Jedzenie inspirowane Chinami powinno być bogate w smaki, szybkie i proste w przygotowaniu. Co więcej, całkiem przyzwoitą chińszczyznę można zrobić sobie w domu zaopatrując się w jedynie w pobliskich dyskontach. Nam udało się ostatnio upolować makaron typu chow mein (ekspresowy makaron idealny do dań stir-fry, czyli smaż i mieszaj) za niecałe 2,50 zł! Wyczarowaliśmy więc chow mein z wieprzowiną i warzywami!

PRZYGOTOWANIE
1. MARYNATA (1 min):
1. MARYNATA (1 min):
Do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli.
2. WIEPRZOWINA (3 min):
2. WIEPRZOWINA (3 min):
Kawałek schabu kroimy w plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem, aby zmiękczyć strukturę mięsa. Następnie kroimy w prostokątne kawałki, które wrzucamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub co najmniej 30 min.
3. SMAŻENIE MIĘSA (5 min):
3. SMAŻENIE MIĘSA (5 min):
Na wok lub głęboką patelnię wlewamy olej sezamowy, jeśli go nie mamy wystarczy zwykły rzepakowy, jednak sezamowy dodaje oryginalnego smaku (jednak jest też o wiele droższy). Mocno rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso – ma głośno skwierczeć – w tej potrawie chodzi o to, aby smażyć szybko i na dużym ogniu! Miskę z pozostałościami marynaty zostawiamy do kroku nr 6.
Mięso cały czas mieszamy drewnianą łopatką i smażymy do momentu, aż będzie lekko brązowe.
Co do woka, niestety swoje prawdziwe zastosowanie ma on tylko na żywym ogniu, ponieważ wtedy ogień „otacza” jego boki – na indukcji tego efektu nie mamy, bo grzeje tylko od samego dołu.
4. WARZYWA (10 min):
4. WARZYWA (10 min):
Jeśli mamy świeże warzywa, to myjemy je, a następnie kroimy: marchewkę w drobne słupki, por w krążki, cebulę w piórka, a resztę wrzucamy tak jak jest. Jeżeli mamy mrożone warzywa przekładamy je bez rozmrażania do woka i cały czas mieszając, smażymy na dużym ogniu ok. 5 min – 7 min, aż będą pół miękkie. Ogólnie w Chinach je się znacznie bardziej surowe warzywa niż w Polsce, więc wybierzcie, jak lubicie.
5. MAKARON (5 min):
5. MAKARON (5 min):
Gotujemy w sporym garnku wodę na makaron. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączamy, nieco solimy i wrzucamy makaron chow mein, starając się go nie połamać. Mieszamy i odstawiamy na ok. 4-5 min do napęcznienia. Po tym czasie odsączamy go z wody.
6. PRZYPRAWY (5 min):
6. PRZYPRAWY (5 min):
Do miseczki po marynowaniu mięsa dodajemy pozostałe przyprawy (chili, kolendrę, imbir), cukier lub miód oraz sok z cytryny lub limonki. Jeśli lubicie bardziej kwaśne, dodajcie z całej cytryny lub dwóch limonek. Mieszamy i wlewamy do woka. Doprawiamy jeszcze nieco solą, mieszamy wszystko i jeszcze chwilę dusimy na dużym ogniu.
7. PODANIE:
7. PODANIE: