PRZYGOTOWANIE
Pierś oczyszczamy z błonek i oprószamy mielonym pieprzem.
Lekko kruszymy je w ręce lub tłuczkiem do ziemniaków i przesypujemy do miski.
Do miski lub głębokiego talerza wsypujemy 1 łyżeczkę mąki, pół łyżeczki curry oraz dwie szczypty soli. Dolewamy 2 łyżki wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Pierś z kurczaka pokrywamy ciastem (warto zostawić mięso w cieście pod przykryciem na 15-20 min w lodówce, wtedy smaki się przegryzą). Następnie dokładnie obtaczamy w pokruszonych płatkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu smażymy kurczaka ok. 4 minut z obu stron – panierka powinna stać się złotobrązowa. Moc palnika ma duże znaczenie, gdyż filet jest gruby i jeśli usmażycie go na dużym ogniu to panierka się spali a w środek będzie surowy. Po usmażeniu odkładamy kurczaka na 2 minuty na talerz.
Bułkę kroimy na pół i tostujemy od środka obydwie połówki na suchej patelni przez 1 minutę. Na dolną część kładziemy sporą łyżkę sosu barbecue z ciemnego piwa, następnie garść ulubionej sałaty (najlepiej pasuje rukola ze względu na wyrazisty, ziemisty smak) oraz usmażonego kurczaka (jeśli filet jest zbyt duży, kroimy go na pół. Na środek górnej połówki bułki dodajemy majonez. Całość składamy w dorodnego chicken burgera, przyciskamy ręką od góry iiiiii pochłaniamy!
OM NOM NOM!
CHICKEN BURGER Z SOSEM BARBECUE
Ta pozycja nie wymaga długiego opisu – chicken burger w wersji slow foodowej czyli soczysty kurczak w chrupiącej panierce + domowy sos barbecue + domowa bułka + wszystko w rozmiarze XXL = pełnia szczęścia! Przecież są dni, kiedy nie należy mówić o kaloriach!
1. PIERŚ Z KURCZAKA (2 min)
2. PŁATKI (1 min)
3. CIASTO DO PANIERKI (1 min)
4. PANIEROWANIE (1 min)
5. SMAŻENIE (8 min)
6. MONTAŻ BURGERA (2 min)
PODANIE