CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł

Ten przepis jest pełny mięsa, ostry, pożywny i mega smaczny, a do tego jest popisowym daniem Walca z naszej ekipy. Syte, proste i pyszne danie za 4 zł – więcej argumentów chyba nie potrzebujecie, prawda?

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
527 kcal | 17 g białka | 15 g węglowodanów | 45 g tłuszczu 


PRZYGOTOWANIE


1. CEBULA + CZOSNEK (5 min):

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do dość sporego garnka (będziemy w nim robić cały sos) lub na dużą patelnię na rozgrzany olej (ok. 3 łyżek), posypując szczyptą soli (ładniej i szybciej się zeszkli). Szklimy cebulę przez 2 minuty, po czym dorzucamy rozgnieciony czosnek i podsmażamy ok. 30 sekund, uważając by nie przypalić czosnku.

2. SŁODKA PAPRYKA + CHILLI + KUMIN (2 min):

Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dorzucamy łyżeczkę papryki słodkiej, kuminu mielonego (lub przyprawy do dań meksykańskich, która go zawiera – uwaga, nie mylić z kminkiem!), łyżeczkę cukru i ok. łyżeczki mielonego chili (lub w zależności od Waszych preferencji ostrości). Podsmażamy wszystko ok. 2 minut aby papryka się przysmażyła, wtedy wydobędziemy z niej bogatszy smak i cała potrawa będzie o niebo lepsza, także pod względem intensywniejszego koloru.

3. MIĘSO MIELONE (15 min):

Dorzucamy mięso do garnka i smażymy na dużym ogniu, rozdrabniając je drewnianą łopatką i często mieszając aby nie przywarło do dna. Od razu po wrzuceniu solimy je i dodajemy szczyptę pieprzu. Smażymy je do chwili, aż będzie dobrze zarumienione.

4. RYŻ :

Gotujemy go albo w woreczkach (wygodniej), a jeśli macie sypki ryż, pamiętajcie, że gotujemy go wg zasady szklanka wody na szklankę ryżu. Tutaj macie tutorial jego gotowania: http://www.tipy.pl/artykul_1496,jak-gotowac-ryz.html – warto to wiedzieć ze względu na o wiele lepszy efekt niż w przypadku ryżu z torebki.

5. KONCENTRAT POMIDOROWY LUB POMIDORY (3 min):

Mięso w garnku rozgarniamy na brzegi i w sam środek dorzucamy pół słoiczka koncentratu, podsmażając go lekko ok. 2 min (wtedy pozbędziemy się surowego smaku). Jeśli mamy pomidory, wrzucamy je z zalewą do mięsa. Następnie dokładnie mieszamy całość.

6. PAPRYKA CZERWONA + KUKURYDZA + FASOLA + OREGANO (10 min):

Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, kukurydzę odsączamy z zalewy i też dorzucamy, natomiast fasolę wlewamy do garnka WRAZ Z ZALEWĄ (jest tam mnóstwo skrobi, która zagęści nam sos). Doprawiamy czubatą łyżeczką oregano i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy wszystko razem na małym ogniu przez ok. 7-10 min.


7. ŚMIETANA (3 min):

Do sosu dodajemy ok. 200 ml śmietany (najpierw łyżeczkę śmietany, mieszamy, później resztę) można mniej albo wcale, jak wolicie, my akurat lubimy jak śmietany jest dość sporo. Mieszamy i podgrzewamy, ale nie gotujemy, żeby śmietana nam się nie zważyła.

8. PODANIE:

Na talerz wsypujemy solidna porcję ryżu i nakładamy na środek porcję chili con carne – tak oto mamy solidną porcję dla solidnych żarłoków.

OM NOM NOM!

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Scroll to top