – wbij go w środek ciasta i jeśli wychodzi suchy, ale lekko oblepiony okruchami ciasta, ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek jest oblepiony mokrym, surowym ciastem, piecz ciasto jeszcze przez ok. 10 min i ponownie sprawdź.
  8. Wyłącz piekarnik i otwórz szeroko drzwiczki, zostaw tak ciasto w otwartym piekarniku przez 10 minut, następnie wyciągnij, zostaw w formie na 20 minut do ostygnięcia, następnie wyjmij z formy i zostaw do całkowitego wystudzenia na ok. 2h.
CIASTO MECH
  1. Nastaw piekarnik na 180°C. Formę keksówkę do pieczenia o wymiarach około 20×12 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Liście szpinaku w razie potrzeby umyj pod zimną, bieżącą wodą i dobrze osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie bardzo drobno posiekaj szpinak nożem lub zblenduj na papkę w blenderze.
  3. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i energicznie wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej, lekko puszystej masy.
  4. Następnie powoli wlewaj olej do powstałej masy, ciągle mieszając trzepaczką.
  5. Następnie dodaj rozdrobniony szpinak i dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, oraz szczyptę soli, wymieszaj tylko do połączenia składników (nie mieszaj zbyt długo).
  7. Przelej ciasto do formy.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35 min do suchego patyczka.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  10. Pokrusz ciasto rękoma w drobne okruszki, przykryj miską i odstaw na bok.
KREM ORZECHOWY
  1. W małym rondelku umieść krem orzechowy i 2 łyżki mleka. Wstaw na mały ogień i dokładnie mieszaj aż powstanie jednolita masa. W razie potrzeby dolej więcej mleka lub dodaj kremu orzechowego – powstała mikstura powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  2. Zestaw rondelek z ognia i odstaw na bok.
MONTAŻ CIASTA
  1. Odetnij boki i wierzch ciasta czekoladowego aby uzyskać prostokąt o równomiernych ściankach. Tip: Pozostałe, odkrojone skrawki ciasta zjedz osobno lub wykorzystaj np. po pokruszeniu jako posypkę do lodów.
  2. Pokrój ciasto na równe sześciany, np. o boku. ok 6 cm, lub nieco mniejsze jeśli chcesz uzyskać mniejsze porcje ciasta (jest ono bardzo sycące).
  3. Wierzch każdej kostki posmaruj kremem orzechowym, a następnie obsyp okruszkami ciasta szpinakowego i lekko przyciśnij je dłonią do powierzchni, aby się przykleiły.
  4. Gotowe – można serwować!
  5. Jeśli chcesz przechowywać ciasto dłużej (ponad 36h), przechowuj je w lodówce, w szczelnym pojemniku i wyjmij z lodówki 1h przed spożyciem aby nabrało temperatury pokojowej.

Scroll to top